Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorŞenoğul, Yılmaz
dc.date.accessioned2017-05-03T13:38:54Z
dc.date.available2017-05-03T13:38:54Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/667
dc.description.abstractÜlkemizde 1970'lerde başlayan çikolata üretimi 1980'den sonraki gümrük düzenlemeleri ve hammadde temini konusundaki sıkıntıların giderilmesinin ardından hızla büyümüştür. Günümüzde 899 işyeri sayısı ve 20.176 çalışanı ile çikolata sektörü Türk gıda sektörünün önde gelen dallarından olmuştur. Artan teknolojik gelişmeler ile birlikte çalışanların karşılaştığı tehlikeler de artmıştır. Çikolata sektöründe çalışanlar da bu tehlikeler ile karşı karşıya kalmışlardır. Bu tehlikelerden korunmak hem çalışanların güvenliği ve sağlığı, hem de çikolata üretiminin sürekliliği açısından büyük önem arz etmektedir.Bu tez kapsamında bir çikolata fabrikası konu hakkında incelenmiş olup, OHSAS 18001 standardının işletmede kurulumu sağlanmıştır. Çikolata üretimi, endüstrisi ve tarihi hakkında bilgilere yer verilmiştir. Risk yönetimi ve analizi konusunda yöntemler değerlendirilmiştir. Ayrıca Birleşmiş Milletler Çalışma Örgütü (ILO), Avrupa İş Sağlığı ve Güvenliği Ajansı (EU-OSHA), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı'nın konu ile ilgili görüşlerine ve çikolata sektörü üzerinde konuyla ilgili istatistiklere yer verilmiştir. İş kazalarının boyutu ve üretime etkileri, OHSAS 18001 standardının uygulanması konusunda ulusal ve uluslararası görüşlere yer verilmiştir.en_US
dc.description.abstractTez No İndirme Tez Künye Durumu 382861 Pdf dosyası Bir çikolata fabrikasında OHSAS 18001 iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemi standardının uygulanması / OHSAS 18001 occupational health and safety management system standart implementation in a chocolate factory Yazar:YILMAZ ŞENOĞUL Danışman: PROF. DR. MEHMET DEMİRCİ Yer Bilgisi: Namık Kemal Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı Konu:Gıda Mühendisliği = Food Engineering Dizin: Onaylandı Yüksek Lisans Türkçe 2014 138 s. Ülkemizde 1970'lerde başlayan çikolata üretimi 1980'den sonraki gümrük düzenlemeleri ve hammadde temini konusundaki sıkıntıların giderilmesinin ardından hızla büyümüştür. Günümüzde 899 işyeri sayısı ve 20.176 çalışanı ile çikolata sektörü Türk gıda sektörünün önde gelen dallarından olmuştur. Artan teknolojik gelişmeler ile birlikte çalışanların karşılaştığı tehlikeler de artmıştır. Çikolata sektöründe çalışanlar da bu tehlikeler ile karşı karşıya kalmışlardır. Bu tehlikelerden korunmak hem çalışanların güvenliği ve sağlığı, hem de çikolata üretiminin sürekliliği açısından büyük önem arz etmektedir.Bu tez kapsamında bir çikolata fabrikası konu hakkında incelenmiş olup, OHSAS 18001 standardının işletmede kurulumu sağlanmıştır. Çikolata üretimi, endüstrisi ve tarihi hakkında bilgilere yer verilmiştir. Risk yönetimi ve analizi konusunda yöntemler değerlendirilmiştir. Ayrıca Birleşmiş Milletler Çalışma Örgütü (ILO), Avrupa İş Sağlığı ve Güvenliği Ajansı (EU-OSHA), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı'nın konu ile ilgili görüşlerine ve çikolata sektörü üzerinde konuyla ilgili istatistiklere yer verilmiştir. İş kazalarının boyutu ve üretime etkileri, OHSAS 18001 standardının uygulanması konusunda ulusal ve uluslararası görüşlere yer verilmiştir.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectİş Sağlığı ve Güvenliğien_US
dc.subjectİş Kazasıen_US
dc.subjectÇikolataen_US
dc.subjectOHSAS 18001en_US
dc.subjectRisk Değerlendirmesien_US
dc.subjectOccupational health and safetyen_US
dc.subjectwork accidenten_US
dc.subjectchocolateen_US
dc.subjectOHSAS 18001en_US
dc.subjectrisk assesmenten_US
dc.titleBir çikolata fabrikasında OHSAS 18001 iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemi standardının uygulanmasıen_US
dc.title.alternativeOHSAS 18001 occupational health and safety management system standart implementation in a chocolate factoryen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster