Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKöycü, Nagehan Desen
dc.contributor.authorÖzer, Nuray
dc.date.accessioned2022-05-11T14:43:24Z
dc.date.available2022-05-11T14:43:24Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.issn2619-9149
dc.identifier.issn2619-9149
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.494117
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TXprME9ESTVPUT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/9585
dc.description.abstractTrakya Bölgesi’nde yetiştirilen buğday çeşitlerinde kök ve kök boğazıhastalıkları yaygın olarak görülmektedir. Bu çalışmada, TrakyaBölgesi’nde buğdayın kök ve kök boğazından elde edilen 40 Fusariumspp. izolatının patojenisitesinin belirlenmesi ve bölgede yaygın olarakkullanılan ekmeklik çeşitlerin (Gelibolu, Golia, Esperia, Krasunya,Nina, Sagittario ve Sana) fide döneminde etmene karşı duyarlılığınınbelirlenmesi amaçlanmıştır. İzolatların toprağa inokulasyonu yoluylayapılan patojenisite testlerinde, hastalığa karşı hassas olduğu bilineniki çeşit (Flamura 85 ve Pehlivan) kullanılmıştır. Test edilenFusarium spp. izolatları % 0’dan % 100’e değişen oranlarda hastalıkşiddeti oluşturmuşlardır. İzolatlar arasında, 14 numaralı izolat heriki çeşitte % 100 enfeksiyon oluşturmuş ve en patojen izolat olarakbelirlenmiştir. Her iki çeşitte % 40’ın üzerinde hastalık şiddetigösteren 6 izolat dayanıklılık testleri için seçilmiş ve ayrıca türteşhisleri yapılmıştır. Çıkış öncesi ölüm ve hastalık şiddeti dikkatealınarak fide döneminde yapılan dayanıklılık testleri sonucunda Goliaen hassas çeşit olarak tespit edilmiştir. Çıkış öncesi ölüm ve fidedehastalık şiddeti sırasıyla Gelibolu ve Esperia çeşitlerinde en düşükoranlarda olmuştur.en_US
dc.description.abstractRoot and foot-rot diseases are common on wheat cultivars cultivated in the Trakya Region. The objectives of this study were to determine the pathogenicities of 40 Fusarium spp. isolates obtained from root and foot parts of wheat in Trakya Region and to find out the sensitivities of commonly cultivated wheat cultivars (Gelibolu, Golia, Esperia, Krasunya, Nina, Sagittario and Sana), to the pathogen at seedling stage. Two cultivars (Flamura-85 and Pehlivan) known as sensitive to the disease were used in the pathogenicity tests by soil inoculation of the isolates. The tested Fusarium spp. isolates caused disease severity ranging from 0% to 100%. Among them, the isolate14 sustained the highest infection of 100% in both cultivars and was detected as the most pathogenic isolate. Six isolates showing disease severity of >40% on both cultivars were selected for resistance tests and also were identified. Golia was found as the most sensitive cultivar in resistance tests based on pre-emergence damping-off and disease severity on seedling. Pre-emergence damping-off and disease severity in seedling were at the lowest in the cultivars of Gelibolu and Esperia, respectively.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.identifier.doi10.18016/ksutarimdoga.vi.494117
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.titleTrakya Bölgesi'nde Bazı Buğday Çeşitlerinin Fusarium spp. İzolatlarına Karşı Dayanıklılığın Tespit Edilmesien_US
dc.title.alternativeDetermination of Resistance in Some Wheat Cultivars Against Fusarium spp. Isolates in Trakya Regionen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofKSÜ Tarım ve Doğa Dergisien_US
dc.departmentFakülteler, Ziraat Fakültesi, Bitki Koruma Bölümüen_US
dc.identifier.volume22en_US
dc.identifier.issue4en_US
dc.identifier.startpage498en_US
dc.identifier.endpage505en_US
dc.institutionauthorKöycü, Nagehan Desen
dc.institutionauthorÖzer, Nuray
dc.identifier.trdizinidTXprME9ESTVPUT09en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster