Yazar "Dayan, Sabri Sercan" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Tekirdağ ili buğday ekim alanlarında ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) çeşitlerinde görülen tahıl virüs hastalıklarının buğday kalitesi üzerine etkilerinin araştırılması(Namık Kemal Üniversitesi, 2013) Dayan, Sabri SercanTekirdağ ?linin Merkez Karaevli ve ?necik Köyleri ile Yarapsan Çiftliğinde kurulan tarla denemelerinde 8 farklı kıslık ekmeklik buğday çesitlerinde tahıl virüs hastalıklarının kalite üzerine etkilerinin saptandığı bu çalısma 2011-2012 yılı üretim döneminde gerçeklestirilmistir. Üç farklı lokasyonda, farklı ekim tarihlerinde ekimi gerçeklestirilen 8 farklı kıslık ekmeklik buğday çesitlerinden; Tina, Esperia, Guadalupe, Flamura-85, Albatros, Krasunia, Syrena, Sagittario çesitlerinden toplanan 200 adet buğday yaprak örnekleri 8 ayrı tahıl virüsleri için DAS-ELISA testine tabi tutulmuslardır. Testlenen 200 adet yaprak örneğinden 60 adedinde Barley yellow dwarf virus- PAV (BYDV-PAV), Barley yellow dwarf virus-MAV (BYDV-MAV), Cereal yellow dwarf virus- RPV (CYDV-RPV), Wheat streak mosaic virus (WSMV), Wheat dwarf virus (WDV) ve Brome mosaic virus (BrMV)’lerinin varlığı saptanmıstır. Testlenen buğday yaprak örneklerinde Maize dwarf mosaic virus (MDMV) ve Sugarcane mosaic virus (SCMV)’leri tespit edilmemistir. Virüs enfeksiyon oranları açısından ikinci ekimlerin gerçeklestirildiği Kasım ve Aralık aylarındaki ekimlerde düsük enfeksiyon oranları buğdayda geç ekim tarihinin önemini ortaya koymustur. Deneme alanlarındaki 8 farklı kıslık ekmeklik buğday çesitlerinden toplanan 200 farklı dane örnekleri 9 ayrı kalite analiz testlerine tabi tutulmuslardır. Kalite analiz testleri sonucunda tahıl virüs hastalıklarının özellikle danenin yapısını doğrudan etkilediği gibi bin dane, hektolitre ağırlıklarında önemli düsüslere neden olmustur. Gluten ve toplam protein miktarlarında ise artıslar kaydedilmistir. Ancak protein miktarlarındaki artısın aksine protein kalitesini belirleyici sedimantasyon ve hamur enerji değerleri ise virüs hastalıklarından olumsuz etkilenmistir.