Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKüçüktezcan, Elif
dc.date.accessioned2017-05-05T08:27:04Z
dc.date.available2017-05-05T08:27:04Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/743
dc.description.abstractDünya ticaretinde sınırların giderek ortadan kalktığı, tüketicinin her gün biraz daha fazla bilinçlendiği günümüzde, gıda güvenliği göz ardı edilemez bir kavram olmuştur. Bu nedenle tüketiciler gıda maddesi satın alırken, aldıkları gıdanın ne kadar güvenli olduğunu da sorgulamaktadırlar. Birçok ülke kendi yasal gerekliliklerini, güvenli gıda üretmek için ihtiyaçları ve müşteri memnuniyetini de göz önünde bulundurarak, farklı gıda güvenliği standartları oluşturmuştur. Çok uluslu firmalarda ve farklı ülkelere ihracat yapan şirketlerde bu çeşitlilik kavram karmaşasına ve dokümantasyon yoğunluğuna yol açmıştır. 2005 yılında yürürlüğe giren TS EN ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Standardı bu kavram kargaşasını ortadan kaldırmayı hedeflemiştir. Bu Standard aynı zamanda gıda güvenliği “yönetim” sistemi standardı olarak da bir ilktir. Bu çalışmanın amacı ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi’nin bir un fabrikasında kuruluşunu ve uygulanışını irdelemek ve standart ile ilgili literatür araştırması yapılmasıdır. Çalışmanın ilk iki bölümünde kalite kavramının meydana çıkışı ve ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Standardı hakkında literatür bilgilerine yer verilmiş, 3. ve 4. bölümlerinde söz konusu standardın bir un fabrikasında kurulumu ve uygulanması incelenmiştir. Çalışma sürecinde şirket ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemini kurmuş, uygulamaya başlamış ve devamlılığını sağlamıştır.en_US
dc.description.abstractFood safety became a concept which cannot be ignored at the present day while world trade is becoming more global and consumer is getting more conscious day by day. Therefore, consumers question is how safe the foodstuff they buy. Many countries formed different food safety standards considering their own legal requirements, necessities to produce safe food and customer satisfaction. In multinational companies and in companies who export to different countries, these different standards cause incomprehensibility and heavy documentation. TS EN ISO 22000 Food Safety Standard which became valid in 2005 aims to remove this incomprehensibility. This standard is also first as being food safety management system. The purpose of this studuy was to examine the implementation and the establishment of ISO 22000 Food Safety Management System Standard of a flour mill and to investigate the literature about the standart. In the first and second parts of this study, emerging of quality concept and technical literature information about ISO 22000 Food Safety Management System Standard are depicted. In the third and fourth parts set up and implementation of the system in a flour factory is explained. During this study, company established, implemented and made certain to continuity of ISO 22000 Food Safety Management Standart.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectISO 22000en_US
dc.subjectGıda Güvenliğien_US
dc.subjectHACCPen_US
dc.subjectUn Fabrikasıen_US
dc.subjectFood Safetyen_US
dc.subjectFlour Factoryen_US
dc.titleISO 22000 gıda güvenliği yönetim sistemi standardı: bir un fabrikası örneğien_US
dc.title.alternativeStandard of ISO 22000 food safety management system: A case of flour factoryen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster