Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorAltındiş, Necati
dc.date.accessioned2017-05-03T13:31:20Z
dc.date.available2017-05-03T13:31:20Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/664
dc.description.abstractBu çalışma, kanatlı yemlerinde bulunma olasılığı yüksek olan polisiklik aromatik hidrokarbon (PAH) bileşiklerinin en tehlikelisi ve göstergesi kabul edilen benzo(a)piren (BaP) bileşiğinin, yemlerde bulunup-bulunmama ve varsa, düzeyinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışma materyali olarak çeşitli yem fabrikalarının piyasaya arz edilmeye hazır durumdaki yem örnekleri toplanmış, Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından yeterliliği onaylanarak akredite edilmiş olan İzmir İl Kontrol Laboratuvarı'nda analizleri yapılmıştır. Analizi yapılan 50 adet örneğin 19 adedinde, en düşüğü 0,43 µg kg-1, en yükseği 1,73 µg kg-1 düzeyinde olmak üzere B(a)P kalıntısı tespit edilmiştir. Halen, sadece bitkisel yağlarda maksimum kalıntı düzeyi (MRL) 2 µg kg-1 olarak belirlenmiş olan, yemlerde ise herhangi bir sınır değeri belirlenmemiş olan bu kanserojen maddenin kalıntı düzeyinin, var olan bitkisel yağlara ait sınır değerleri aşmadığı görülmüştür. Ancak, özellikle bazı örneklerin kromatogramlarında çok net olarak görülebilen diğer PAH bileşiklerinin varlığı, yeni ve daha kapsamlı araştırma ihtiyacını ortaya koymuştur.en_US
dc.description.abstractThis study was conducted to determine the levels of benzo (a) pyrene (BaP) that is an indicator and the most dangerous compound of the group of polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs), in poultry feed. Feed samples taken from feed mills are used in this study. The samples were analyzed in Izmir Provincial Control Laboratory that was accredited by Turkish Accreditation Authority (TÜRKAK). 50 feed samples were analyzed during the study and B(a)P residues were detected in 19 of them between the range of 0.43 µg kg-1 and 1.73 µg kg-1 . Currently, for only vegetable oils the maximum residue level (MRL) of B(a)P residues have been identified as a 2 mg kg-1 and not specified for feeds. The residue levels of samples have not been exceeding the MRL level of vegetable oils. The presence of other PAH compounds in some samples shown in chromatograms has revealed the need for new and more comprehensive survey.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectkanatlı yemlerien_US
dc.subjectpolisiklik aromatik hidrokarbonen_US
dc.subjectbenzo(a)pirenen_US
dc.subjectpoultry feedsen_US
dc.subjectpolycyclic aromatic hydrocarbonsen_US
dc.subjectbenzo (a) pyreneen_US
dc.titleKanatlı yemlerinde benzo(a)piren düzeylerinin araştırılmasıen_US
dc.title.alternativeThe investigation of benzo(a)pyrene b(a)p levels in poultry feeden_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster