Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorSelçuk, Zeynep
dc.date.accessioned2017-05-04T13:27:57Z
dc.date.available2017-05-04T13:27:57Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/722
dc.description.abstractYağlar, insan vücudundaki hücre, doku ve organların yapılarında yer aldıklarından, yaşamın sürdürülebilmesi ve vücudun değişik işlevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmesi için, mutlaka alınması gereken besin öğeleridir. Günlük yağ tüketiminde dikkat edilmesi gereken önemli bir konu yağda bulunan yağ asitlerinin doymuşluk ve doymamışlık durumlarıdır. Son yıllarda birçok gıdadaki trans yağ asitlerinin biyolojik kullanımı ve insan sağlığı üzerine etkileri konusunda çalışmalar yapılmış, başta koroner kalp hastalığı ve kanser olmak üzere çeşitli hastalıklarla olan ilişkileri tespit edilmiştir. Bu çalışmada ülkemizde tüketiciler tarafından en çok tercih edilen beş farklı çikolata firmasının ürünleri marketlerden satın alınmıştır. Satın alınan çikolatalar Türk Gıda Kodeksi Çikolata ve Çikolata Ürünleri Tebliği'ne göre tasnif edilmiş ve sade bitter, fındıklı bitter, sütlü çikolata, beyaz çikolata olmak üzere dört farklı gruba ayrılmıştır. Her bir gruptaki çikolataların toplam yağ ve trans yağ asitleri olmak üzere diğer doymuş ve doymamış yağ asitleri içerikleri belirlenmiştir. Araştırma sonucunda çikolata çeşitlerindeki toplam yağ oranlarının % 26,10 ile % 41,90, toplam trans yağ asit oranlarının % 0,44 ile % 0,98, toplam doymuş yağ asiti oranlarının % 53,84 ile % 64,04 ve toplam doymamış yağ asit oranlarının da % 35,15 ile % 49,93 arasında değiştiği belirlenmiştir. İncelenen tüm çikolata örneklerinde trans yağ asit oranlarının % 1'in altında çıkması olumlu bir sonuç olarak değerlendirilmiştir.en_US
dc.description.abstractOils in human body cells, tissues and organs involved in the structures they sustain the body's various functions of life in a healthy way to carry, are nutrients that need to be sure. Daily fat consumption should be considered an important topic in oil saturation and unsaturation of fatty acids of situation. In recent years, many of trans fatty acids in food handling and biological effects on human health have been conducted on, especially coronary heart disease and its relationship with various diseases including cancer have been identified. In this study, our most preferred by consumers in five different chocolate firm's products were purchased from markets. Purchases of chocolates and chocolate products chocolate Turkish Food Codex Communiqué were classified according to the plain bitter, bitter nuts, milk chocolate, white chocolate, divided into four different groups. Of chocolate in each group to total fat and trans fatty acids and other saturated and unsaturated fatty acid content was determined. In conclusion chocolate varieties in the total fat ratio 26,10% to 41,90%, the total trans fatty acid ratio of 0,44% and 0,98%, total saturated fatty acid ratio 53,84% to 64,04% and a total unsaturated fatty acid ratio in35,15% to 49,93% between was determined. Trans fatty acids in chocolate samples all examined the rate below 1% of their emergence in terms of product quality can be considered a positive result.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectÇikolataen_US
dc.subjectsağlıken_US
dc.subjecttrans yağen_US
dc.subjectchocolateen_US
dc.subjecthealthen_US
dc.subjecttrans faten_US
dc.titleÜlkemizde üretilen çeşitli çikolatalarda trans yağ asitlerinin belirlenmesien_US
dc.title.alternativeDetermination of trans fatty acids of various chocolates produced in Turkeyen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster