Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorMÜZEYYEN, BERKEL
dc.date.accessioned2017-05-09T13:21:10Z
dc.date.available2017-05-09T13:21:10Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/880
dc.description.abstractBu çalışma, Trakya Bölgesi’nde yer alan üniversitelerde çalışan akademisyenlerin sağlık durumlarını, beslenme alışkanlıklarını, gıda tercihi alışkanlıklarını ve sağlıklı beslenmeyle ilgili tutumlarını saptamak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmaya Trakya Bölgesi’nde yer alan Trakya Üniversitesi, Namık Kemal Üniversitesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve Kırklareli Üniversitesi’nden gönüllü toplam 461 birey (200 kadın, 261 erkek) katılmıştır. Ankette; bireylerle ilgili genel bilgiler, antropometrik ölçümleri (boy ve kilo), genel sağlık durumları, beslenme alışkanlıkları, gıda tercihi alışkanlıkları yer almaktadır. Elde edilen veriler, SPSS 17.0 istatistik bilgisayar programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda; akademisyenlerin antropometrik ölçümleri, genel sağlık durumları, beslenme alışkanlıkları, gıda tercihi alışkanlıkları ve bunların akademisyenlerin cinsiyet, unvan, yaş gibi genel özellikleriyle ilişki durumları saptanmıştır. Akademisyenlerin beslenme alışkanlıkları, gıda tercihi alışkanlıkları ve bunların bağlantılı olduğu faktörler saptanmıştır. Cinsiyetin beden kitle indeksine (BKI) etkisinin olduğu saptanmıştır (p<0,05). Araştırmaya katılan kadın akademisyenlerin BKI ortalaması 22,89, erkeklerin ise 26,15 bulunmuştur. Gıda harcamalarının toplam gelirdeki payının ünvanla değişiklik göstermediği görülmüştür (p>0,05). Fast food gıdaları en sık tüketen akademik personel, araştırma görevlileridir. Akademisyenlerin %51,8’i beyaz ekmeği, %22,3’ü tam tahıl ekmeğini, %21,3’ü kepek ekmeğini en sık tükettikleri ekmek çeşidi olarak ifade etmişlerdir. Akademisyenlerin %47,9’u zeytinyağı, %30,4’ü bitkisel sıvı yağ (ayçiçeği, mısırözü, kanola vb.), %16,7’si bitkisel sıvı yağ ve zeytinyağı karışımını en sık tükettikleri yağ çeşidi olarak ifade etmişlerdir.en_US
dc.description.abstractThis study aims to state health status, food habits, food preferance and attitudes about healthy diet of academic staff at Trakya Region. 461 person (200 women, 261 men) attended to this study from Trakya University, Namık Kemal University, Çanakkale Onsekiz Mart University and Kırklareli University. There are general information about individuals, anthropometric measurements (length and weight), general condition, food habits, food choosing habits in the survey. SPSS 17.0 statistical computer programme is used. At the end of this study, anthropometric measurements, general condition, food habits of academicians and their relation with traits like sex, denomination, age is determined. Food habits, food choosing habits and factors related with them are determinedand results are present. Sex and denomination are related with BKI (p<0,05). Proportion of food spending in total income does not change with denomination (p>0,05). Academicians consume fast foods most frequently are research assistants. 51,8% of academicians eats white bread, 22,3% of academicians eats whole grain bread, 21,3% eats whole wheat bread most frequently. 47,9% of academicians consume olive oil, 30,4% of academicians consume other vegetable oil (sun flower, corn, canola etc.), 16,7% of academicians consume mixing of olive oil and another vegetable oil most frequently.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjecttrakya bölgesien_US
dc.subjectbeslenme alışkanlıklarıen_US
dc.subjectakademisyenen_US
dc.subjectgıda tercihien_US
dc.subjecttrakya regionen_US
dc.subjectfood habitsen_US
dc.subjectacademicianen_US
dc.subjectfood choiceen_US
dc.titleTrakya bölgesindeki üniversitelerde çalışan akademik personelin beslenme alışkanlıkları üzerine bir araştırmaen_US
dc.title.alternativeA study is about food habits of academic staff at Trakya regionen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster