Çay atığından hazırlanan farklı kompost ve partikül büyüklüğünün ganoderma lucidum mantarının verimi ve bazı morfolojik özellikleri üzerine etkisi
Özet
Bu çalýþmanýn amacý meþe hýzar tozu (ince talaþ) ve odun yongasý (kaba talaþ) ile %10, 15, 20 ve 25 oranýnda
çay atýðý (ÇA) karýþýmlarýndan hazýrlanan yetiþtirme ortamlarýnýn Ganoderma lucidum mantarýnýn verim ve
bazý morfolojik özellikleri üzerine etkilerini belirlemektir. G. lucidum mantar türünün tohumluk miselleri
Denizli'den Agromycel firmasýndan temin edilmiþtir. Çalýþmada yetiþtirme ortamlarýnýn pH, nem, karbon,
azot ve karbon:azot oranlarý belirlenmiþtir. Ayný zamanda yetiþtirme ortamlarýnýn ilk primordium oluþum
süresi, verim ve bazý morfolojik özellikler üzerine etkisi tespit edilmiþtir. Meþe aðaç türüne ait odun yongasý
ve hýzar tozunun %18 buðday kepeði (BK), %1 sakkaroz ve %1 CaCO3 ile karýþýmlarýndan hazýrlanan
ortamlar kontrol ortamý olarak kullanýlmýþtýr. En yüksek verim meþe odun yongasýnda 73,07 g/kg ortam ile
90:10 ÇA ortamýndan, meþe hýzar tozu ile hazýrlanan karýþýmlarda ise 21,21 g/kg ortam ile 75:25 ÇA
ortamýndan elde edilmiþtir. Meþe hýzar tozu ile hazýrlanan 80:20 ÇA, 85:15 ÇA ve 90:10 ÇA ortamlarý
dýþýnda, diðer ortamlara ait verim deðerleri 80:18 BK kontrol yetiþtirme ortamýna göre daha yüksek
bulunmuþtur.