Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorTÜRKAY, Çağıl
dc.date.accessioned2017-05-11T08:39:47Z
dc.date.available2017-05-11T08:39:47Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/971
dc.description.abstractBazı maya türleri, bulundukları ortama protein yapılı, hücre dışı olan ve katil toksin (killer toxin) adıyla bilinen toksin salgılarlar. Bazı belirli ve uygun koşullar altında bu toksinler, bazı duyarlı maya türlerine karşı öldürücüdürler fakat diğer mikroorganizmalara karşı bu yönde bir öldürücü etkileri yoktur. Buna ek olarak, katil toksinler insanlara karşı öldürücü veya zararlı değildirler. Bunun nedeni katil toksinlerin sadece belirli hücre duvarı materyallerine karşı etkili olmaları ve sadece bazı özel hücre duvarı bileşenlerine karşı etkileşim göstermeleridir. Katil karakter mekanizması, her toksin için farklılık gösterebilir çünkü katil özellik, çift zincir RNA, lineer çift zincir DNA veya kromozom üzerinde kodlanmış olabilir. Katil mayalar kendi toksinlerine karşı bağışıktırlar bu sebeple birbirlerine karşı etkileri yoktur. Şimdiye kadar katil mayalar K1'den K11'e 11 farklı çeşit olarak sınıflandırılmıştır. Katil mayaların gıda sektöründe kullanılması birçok araştırmacı için konu olmuştur ve alınan sonuçlar katil mayaların biyoteknoloji, biyomedikal, fermentasyon alanlarında ve koruyucu olarak kullanımı hakkında bilgi verir niteliktedir. Bu araştırma, katil mayaların özellikleri, katil toksin üretimi, salgılanma mekanizması, endüstriyel uygulamaları ve Lindnera saturnus var saturnus katil toksinin özellikle peynirde ve çeşitli başka ürünlerde bozulmaya sebep olan mayalar üzerindeki etkisine odaklanmıştır. Sonuç olarak bu çalışmada, in vitro denemelerde katil mayaların bazı bozucu mayalara karşı inhibisyon etkisi pozitif olarak kanıtlanmıştır. Fakat ürün çalışmalarında katil maya ile ilgili olarak spesifik bir pozitif etkiye rastlanmamıştır.en_US
dc.description.abstractSome kind of yeast strains secrete protein based extracellular toxin into the medium known as `killer toxin'. Under some available and definite conditions these killer toxins are lethal to some sensitive yeast strains; however they do not have a fatal effect against other types of microorganisms. In addition, killer toxins are not dangerous or lethal to humans because they affect only certain cell wall components and interact with cell wall elements that harbor specific receptors. The killer characteristic mechanism differs for each toxin because it can become coded on double-stranded RNA, linear dsDNA or chromosomal. Killer yeasts have immunity to their own toxins, thus they cannot affect each other. Until now, killer toxins have been classified into 11 types between K1-K11. The application of killer yeast in food industry has been the subject of many researchers and the result of their studies give insight about killer yeasts use in biotechnology, biomedicine, fermentation process and as a preserver. Some studies also show killer yeast applications in environmental areas. This research mostly focused on general information about killer yeasts, killer toxin production, secretion mechanism and industrial application, using methods of killer toxins in food industry and emphasized effect of killer toxins of Lindnera saturnus var. saturnus against to the yeasts which causes spoilage on the cheese and other products. As a result, in vitro inhibition effect of the killer yeasts against some spoilage yeasts was proved positively in this study; on the other hand, any specific positive effect related killer yeasts was attained food sample trials.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectKatil mayaen_US
dc.subjectWilliopsis saturnusen_US
dc.subjectLindnera saturnusen_US
dc.subjectbozucu mayaen_US
dc.subjectinhibisyonen_US
dc.subjectKiller yeasten_US
dc.subjectspoilage yeasten_US
dc.subjectinhibitionen_US
dc.titleKatil maya Lindnera saturnus'un bozucu mayalara etkisien_US
dc.title.alternativeThe effect of killer yeast Lindnera saturnus on spoilage yeastsen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster