Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorOba, Şirin
dc.contributor.authorToker, Ömer Said
dc.contributor.authorPirouzian, Haniyeh Rasouli
dc.contributor.authorPalabıyık, İbrahim
dc.contributor.authorKonar, Nevzat
dc.contributor.authorArtık, Nevzat
dc.contributor.authorSağdıç, Osman
dc.date.accessioned2022-05-11T14:43:51Z
dc.date.available2022-05-11T14:43:51Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.issn1300-3070
dc.identifier.issn1309-6273
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.15237/gida.GD20055
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TkRFM01EQTRPQT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/9743
dc.description.abstractIn the current study, the Central Composite Design was applied to optimize HS-SPME extraction in orderto detect 2,3,5,6 tetramethyl pyrazine in isomalt contaning milk chocolate. The optimal conditions for thethree experimental responses influencing SPME efficiency were 10 min, 40 min and 57 °C for equilibrationtime, extraction time and extraction temperature, respectively. SPME fibers coated with 100 mpolydimethylsiloxane coating, 65 µm polydimethylsiloxane/divinylbenzene coating, 75 µmcarboxen/polydimethylsiloxane coating and 50/30 µm divinylbenzene/carboxen/polydimethylsiloxane ona StableFlex fiber were investigated. The preparation conditions of the chocolate samples were also evaluatedby measuring their effects on the coating composition of the head space. The SPME fiber coated with 50/30µm divinylbenzene/carboxen-polydimethylsiloxane provided the highest extraction efficiency, especiallywhen the samples were extracted at 60 °C for 30 min under dry conditions. Eighty-one blends were extractedand experimentally detected most of which have been formerly stated as odor-active components.en_US
dc.description.abstractBu çalışmada, isomalt içeren sütlü çikolatalarda 2,3,5,6 tetra metal pirazin tayini için HS-SPME ekstraksiyonunun optimizasyonunda merkezi kompozit tasarım uygulanmıştır. SPME verimliliği etkileyen dengeleme süresi, ekstraksiyon süresi ve ekstraksiyon sıcaklığı için optimum koşullar olarak sırasıyla 10 dk, 40 dk ve 57 °C olarak belirlenmiştir. Çalışmada StableFlex fibere uygulanmış 100 µm polidimetilsiloksan, 65 µm polidimetilsiloksan/divinilbenzen, 75 µm karboksen/polidimetilsiloksan ve 50/30 µm divinilbenzen/karboksen/polidimetilsiloksan kaplamalar SPME fiberler olarak incelenmiştir. Çikolata örneklerinin hazırlama koşulları ayrıca tepe boşluğunun kaplama bi leşimi üzerindeki etkileri ölçülerek de değerlendirilmiştir. Özellikle örneklerin kuru koşullarda 60 °C’de 30 dk örnek ekstraksiyonunda 50/30 µm divinilbenzen/karboksen/polidimetilsiloksan kaplı SPME fiber en yüksek ekstraksiyon verimliliğini sağlamıştır.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.identifier.doi10.15237/gida.GD20055
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.titleOptimization of Solid-Phase Microextraction Conditions of Milk Chocolateen_US
dc.title.alternativeSütlü Çikolata İçin Katı Faz Mikroekstraksıyon Yönteminin Optimizasyonuen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofGIDAen_US
dc.departmentFakülteler, Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümüen_US
dc.identifier.volume46en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage82en_US
dc.identifier.endpage96en_US
dc.institutionauthorPalabıyık, İbrahim
dc.identifier.trdizinidTkRFM01EQTRPQT09en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster