Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorGöksu, Nida
dc.date.accessioned2017-05-11T06:33:22Z
dc.date.available2017-05-11T06:33:22Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/945
dc.description.abstractBu çalışmada Starking Delicius cinsi elmanın hasat edildikten sonra oda koşullarında saklanması esnasında şeker oranı, pH, suda çözünen katı madde ve penetrasyon kuvveti değişimi ile elektriksel iletkenlik ve ısı iletkenliğindeki değişimleri arasındaki ilişki araştırılmıştır. Çalışmanın amacı elektriksel iletkenlik ve ısı iletkenliği gibi fiziksel özelliklerin ürünün belirlenen fiziko-kimyasal özellikleri arasındaki ilişkilerin en uygun modelini saptamak ve bu fiziksel büyüklükler yardımıyla doğru tahminler yapmaktır. Araştırma sonucunda, oda koşullarında saklama süresince elmanın nem içeriğinde ve ısı iletkenliğinde önemli bir değişim olmamıştır. Bu nedenle diğer parametrelerle ısı iletkenliği arsasında uygun model geliştirilememiştir. Ancak, elektriksel iletkenlik ile nem oranı dışında ölçülen tüm parametreler arasında önemli ilişkiler bulunmuştur. Saklama süresi boyunca elektriksel iletkenlik artmıştır. Şeker oranı, pH ve suda çözünen katı madde değeri artarken, penetrasyon kuvveti azalmıştır. Penetrasyon kuvveti ile elektriksel iletkenlik arasında negatif bir ilişki varken, diğer parametreler arasında pozitif bir ilişki olduğu saptanmıştır. Elektriksel iletkenlikle bu parametreler arasında geliştirilen modeller, elmanın şeker oranı, pH, ve suda çözünen katı madde miktarı ve penetrasyon kuvvetinin tahmininde güvenle kullanılabilir.en_US
dc.description.abstractIn this study, the relations between some physico-mechanical properties (sugar rate, pH, amount of disolved solids in water, penetration force) with electrical and thermal conductivity were invastiged during storage in the room conditions of apple (Starking delicius). The aim of the study, between electrical and termal conductivies with these physico-mechanical properties were to determine the best-fit models and to make accurate predictions with the help these physical quantities. As a result, during storage in the room conditions in the moisture content and thermal conductivity of apples has not been a significant change. For this reason, the appropriate model among the thermal conductivity and other parameters have not been developed. However, between electrical conductivity and all measured parameters except moisture content were found significant relationships. Electrical conductivity increased during the period of storage. Sugar content, pH value and amount of disolved solids in water increased while decreasing penetration force. There was a negative relationship between Penetration force and electrical conductivity, but between elektrical conductivity and other parameters were found a positive relationship. Electrical conductivity models developed in these parameters, can be used safely to estimate the sugar content, pH, and amount of disolved solids in water increased content and penetration force of apple.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectElektriksel iletkenliken_US
dc.subjectIsı iletkenliğien_US
dc.subjectElmanın Fiziko-mekanik özelliklerien_US
dc.subjectElectrical conductivityen_US
dc.subjectthermal condoctivityen_US
dc.subjectphysico-mechanical properties of appleen_US
dc.titleElmanın ısı ve elektriksel iletkenliğinin, bazı parametrelere bağlı olarak, değişimin saptanması üzerine bir araştırmaen_US
dc.title.alternativeA research on determination of change of electrical and thermal conductivies depending on some parameters of appleen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Makinaları Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster