Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorVatanseven, Hakan
dc.date.accessioned2017-05-04T11:13:06Z
dc.date.available2017-05-04T11:13:06Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/704
dc.description.abstractOlestra, çoklu yağ asidi esterleri ve sükrozun birleşmesiyle meydana gelen ve kalori içermeyen sükroz polyesteridir. Düşük yağ içerikli atıştırmalık gıdaların üretiminde kullanılabilecek, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylanmış bir gıda katkı maddesidir. Olestra üzerinde yapılan çalışmalar hakkında pozitif görüşler olsa da negatif görüşler de bulunmaktadır. Olestra ile ilgili hayvanlar ve insanlar üzerinde yapılan sayısız çalışmaların sonucunda, insan vücudunda bulunan mikro ve makro bileşenlerin emilimini engellediği takdirde büyüme, çoğalma ve toksisite ile ilgili olarak olumsuz etkileri olabileceği kanısına varılmıştır. Olestranın çevreden yok edilebilmesi, aktif atık ve topraklardan izole edilmiş aerobik bakteriler ve mantarlar sayesinde olabilmektedir.en_US
dc.description.abstractOlestra is, a sucrose polyester, a non caloric fat substitute, made from sucrose and several fatty acid esters. It has been approved by the FDA as a food additive used in preparing low-fat deep-frying foods such as savory snacks. Available literature on olestra was evaluated that had both positive an negative connotations. Clinical trials in numerous species of animals including humans were conducted to determine if olestra would affect the utilization and absorption of macro- and micronutrients; the effects of olestra on growth, reproduction, or its toxicity were also examined. The roles of olestra as a fat substitute, how it could effect on humans and environmental, and the potential impacts from its use in large amounts were assessed. Olestra can be removed from the environment by aerobic bacteria and fungi which may be isolated from activated sludge and soils.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectolestraen_US
dc.subjectyağ ikame maddesien_US
dc.subjectsükroz polyesteren_US
dc.subjectfat substituteen_US
dc.subjectsucrose polyesteren_US
dc.titleYağ ikame maddesi olarak kullanılan olestranın fizikokimyasal özellikleri ile insan sağlığı ve çevre üzerine olan etkilerinin değerlendirilmesien_US
dc.title.alternativeConsiderations of the effects on physico-chemical properties with human health and environment of olestra as a fat substituteen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster