Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorYakupoğlu, Gökçen
dc.contributor.authorPekşen, Aysun
dc.date.accessioned2022-05-11T14:43:16Z
dc.date.available2022-05-11T14:43:16Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.issn1300-1361
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.5053/ekoloji.2011.787
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/9512
dc.description.abstractBu çalýþmanýn amacý meþe hýzar tozu (ince talaþ) ve odun yongasý (kaba talaþ) ile %10, 15, 20 ve 25 oranýnda çay atýðý (ÇA) karýþýmlarýndan hazýrlanan yetiþtirme ortamlarýnýn Ganoderma lucidum mantarýnýn verim ve bazý morfolojik özellikleri üzerine etkilerini belirlemektir. G. lucidum mantar türünün tohumluk miselleri Denizli'den Agromycel firmasýndan temin edilmiþtir. Çalýþmada yetiþtirme ortamlarýnýn pH, nem, karbon, azot ve karbon:azot oranlarý belirlenmiþtir. Ayný zamanda yetiþtirme ortamlarýnýn ilk primordium oluþum süresi, verim ve bazý morfolojik özellikler üzerine etkisi tespit edilmiþtir. Meþe aðaç türüne ait odun yongasý ve hýzar tozunun %18 buðday kepeði (BK), %1 sakkaroz ve %1 CaCO3 ile karýþýmlarýndan hazýrlanan ortamlar kontrol ortamý olarak kullanýlmýþtýr. En yüksek verim meþe odun yongasýnda 73,07 g/kg ortam ile 90:10 ÇA ortamýndan, meþe hýzar tozu ile hazýrlanan karýþýmlarda ise 21,21 g/kg ortam ile 75:25 ÇA ortamýndan elde edilmiþtir. Meþe hýzar tozu ile hazýrlanan 80:20 ÇA, 85:15 ÇA ve 90:10 ÇA ortamlarý dýþýnda, diðer ortamlara ait verim deðerleri 80:18 BK kontrol yetiþtirme ortamýna göre daha yüksek bulunmuþtur.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherFoundation Environmental Protection & Research-Fepren_US
dc.identifier.doi10.5053/ekoloji.2011.787
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/closedAccessen_US
dc.subjectGanoderma lucidumen_US
dc.subjectparticle sizeen_US
dc.subjectsubstrateen_US
dc.subjectoaken_US
dc.subjecttea wasteen_US
dc.subjectSolid-State Fermentationen_US
dc.subjectL. Sing. Cultivationen_US
dc.subjectAgaricus-Bisporusen_US
dc.subjectLentinus-Edodesen_US
dc.subjectWheat-Strawen_US
dc.subjectSubstancesen_US
dc.titleÇay atığından hazırlanan farklı kompost ve partikül büyüklüğünün ganoderma lucidum mantarının verimi ve bazı morfolojik özellikleri üzerine etkisien_US
dc.title.alternativeInfluence of Particle Size and Different Substrates Containing Tea Waste on Yield and Some Morphological Characters of Ganoderma lucidum Mushroomen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofEkolojien_US
dc.departmentFakülteler, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümüen_US
dc.identifier.volume20en_US
dc.identifier.issue78en_US
dc.identifier.startpage41en_US
dc.identifier.endpage47en_US
dc.institutionauthorYakupoğlu, Tuğrul
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.authorscopusid25423302000
dc.authorscopusid6506409947
dc.identifier.wosWOS:000291232900007en_US
dc.identifier.scopus2-s2.0-79958210030en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster