Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorGüven, Burcu
dc.contributor.authorDuraklı Velioğlu, Serap
dc.contributor.authorBoyacı, İsmail Hakkı
dc.date.accessioned2022-05-11T14:43:51Z
dc.date.available2022-05-11T14:43:51Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.issn1300-3070
dc.identifier.issn1309-6273
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.15237/gida.GD18119
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TXprek5EYzJOZz09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/9744
dc.description.abstractThe aim of the present study is to compare the vibrational characteristics of various sweeteners with differentsugars by using attenuated total reflectance-Fourier transform infrared (ATR-FTIR), near-infrared (NIR) andRaman spectroscopy. For this purpose, ATR-FTIR, NIR and Raman spectra of several sugars and sweetenerswere recorded. The spectra of all samples were examined in detail for each technique. Then certain values ofsugars (sucrose, galactose, fructose, glucose) and sweeteners (saccharin, sucralose, neotame, acesulfame K andrebaudioside A) were compared. Also, the spectra of binary, triple and quaternary mixtures of some sweetenersand sugars were analyzed. The specific bands of each of the sugars and sweeteners were identified. The obtainedspectral information can be used as a reference to develop useful spectral methods for routine controls ofsweeteneers and sugars. Moreover, the methods will be helpful for the rapid identification of sweeteners andsugars.en_US
dc.description.abstractBu çalışmanın amacı, çeşitli tatlandırıcıların farklı şekerler ile titreşimsel özelliklerinin, zayıflatılmış toplam yansıma-Fourier dönüşümlü kızılötesi (ATR-FTIR), yakın kızılötesi (NIR) ve Raman spektroskopisi yöntemleri kullanılarak karşılaştırılmasıdır. Bu amaçla; çeşitli şeker ve tatlandırıcıların ATR-FTIR, NIR ve Raman spektrumları kaydedilmiştir. Tüm örneklerin spektrumları her bir teknik için detaylı olarak incelenmiş. Daha sonra şekerler (sakkaroz, galaktoz, fruktoz, glukoz) ve tatlandırıcılar (sakarin, sükraloz, neotam, asesülfam K ve rebaudiozit A) için belirli değerlerin karşılaştırılması yapılmıştır. Ayrıca, bazı tatlandırıcılar ve şekerlerin ikili, üçlü ve dörtlü karışımlarının spektrumları analiz edilmiştir. Her bir şekerin ve tatlandırıcının spesifik bantları belirlenmiştir. Elde edilen spektral bilgi, tatlandırıcıların ve şekerlerin rutin kontrollerinde faydalı spektral yöntemlerin üretilmesi için referans olarak kullanılabilir. Ayrıca bu maddelerin hızlı bir şekilde tanımlanmasına da katkıda bulunacaktır.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.identifier.doi10.15237/gida.GD18119
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.titleRapid Identification of Some Sweeteners and Sugars By Attenuated Total Reflectance-Fourier Transform Infrared (Atr-Ftir), Near-Infrared (Nir) and Raman Spectroscopyen_US
dc.title.alternativeBazı Tatlandırıcı ve Şekerlerin Zayıflatılmış Toplam Yansımafourıer Dönüşümlü Kızılötesi (Atr-Ftır), Yakın Kızılötesi (Nır) ve Raman Spektroskopisi İle Hızlı Tanımlanmasıen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofGIDAen_US
dc.departmentFakülteler, Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümüen_US
dc.identifier.volume44en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage274en_US
dc.identifier.endpage290en_US
dc.institutionauthorDuraklı Velioğlu, Serap
dc.identifier.trdizinidTXprek5EYzJOZz09en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster