Güncel Gönderiler: Fen Bilimleri Enstitüsü
Toplam kayıt 1972, listelenen: 701-720
-
Farklı xanthomonas türlerinin atok ekmeklerden ksantan gam üretimi ve kalite özelliklerinin belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bu araştırmada gıda atıklarının önemli bir kısmını oluşturan atık ekmeklerin ekonomik olarak değerlendirilmesi amacıyla atık ekmeklerden farklı Xanthomonas izolatları ve standart üretici izolatı ile optimum koşullarda ... -
Kent parklarının görsel peyzaj kalitesi yönünden değerlendirilmesi: Topkapı şehir parkı örneği
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bu yüksek lisans tez çalışmasında; Topkapı Şehir Parkı'nda, görsel yönden çekicilik gösteren alanların tanımlanması hedeflenmiştir. Tez çalışmasının ana materyalini; İstanbul İli Zeytinburnu İlçesi sınırları içerisinde yer ... -
Spor sahalarında kullanılan çimlerin dayanıklılığını artıracak uygun topraki çim karışımı ve gübre dozunun araştırılması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bu çalışma, spor sahalarında bulunan çimlerin dayanıklılıklarını artırmak, suyun drenajını hızlı bir şekilde sağlamak üzerine etkisi olan en uygun toprak harcının ve gübre dozunun belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla ... -
PDV tekniğiyle büyütülen MoO3 yarıiltken ince filmlerin elektriksel ve optik özelliklerin incelenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Son yıllarda teknolojik gelişmelere paralel olarak artan enerji ihtiyacını karşılamak ve üretim maliyeti ile verim arasındaki ilişkiyi geliştirmek için alternatif malzemelerin araştırılması ve kullanılması önem kazanmıştır. ... -
Farklı kurutma ön işlemleri ve yöntemlerinin pırasanın (allium porrum l. ) fizikokimyasal ve duyusal özellikleri üzerine etkisi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bu çalışmada taze pırasalara (Allium porrum L.) suda haşlama ve tuzlu suda haşlama ön işlemleri uygulanmış ve tepsili kurutucu ile mikrodalga kurutucu kullanılarak iki farklı kurutma yöntemi ile kurutma işlemi gerçekleşt ... -
Tekirdağ ili Süleymanpaşa ilçesinde okul kantin ve yemekhanelerinin hijyen durumu ve çalışanların hijyen bilgi düzeyleri üzerine bir araştırma
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bu çalışma Tekirdağ ili Süleymanpaşa ilçesinde faaliyette olan okul kantinleri ve yemekhanelerinin hijyen durumunu ve çalışanlarının hijyen bilgi düzeyleri hakkında bilgi sahibi olmak amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, renkli ... -
Tepki yüzeyleri tasarımı ve yapay sinir ağları yöntemleriyle epoksi kompozitlerin aşınma özelliklerinin optimizasyonu
(2019)Yapılan tez çalışmasında; inşaat sanayii başta olmak üzere tekstil ve otomotiv gibi çok geniş bir alanda yaygın bir kullanıma sahip olan epoksi (reçine) bazlı kompozitlerin aşınma davranışına etki eden faktörler incelenmiş ... -
Seryum ve tityum teknoloji kritik elementlerinin sucul toksisitesinin araştırılması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bu Yüksek Lisans Tezi kapsamında, teknoloji kritik elementleri olarak da bilinen nadir dünya elementlerinin en önceliklileri olan Lityum ve Seryum’u Daphnia magna ve Artemia salina akut ve kronik toksisite testleri ile ... -
Tekirdağ ili’nin hayvansal atık kaynaklı biyogaz potansiyelinin değerlendirilmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Çalışmada Tekirdağ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün 2018 yılına ait büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayısı verileri kullanıldı. Tekirdağ İli genelinde 164.457 adet büyükbaş ve 424.708 adet küçükbaş hayvan bulunmaktadır. Bahse ... -
Siyah alaca süt sığırlarında renk (siyah-beyaz) dağılımının süt verimi ve bazı döl verimi özellikleri ile olan ilişkisinin belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Çalışmada, Siyah Alaca Süt Sığırlarında Renk (Siyah-Beyaz) Dağılımının Süt Verimi ve Bazı Döl Verim Özellikleri İle Olan İlişkisinin Belirlenmesi amaçlanmıştır. Bir, iki ve üçüncü laktasyondaki 207 baş Siyah Alaca süt ... -
Eskişehir ekolojik koşullarında ekmeklik buğday ileri hatlarının tane verimi ve bisküvilik kalite özelliklerinin incelenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Araştırma, 2014-2015 yetiştirme döneminde Eskişehir İli Hamidiye ve KarabayırlokasyonlarındaEskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilmiş olan yumuşak tane yapısına sahip 20 ileri hat ve 4 ... -
Edirne ilinde depolanmış buğday ve un fabrikalarında saptanan zararlı böcekler
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bu çalışma Edirne İlinde depolanmış buğday ve un fabrikalarında bulunan zararlı böceklerin saptanması amacıyla 2017 – 2018 yılları arasında yürütülmüştür. 8 zahireci deposu, 5 un fabrikası ve 3 adet TMO deposundan ayda bir ... -
Ekmek mayası ( saccharomyces cerevisiae) fabrikası artığı eleküstü mayadan invertaz enzimi üretimi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bu çalışmada endüstriyel ekmek mayası üretiminde artık olarak açığa çıkan eleküstü mayadan invertaz enzimi üretilmesi amaçlanmıştır. Eleküstü mayadan ekstrakte edilen ve ham enzim olarak tanımlanabilecek, yüksek invertaz ... -
Bohça köfte üretimi ve fiziksel, kimyasal ve duyusal özelliklerinin araştırılması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bu araştırmada, farklı ürünler ilave edilerek üretilen çiğ ve pişmiş bohça köfte örneklerinin çeşitli fizikokimyasal özellikleri incelenmiştir. Çalışmada; kaşar peynirli, beğendi soslu, kahvaltı soslu, çemensiz pastırma-kaşarlı, ... -
Fare embriyolarının dondurulmasında melatoninin embriyo canlılığı ve gelişmesi üzerindeki etkilerinin incelenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Sunulan bu tez çalışmasının amacı, fare embriyolarının katı yüzey vitrifikasyon (SSV) yöntemi ile dondurulması sonrası, embriyo kültür medyumuna melatonin ilavesinin in vitro gelişim üzerine etkilerinin araştırılmasıdır. ... -
Yüksek lif içerikli jelly üretimi için formülasyon optimizasyonu
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Günümüzde artan sağlık sorunları ve toplumun bilinçlenmesi ile daha sağlıklı atıştırmalıkların geliştirilmesi yönündeki çalışmalar ivme kazanmıştır. Bu bağlamda, yüksek lif içerikli prebiyotik ürünlerin sağlığa faydaları ... -
Laktik asit bakterisi ve enzim ilavesinin adi fiğ, buğday, yulaf karışımı silajlarda fermantasyon ile aerobik stabilite özellikleri üzerine etkileri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bu çalışma laktik asit bakteri (LAB) inokulantları ve enzimlerin, adi fiğ, buğday ve yulaf karışımı silajlarının fermantasyon, aerobik stabilite, hücre duvarı kapsamı ve in vitro organik madde sindirilebilirliği özellikleri ... -
Edirne ilindeki sulama kooperatiflerinin ekonomik yapısı ve kooperatif-ortak ilişkilerinin analizi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bu çalışmanın temel amacı, Edirne’de sulama kooperatifleri ile ortaklar arasındaki ilişkileri bilimsel veriler ışığında ortaya koymaktır. Bu temel amacın yanında, bahsi geçen ilişkilerde etkili öğeleri ve etki derecelerini ... -
İstanbul Kavacık mevkiinde tem otoyolundan kaynaklanan gürültünün haritalanması ve gürültü perdesi modelinin uygulanması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Gürültü, insanlar üzerinde olumsuz etkiler yaratan ve hoşa gitmeyen sesler olarak ifade edilmektedir. Büyükşehirlerde gürültü haritalarının bir an önce hazırlanarak, her bölgedeki gürültü seviyelerinin ortaya konulması, ... -
Farklı yöntemlerle üretilen palet bağlama malzemelerinin dayanım karakteristiklerinin araştırılması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Endüstriyel alanda palet bağlamada kullanılan liftli çemberler yüksek mukavemetli polyester ipliklerin tutkal ile kaplanmasıyla üretilmektedir. Bu tezde dişli pompa ile laminasyon, ekstrüder ile laminasyon, daldırma tankı ...