Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorYagaç, Çiğdem
dc.date.accessioned2017-05-05T07:01:54Z
dc.date.available2017-05-05T07:01:54Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/737
dc.description.abstractDenizli ili, Beyağaç İlçesi, Kızılcaağaç Köyünde 2013 yılında yapılan bu araştırmada; ETAE’den temin edilen iki yeni tütün çeşidi, (Birlik 125, Birlik 127), iki standart çeşit (İzmir Özbaş, Akhisar 97) ve bir köy popülasyonu tütün çeşidi materyal olarak kullanılmıştır. Araştırmada tütün çeşitlerinin Denizli koşullarındaki verim ve bazı kalite özellikleri incelenmiştir. Tütün çeşitlerinin verime ilişkin bitki boyu, yaprak sayısı, yaprak eni, yaprak boyu, yaş yaprak verimi, kuru yaprak verimi; kimyasal kalite özelliklerinden nikotin oranı, şeker oranı, azot oranı, klor oranı ve kül oranları incelenmiştir. Tütün çeşitlerinde bitki boyu değerleri 74,33-96,66 cm, yaprak sayısı 28,33-41,33 adet/bitki, yaprak eni 7,00-9,33 cm, yaprak boyu 13,33-17,00, yaş yaprak verimi 363,54-382,29 kg/da, kuru yaprak verimi 89,58- 99,99 kg/da, nikotin oranı % 0,73-0,95, şeker oranı % 11,30-21,83, azot oranı % 1,94-2,34, klor oranı % 0,10-0,20, kül % 8,10-14,06 arasında değişmiştir. Yapılan varyans analizi sonucunda; tütün çeşitlerinin yaprak sayısı, yaprak boyu, şeker oranı ve kül oranları arasında farklılıklar bulunmuştur. En fazla yaprak sayısı Birlik 125 ve Birlik 127 çeşitlerinde gözlemlenmiştir. Yaprak eni Köy populasyonu çeşitinde en geniş, en yüksek şeker oranı Akhisar 97 çeşidinde ve en yüksek kül oranı Birlik 125 çeşidinde gözlemlenmiştir.en_US
dc.description.abstractThis study was carried out at a farmer field in Kızılcaağaç village of Denizli during growing season of 2013. Two tobacco varieties (Birlik125, Birlik 127), and a local population were used as plant materials in the study. İzmir Özbaş and Akhisar 97 cultivars from ETAE were used as standart in the study. The objective of the study was to investigate yield and quality characteristics of tabacco varieties in Denizli conditions. In the study, plant height, leaves number, leaf length, fresh leaf yield, dry leaf yield, nicotine ration, sugar ration of tobacco cultivars varied between 74,33-96,66 cm, 28,33-41,33 adet/bitki, 7,00-9,33 cm, 13,33-17,00 cm, 363,54-382,29 kg/da, 89,58-99,99 kg/da, 0,60-2,15%, 11,30-21,83%, 1,94- 2,34 %, 0,10-0,20%, 8,10-14,06% respectively. Based on the results of the study, there were statistically significant differences among tobacco cultivars for number of leaves, leaf size, sugar content and ash content. In the study, Birlik 125 and Birlik 127 varieties had highest number of leaves while the local population had the largest leaves. The highest sugar content and ash content have been observed in Akhisar 97 and Birlik 127 respectively.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectEge Bölgesi tütünlerien_US
dc.subjectyaprak verimien_US
dc.subjectnikotinen_US
dc.subjectşekeren_US
dc.subjectkloren_US
dc.subjectAegean Region tobaccoen_US
dc.subjectleaf yielden_US
dc.subjectnicotineen_US
dc.subjectsugaren_US
dc.subjectchlorineen_US
dc.titleEge bölgesi tütün çeşitlerinin Denizli koşullarında verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesien_US
dc.title.alternativeDetermination of yield and qality characters of tobacco cultivars of Aegeon region in Denizli conditionsen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster