Yazar "Can, Nuray" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 4 / 4
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Bitki Çaylarında Mikrobiyal Kalite ve Mikotoksin Varlığı(2018) Can, Nuray; Duraklı Velioğlu, SerapBitki çayları, Camellia sinensis dışındaki bitkisel materyalden elde edilmekte olup hem hoşa giden tatlarınedeniyle hem de sağlığı korumak ve çeşitli rahatsızlıkları gidermek gibi amaçlarla eski zamanlardan berikullanılmaktadır. Bununla birlikte, bu ürünlerin hasat öncesinde ve hasat sonrası üretim aşamalarındakontaminasyona uğrayabildiği bilinmektedir. Bu kontaminantlar arasında patojen bakteriler ve mikotoksijenikküfler önemli bir yer tutmaktadır. Bitki çaylarında uygun şartlarda gelişen mikotoksijenik küfler, insan sağlığıüzerinde olumsuz etkileri bulunan mikotoksinleri oluşturabilmektedir. Bu derlemede çay yapımında kullanılanbitkisel materyallerin mikrobiyal kalitesi ve bu ürünlerdeki mikotoksinlerin varlığı üzerine yapılmış çalışmalarayer verilmiştir.Öğe Bitkisel yağlarda mikotoksin varlığı(2023) Can, Nuray; Velioğlu, Serap DuraklıBitkisel yağlar, yağlı tohum ve meyvelerden elde edilen yağlardır. Gıda, ilaç ve kimya sanayinde yaygın olarak kullanılan bitkisel yağlar, son yıllarda tüketiciler tarafından daha fazla tercih edilir hale gelmiştir. Bunun en önemli sebebi yüksek enerji verme, esansiyel yağ asidi kaynağı olma, yağda çözünen vitaminleri taşıma, antioksidan aktivite gösteren bileşikleri içerme gibi faktörlere bağlı olarak sağlık ile ilişkilendirilmeleridir. Öte yandan bitkisel yağlar çeşitli yollarla bazı konta- minantlar ile bulaşabilmektedir. Bitkisel yağlar, uygun olmayan koşullara maruz kalan ham mad- deler yoluyla mikotoksinlerle kontamine olabilir. Bu çalışmada bitkisel yağlarda mikotoksinlerin varlığına dair yapılmış çalışmalar incelenmiş olup, bitkisel yağların aflatoksinler, fumonisin, ok- ratoksin, deoksinivalenol, zearalenon gibi mikotoksinler ile değişik seviyelerde kontamine olabil- diği görülmüştür. Buradan hareketle bitkisel yağlarda kontaminasyonun önlenmesi için tedbirlerin alınması, özellikle hammaddelerde oluşabilecek küf gelişimi ve mikotoksin oluşumunun önüne geçilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.Öğe Organik asit, ozon ve ultrases uygulamalarının kiraz ve üzümde pestisit giderimi ve kalite özellikleri üzerine etkileri(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2024) Can, Nuray; Duraklı Velioğlu, Serap; Tırpancı Sivri, GökselMeyveler bir taraftan sağlıklı bir diyetin önemli bir parçası olarak kabul edilirken diğer bir taraftan da yüksek miktarda pestisit kalıntısı içerebilmektedir. Kiraz (Prunus avium L.) ve üzüm (Vitis vinifera L.) ülkemizde iç tüketim ve ihracat açısından önemli yere sahip olan meyvelerdir. Bu çalışmada kiraz ve üzümdeki azoxystrobin, boscalid, cypermethrin, cyprodinil, deltamethrin, difenoconazole, fludioxonil, malathion, penconazole, pyraclostrobin, pyrimethanil ve tebuconazole kalıntılarının giderimi üzerine, bireysel organik asit (asetik asit, laktik asit, sitrik asit), ultrases ve ozon uygulamaları ile kombine organik asit ve ozon, kombine organik asit ve ultrases, kombine ozon ve ultrases uygulamalarının etkisi araştırılmıştır. Pestisit dekontaminasyon uygulamaları yapılmış örneklerde aynı zamanda suda çözünür kuru madde, nem, pH, titrasyon asitliği, renk, meyve eti sertliği, toplam fenolik madde miktarı, toplam monomerik antosiyanin miktarı ve antioksidan aktivite belirlenmiştir. Uygulamalar sonucu pestisit kalıntıları kirazda %2,01-74,07 ve üzümde %0,38-71,89 oranında azalmıştır. Kirazdaki tüm pestisit kalıntılarında en yüksek oranda azalma ultrases uygulaması ile sağlanmıştır. Üzümdeki azoxystrobin, cypermethrin, deltamethrin ve difenoconazole kalıntılarında en yüksek oranda azalma ultrases uygulaması, diğer pestisit kalıntılarında ise ozonlu su ile yıkama uygulaması ile sağlanmıştır. Kiraz ve üzümde pestisit miktarlarında meydana gelen azalma genel olarak anlamlı düzeyde (p<0,05) olmuştur. Ancak bazı uygulamalardan sonra kirazda pyraclostrobin; üzümde cyprodinil, penconazole ve pyrimethanil düzeyleri kontrole kıyasla anlamlı ölçüde (p<0,05) yüksek tespit edilmiştir. Uygulamaların kiraz ve üzümün incelenen diğer özellikleri üzerindeki etkisi farklı düzeylerde olmuştur.Öğe Tekirdağ'da Satışa Sunulan Ihlamur (Tılıa Spp.) ve Kuşburnu (Rosa Canına) Örneklerinde Aflatoksin Varlığının Araştırılması(2017) Can, Nuray; Duraklı Velioğlu, SerapBu çalışmada, Tekirdağ ili ve ilçelerindeki farklı satış noktalarından temin edilen 15 adet ıhlamur ve 15adet kuşburnu örneğinde, aflatoksin B1(AFB1), B2(AFB2), G1(AFG1) ve G2(AFG2) varlığı HPLC yöntemiile araştırılmıştır. Ayrıca, örneklerde nem, su aktivitesi (aw) tayini, toplam mezofilik aerobik bakteri vetoplam maya küf sayımı da yapılmıştır. Aflatoksin analizi sonucunda, ıhlamur örneklerinden birinde0.158 µg/kg AFG1ve 0.168 µg/kg AFG2, bir diğerinde ise 0.162 µg/kg AFG2bulunmuş, örneklerdekiaflatoksin miktarlarının yasal limitlerin altında olduğu belirlenmiştir. Diğer ıhlamur ve kuşburnuörneklerinde ise, düzeyi tayin limitinin (AFB1, AFB2, AFG1ve AFG2için sırasıyla 0.155, 0.168, 0.156,0.162 µg/kg) altında olmakla birlikte, incelenen aflatoksinlerden en az biri tespit edilmiştir. Bu çalışmadaincelenen örneklerde düşük düzeyde de olsa aflatoksinlerin tespit edilmesi, özellikle hassas tüketicigrupları tarafından bitki çayı olarak tüketilebilen ıhlamur ve kuşburnu gibi ürünlerde aflatoksinlerinbulunabileceğini göstermektedir.