Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorBüyük, Orhan
dc.date.accessioned2017-05-05T10:54:07Z
dc.date.available2017-05-05T10:54:07Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/753
dc.description.abstractBu çalışmanın ilk bölümünde Bartın, Bolu, Düzce ve Zonguldak illeri mısır ekiliş alanlarından toplanan 70 mısır koçan örneğindeki, mısır koçan çürüklüğü etmeni Fusarium verticilloides'den dolayı oluşan Zearalenone (ZEA) toksin miktarları belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre ZEA toksin miktarı ortalama 828,47 ppb olarak saptanmıştır. Çalışmamız sonucunda elde edilen ZEA miktarları ülkemiz ve AB'nin ZEA için belirlediği maksimum limitlerin üzerinde bulunmuştur. Farklı illerden toplanan mısır örneklerinde tespit edilen ZEA toksin miktarları arasında herhangi bir farklılık belirlenmemiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde aynı illerden alınan ve Fusarium spp ile bulaşık olmayan 11 yerel mısır çeşidinin etmene karşı dayanıklılığı belirlenmiştir. Dayanıklılık çalışmalarında inokulasyondan sonra meydana gelen enfeksiyon şiddeti, enfeksiyon süresince ZEA toksini, pektolitik enzim (Poligalakturonaz-PG; Pektin Metil Galakturonaz-PMG; Pektat Liyaz-PL) üretimi kriterleri dikkate alınmıştır. Örneklerde inokulasyondan önce ZEA toksin miktarı 2 çeşit hariç Türk ve AB Gıda Kodeksi maksimum ZEA limit değerlerinin altında tespit edilmiştir. 50, 22 ve 97 nolu çeşitlerde, enfeksiyon süresince ZEA miktarının yüksek miktarda artmadığı, etmenin PG, PMG ve PL enzim üretiminin düşük olduğu belirlenmiştir.en_US
dc.description.abstractThe amounts of zearalenone (ZEA) toxin formed due to Fusarium verticilloides which is causal agent of maize ear rot was determined in maize growing areas in Bartın, Bolu, Düzce and Zonguldak provinces in the first part of this study. Average ZEA production was determined as 828.47 ppb. As a result of the study, the mean of ZEA toxin at samples was found considerable higher than the limit values placed on Turkish Food Codex and Codex Alimentarius. There were not statistical differences among local cultivars for ZEA production. The resistance of 11 local maize cultivars, which were not contaminated with Fusarium spp., to the pathogen was determined in the second part of this study. The criteria were infection severity, ZEA toxin and pectolytic enzymes (Polygalacturonase-PG; Pectin Methyl Galacturonase-PMG and Pectate Lyase-PL) production during infection after inoculation of pathogen to kernels for resistance studies. ZEA toxin production in all samples except that two of them before inoculation were below the limits of Turkish Food Codex and Codex Alimentarius. It was determined that ZEA production did not increase and that PG, PMG and PL enzyme production were low in the cultivar 50, 22 and 97.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectDayanıklılıken_US
dc.subjectFusarium verticilloidesen_US
dc.subjectmısır koçan çürüklüğüen_US
dc.subjectpektolitik enzimen_US
dc.subjectzearalenone toksinien_US
dc.subjectResistanceen_US
dc.subjectmaize ear roten_US
dc.subjectpectolytic enzymesen_US
dc.subjectzearalenone toxinen_US
dc.titleMısırda koçan çürüklüğü etmeni Fusarium verticillioides'in oluşturduğu zearalenone toksini ve pektolitik enzimler üzerinde araştırmalaren_US
dc.title.alternativeThe research on zearalenone toxin and pectolytic enzymes produced by Fusarium verticillioides, the causal agent of maize ear roten_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bitki Koruma Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster