Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorÖksel, Cansu
dc.contributor.authorMırık, Mustafa
dc.date.accessioned2022-05-11T14:43:23Z
dc.date.available2022-05-11T14:43:23Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.issn0406-3597
dc.identifier.issn1308-8122
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TVRrek5UazBOQT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/9575
dc.description.abstractBu çalışmada bitki uçucu yağlarının farklı uygulama, doz ve sürelerde Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi'ye karşı antibakteriyel etkileri araştırılmıştır. Diske uygulama ve süspansiyona karıştırma yöntemleri uygulandığında kekik (Thymus vulgaris), bergamot (Citrus bergamia), sarımsak (Allium sativum), karabaş, (Lavandula stoechas), karanfil (Caryophyllus aromaticum) ve okaliptüs (Eycalyptus globus) uçucu yağları diğerlerine göre daha etkili olurken, besi yerine uçucu yağların eklenmesi uygulaması etkisiz bulunmuştur. Uçucu yağ dozu arttırıldıkça antibakteriyel etkinin de arttığı tespit edilmiştir. Farklı sürelerde uygulanan uçucu yağların tamamında 24 saat sonra yapılan ekimlerde bakteri popülasyonunda değişiklik olmazken, 0, 1, 3 ve 6 saat sonra yapılan ekimlerde bakteri popülasyonunda önemli derecede azalma gözlenmiştir. Bütün uygulamalar sonucunda, besi yerinde Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi'ye kekik uçucu yağının antibakteriyel etkisinin en yüksek oranda olduğu saptanmıştır. Kekik uçucu yağı yanında bergamot, karabaş ve okaliptüs uçucu yağları da patojene etkili olmuşturen_US
dc.description.abstractThe antibacterial effect of essential oils of thyme (Thymus vulgaris), bergamot (Citrus bergamia), garlic (Allium sativum), french lavender (Lavandula stoechas) clove (Caryophyllus aromaticum), eucalyptus (Eycalyptus globus) against Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi were investigated. When essential oils were applied by dropping on absorbent paper disks and mixing with bacterial suspension thyme, bergamot, garlic, french lavender, clove, eucalyptus essential oils have been found effective more than others. It is detected that as the dose of essential oils increased, the antibacterial effect increased. Bacterial population did not change after 24 h growth in different treatment of essential oils at different times, but relative decrease in bacterial population at 0, 1, 3, and 6 h growing were observed. Especially, thyme essential oil showed the highest antibacterial effect, in all of the applications in different doses. Thyme was the most effective essential oil. Bergamot, lavender and eucalyptus essential oils followed the thyme essential oil, respectively.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBiyolojien_US
dc.subjectGıda Bilimi ve Teknolojisien_US
dc.titleZeytin dal kanseri etmeni Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi'ye karşı in vitro koşullarda farklı bitkilerin uçucu yağlarının etkisien_US
dc.title.alternativeEffect of essential oil against bacterial knot disease caused by Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi in in vitro conditionsen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofBitki Koruma Bültenien_US
dc.departmentFakülteler, Ziraat Fakültesi, Bitki Koruma Bölümüen_US
dc.identifier.volume55en_US
dc.identifier.issue4en_US
dc.identifier.startpage265en_US
dc.identifier.endpage275en_US
dc.institutionauthorÖksel, Cansu
dc.institutionauthorMırık, Mustafa
dc.identifier.trdizinidTVRrek5UazBOQT09en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster