Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorTOSUN, Zerrin BAL
dc.date.accessioned2017-05-11T07:24:35Z
dc.date.available2017-05-11T07:24:35Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/952
dc.description.abstractBursa piyasasında faaliyet gösteren 62 adet gıda üretim işletmesi mevzuat çerçevesinde 15 kriter altında incelenmiş, işletmelerde aksayan hususlar belirlenmiş ve çözüm önerileri sunulmaya çalışılmıştır. Araştırmada işletmelerden % 90,3'ünün'ının üretim izin sertifikasına sahip olduğu, üretim iznine sahip olmayan işletmelerin tamamının unlu mamüller üreten firmalar olduğu belirlenmiştir. Denetimi yapılan firmaların sadece %6,4'ünün mevzuata tam anlamıyla uyduğu, eğitim (%90,3), personel hijyeni (%80,6), ambalajlama/ paketleme- etiketlemenin(%64,5) yüksek oranda olumsuzluk yaşanan kriterler olduğu saptanmıştır. Uygulamadaki bu mevcut aksaklıkların giderilmesi için en etkili yolun hizmet içi eğitim programları ile çalışanların eğitilmesi ve resmi kuruluşlar tarafından uygulanabilirliği yüksek mevzuatlar çıkarılması ve etkin bir gıda denetiminin yapılması gerektiği sonucuna varılmıştır.en_US
dc.description.abstract62 food processing firms in Bursa were investigated under the 15 criteria within the Turkish legislation. The shortcoming of firms issues were determined and solution proposals were presented. It was determined that 90,3% of all firms of have production permission certificate and all firms which don?t have certificate are bakery producers. It was arranged that among the controlled companies only 6,4% of each fully obey the legislation and it was found that education (90.3%), personal hygiene (80.6%) packaging/packaging-labeling (64.5%) were criteria which were highly negative. In conclussion, the effective solutions to remedy the defects seen in applications are to train employees with training programs and to be promulgated high applicability legislations by government agencies and to make an efficient food control.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectGıdaen_US
dc.subjectgıda denetimien_US
dc.subjectgıda mevzuatıen_US
dc.subjectgıda güvenliğien_US
dc.subjectFooden_US
dc.subjectFood controlen_US
dc.subjectFood legislationen_US
dc.subjectFood safetyen_US
dc.titleGıda üretimi yapan işletmelerin denetiminde karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerilerien_US
dc.title.alternativeProblems and suggestions for solution at controlling of food production firmsen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster