Güncel Gönderiler: Fen Bilimleri Enstitüsü
Toplam kayıt 1972, listelenen: 681-700
-
Fotovoltaik tasarımların teknik, ekonomik ve çevresel açılardan analizi: Tekirdağ bağcılık araştırma enstitüsü üzüm suyu işleme tesis çatısı örneği
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Çevreye verdiği zararlar ve tükenir olmalarından dolayı fosil enerji kaynaklarının tüketimi yerine yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygınlaştırılması için kapsamlı bir şekilde eyleme geçilmesi gerekmektedir. Özellikle ... -
Denim yıkama prosesi değişkenlerinin yüzey efektine etkisinin incelenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Tarih boyunca insanoğlunun yarattığı moda akımların öncülerinden biri olan denim üreticileri, müşteriye aynı hammaddeden çok geniş bir yelpazede kişiye özel ürünleri geçmişten günümüze sunmaya devam etmektedir. Son dönemlerde ... -
Türkiye’ de yetiştirilen mandaların mtDNA D-lood ve sitokrom b gen bölgeleri ile genetik çeşitliliğin belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bu çalışmada, Türkiye’nin 6 bölgesinden toplanan 16 farklı manda populasyonunda mtDNA D-loop ve Cyto-b gen bölgesi çeşitlilikleri, populasyonlar arası farklılıklar ve bu populasyonların coğrafi dağılımları ile olan ilişkisinin ... -
Kent parklarının kullanım olanaklarının engelliler açısından irdelenmesi: İstanbul İli Zeytinburnu ilçesi çarpıcı şehir parkı örneği
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bu yüksek lisans tez çalışmasında; Çırpıcı Şehir Parkı'nda, kent parklarının kullanım olanaklarının engelliler açısından değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Tez çalışmasının ana materyalini; İstanbul İli Zeytinburnu İlçesi ... -
Sektör bağımsız yalınlık ölçüm modeli
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bu çalışmanın amacı yalın performans değerlendirmesini her sektörün uygulayabileceği şekilde bir model haline getirerek işletmelerin kendi analizlerini yapabilmesine olanak sağlamak ve genel çerçeveyi en kapsamlı şekilde ... -
Tekirdağ köftesi üretiminde bezelye proteini ve lifinin kullanım olanaklarının araştırılması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bu Araştırma; Tekirdağ köfte üretiminde bezelye proteini ve lifinin kullanım olanaklarının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla Tekirdağ köftesi formülasyonuna toz halinde bulunan bezelye proteini ve lifi 3 farklı ... -
Yangına dayanıklı yalıtım malzemesi üretimi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bu çalışmada Bitüm, IPP (İzotaktik Polipropilen), LDPE (Alçak Yoğunluklu Polietilen), Kalsit ve Silis kumunun farklı oranlarda karıştırılarak membran üretilmiştir. Üretilen malzeme yangın (sıcaklık) dayanımı, yoğunluk, ... -
Farklı kök ortamları ve kimyasal uygulamaların, ortancada çeliklerin köklenmesi gelişme ve sepallerde renk oluşumuna etkisi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Ortanca çeliklerinin köklenmesine etkisi konusunda Altı kök ortamın (1.Perlit,2.Torf,3.Cibre,4.Zeolit,5.Kayayünü,6.Cocopeat)’etkisini araştırmak için tesadüf bloklarında 3 tekerrürlü bir deneme bahçe bitkileri laboratuvarında ... -
Rüzgar enerji santralleri için uygun alanların coğrafi bilgi sistemi (CBS) ile belirlenmesi: Tekirdağ ili örneği
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Son zamanlarda nüfusun artışı ile doğru orantılı olarak artış gösteren enerji kullanımı insanları rezervleri tükenen, yenilenemeyen enerji kaynaklarından sınırsız ve kısmen daha temiz olan yenilenebilir enerji kaynaklarına ... -
Türkiye’ de robotik sağım sistemiyle çalışan işletmelerin sürü yönetim performans değerlerinin belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Robotik süt sağım sistemlerinin kullanımı, işgücünü azaltmak, hayvan refahını artırmak ve süt sığırcılığı yapan çiftçilerin yaşam kalitesini iyileştirmek amacıyla giderek yaygınlaşmaktadır. Özellikle Avrupa, Amerika Birleşik ... -
Çörekotu (nigella sativa l. ) bitkisinde kışlık ekim zamanında sıra arası mesafe ile ekim normunun verim ve bazı kalite özellikleri üzerine etkisi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bu ara?tırma Tekirdağ ko?ullarında çörekotu (Nigella sativa L.) bitkisinde, kı?lık ekim zamanında uygun sıra arası mesafe (20 cm, 30 cm, 40 cm) ve uygun tohumluk miktarının (400 g/da, 800 g/da, 1200 g/da, 1600 g/da) ... -
Bazı macar fiğ hatlarının yem değerlerinin belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bu çalışmada tam çiçeklenme ve %50 meyve bağlama dönemlerinde hasat edilen yedi Macar fiğ hattı ve çeşidinden elde edilen kuru otların kimyasal kompozisyonu, nispi yem değeri ve In vitro organik madde sindirilebilirliği ... -
Gıda etiketleme sistemleri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Ürünle ilgili değerli bilgileri taşıyan etiketler, tüketiciler açısından da son derece önemlidir. Bireylerin etiket bilgisine göre ürünleri tüketmeye yönelik davranışlarının değişmesi, daha detaylı bilgilerin ambalaj ... -
Işınlama işlemi uygulanmış sumak (rhus coriaria l. ) meyve yağlarının fizikokimyasal özelliklerinin belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bu araştırmada, sumak meyvelerine farklı dozlarda gama ışınları uygulanıp, sumaktan yağ elde edildikten sonra yağın kalite özelliklerinde meydana gelebilecek bazı değişikliklerin ve oksidatif stabilitelerinin belirlenmesi ... -
Bazı korunga hatlarının yem değerlerinin belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Mevcut tez çalışması Tekirdağ ekolojik şartlarına adapte olabilecek yüksek verime ve yem değerine sahip korunga hatlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada on farklı korunga hattı (1, 7, 8, 10, 23, 26, 27, 33, 37 ... -
Laktik asit bakterileri+ enzim inokulantlarının tririkale silajlarında fermantasyon ve aerobik stabilite özellikleri üzerine etkileri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bu çalışma laktik asit bakteri inokulantları ve enzimlerin (LAB+E) tritikale silajlarının fermantasyon özellikleri, aerobik stabilite, hücre duvarı kapsamı ve in vitro organik madde sindirilebilirliği üzerindeki etkilerinin ... -
Solucan ve karaizopot (porcellio laevis) gübresi uygulamalarının baş salata (lactuca sativa var. capitata cv. wismar)’ da fide gelişimi ve verime etkileri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bu çalışma, baş salatada (Lactuca sativa var. capitata cv. Wismar) fide ve bitki yetiştirme ortamına farklı oranlarda solucan ve karaizopot gübre ilavesinin çıkış, fide kalitesi, morfolojik karakterler, besin içeriği ve ... -
Aliminyum işleme ve kaplama endüstrisi atıksularının karakterizasyonu ve geri kazanım alternatiflerinin araştırılması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Alüminyum kaplama tesislerinde proses içinde farklı ünitelerde farklı kirlilik profilleri ortaya çıkmaktadır. Emaye kaplama kısmında daha yoğun kirlilik yüküne sahip atıksu çıkışı gerçekleşmektedir. Yıkama ünitelerinde ... -
İnaktif maya ilavesinin köftenin fiziksel, kimyasal ve duyusal özellikleri üzerine etkisi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bu araştırmada farklı oranlarda ilave edilen inaktif mayanın köfte örneklerinin fiziksel, kimyasal ve duyusal özellikleri üzerine olan etkileri incelenmiştir. Araştırma materyali olarak kullanılan çiğ dana kıymasına %0, ... -
Tekirdağ ilinde faaliyet gösteren hazır yemek üretim ve toplu tüketim sektöründe çalışanların bilgi düzeylerinin ölçülmesi ve çalışanlarda el hijyen analizi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Toplu yeme ve içme hizmetlerinin verildiği işletmelerde hijyen kurallarına uymak halk sağlığı açısından oldukça önemlidir. Özellikle Türkiye’de hijyen konusunda yeteri hassasiyet ve önemin gösterilmediği bilinmektedir. Bu ...