Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorPıtır, Meltem
dc.date.accessioned2017-05-12T06:53:39Z
dc.date.available2017-05-12T06:53:39Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/992
dc.description.abstractBu araştırmada materyal olarak Jalapeno çeşidi biberi (Capsicum annuum var. annuum) kullanılmıştır. Deneme bölünmüş parseller deneme desenine göre 5 tekerrürlü olarak kurulmuş ve her tekerrürde 4 sulama uygulaması (% 100: kontrol, % 50: kontrol uygulamasına uygulanan suyun % 50' si, % 25: kontrol uygulamasına uygulanan suyun % 25'i ve % 0: hiç sulama uygulanmayan) uygulanmıştır. Bitkiler Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümüne ait ısıtmasız plastik serada yetiştirilmiştir. Bitkiler dikimden itibaren ilk bir ay normal kültürel işlemler (çapalama, sulama, gübreleme) yapılarak yetiştirilmiş ve yetişme döneminin ikinci ayında kısıtlamalı sulamalara geçilmiştir. Bu aşamada bitkilerin gelişimleri gözlenmiş ve kriter ölçümlerine başlanmıştır. Deneme süresince yaprak zararlanma dereceleri, yaprak sayısı (adet), tek yaprak ağırlığı (g), yaprak kalınlığı (mm), yaprak alanı (cm2), tek meyve ağırlığı (g), tek meyve çapı (cm), tek meyve boyu (cm), toplam meyve sayısı (adet), toplam meyve ağırlığı (g), bitki boyu (cm), yaprak oransal su içeriği (%), yaprak su potansiyeli (MPa), yaprak hücrelerinde membran zararlanması (%), yaprak sıcaklığı (°C), toplam klorofil (mg/l), ile yapraklardaki makro ve mikro besin elementleri miktarları ölçülmüştür. Suyun kısıtlanmasıyla oluşturulan yapay kuraklık stresi Jalapeno çeşidi biberde bitki büyüme ve gelişmesini olumsuz etkilemiştir. Stres sonrası bitkilerin sadece % 100 (kontrol) uygulamasının normal gelişimini sürdürdüğü ve % 50 sulama oranında sulanan bitkilerin stresten % 25 ve % 0 uygulamalarına oranla çok etkilenmediği gözlemlenmiştir. % 25 uygulamasında ise bitkilerde stresin gözle görüldüğü durumlar oluşmuş, yapraklarda solgunluk, büyüme ve gelişmede azalma ve ilerleyen dönemlerde meyve veriminde düşüşler meydana gelmiştir. % 0 uygulamasının da stresi atlatamadığı büyüme ve gelişmesine devam edemediği, yapraklarda küçülme, solma, kurumanın ortaya çıktığı, meyve veriminin önemli oranlarda azaldığı ve ileri dönemlerde bitkilerin kuruyarak öldüğü gözlenmiştir. Sonuç olarak; yaprak sayısı, tek yaprak ağırlığı, yaprak alanı, tek meyve ağırlığı, meyve çapı, tek meyve boyu, toplam meyve sayısı, toplam meyve ağırlığı, bitki boyu, yaprak oransal su içeriği, toplam klorofil, yaprak su potansiyeli, makro ve mikro besin elementi miktarları kriterlerinde su kısıtlaması meydana geldiğinde ortalamalar azalırken; zararlanma derecesi, yaprak kalınlığı, membran zararlanma indeksi ve yaprak sıcaklıkları kriterlerinde su kıtlığı ortalamaları arttırmıştır.en_US
dc.description.abstractThe cultivar Jalepeno pepper (Capsicum annuum var. annuum) was used in this research. The experimental design was split plot with five replications and four water restriction levels (control, 0%, 25%, 50%) were used. The research was made in a unheated plastic greenhouse at Namik Kemal University, Agricultural Faculty, Department of Horticulture. After planting, plants were grown in normal growing conditions (hoeing, watering and fertilization) for a month and water restriction treatments were applied from the second month onwards. The plants development and other parameters were recorded. During the experiment leaf damage, number of leaves, weight of leaf (g), leaf thickness (mm), leaf area (cm2), fruit number, fruit length (mm), fruit diameter (mm), fruit weight (g), plant height (cm), leaf water content (%), leaf water potential (MPa), leaf cells membrane damages (%), leaf temperature (°C), total chlorophyll (SPAD) and macro and micro nutrients content were measured. Artificial draught stresses made by water restrictions affected the growth and development of plants badly. The normal growth was observed in control (100% water). The plants watered with 50% were affected less than 25% and 0% water treatments. The treatment (25% water) gave noticeable stress symptoms, leaf wilting, reduced growth and development and yield reduction. The treatment (0% water) caused reduced growth, small leaf, wilting, drying, reduced yield and gradually the death of plants. As a result, leaf water content %, total chlorophyll and leaf water potential micro and macro nutrient content were the highest in 100% water treatment. The lowest leaf damage, leaf thickness, membrane damage % and leaf temperature were determined in 100% water treatment as well.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccessen_US
dc.subjectBiberen_US
dc.subjectsu stresien_US
dc.subjectyaprak su potansiyelien_US
dc.subjectyaprak oransal su içeriğien_US
dc.subjectPepperen_US
dc.subjectwater stressen_US
dc.subjectleaf water potentialen_US
dc.subjectleaf relative water contenten_US
dc.titleBiber yetiştiriciliğinde farklı su kısıtlarının meydana getirdiği fizyolojik, morfolojik ve kimyasal değişikliklerin belirlenmesien_US
dc.title.alternativeThe effects of different water application on physiological morphological and chemical changes in pepperen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster