Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorÇelen, Soner
dc.contributor.authorHaksever, Ayşen
dc.contributor.authorMoralar, Aytaç
dc.date.accessioned2022-05-11T14:26:41Z
dc.date.available2022-05-11T14:26:41Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.issn2146-4987
dc.identifier.issn2146-7277
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.7212/zkufbd.v1i1.500
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TWprME1qY3lNZz09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/6555
dc.description.abstractIn this work, the drying behaviors of apple slices with 2, 4, and 6mm thickness were investigated in a microwave conveyor dryer.The effects of different microwave power levels (1050 W, 1500 W and 2100 W) and conveyor speeds (0.175, 0.210 ve 0.245 m/min) on drying time, color changing and energy consumption have been investigated. The results show that drying time and energyconsumption decreases considerably with increasing microwave power and with decreasing conveyor speed. Then, the mathematicalmodels were fitted to the experimental data. According to the results, the Page Model was found to best explain thin layer dryingbehavior of the apple slices as compared to the other models. Fick’s diffusion model was applied to calculate the effective diffusivities.The effective diffusivity values were found between 1.1916×10?8 m2/s and 2.7540×10?7 m2/s. The activation energies were calculated as156.65, 40.18 and 17.90 W/g for samples thickness of 2, 4 and 6 mm, respectively. At the end of the drying process, minimum energyconsumption for 2mm at 0.175 m/min conveyor speed and 2100 W power is calculated as 1.34 kWh. From the results of colour quality,the colour criteria nearest the those of apple slices occurred at 1050 W and 0.210 m/min.en_US
dc.description.abstractBu çalışmada 2, 4 ve 6mm olarak dilimlenmiş elmanın mikrodalga kurutucuda kuruma davranışı araştırılmıştır. Mikrodalga gücünün (1050 W, 1500 W ve 2100 W) ve konveyör bant hızının (0.175, 0.210 ve 0.245 m/dk) kuruma zamanına, renk değişimine ve enerji tüketimine etkisi araştırılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre kuruma zamanı ve enerji tüketiminin mikrodalga gücü ve konveyör bant hızının artmasıyla azaldığı görülmüştür. Daha sonra deneysel sonuçlar matematiksel modellere uygulanmıştır. Sonuçlara göre Page model diğer modeller ile karşılaştırıldığında en uygun model olarak tespit edilmiştir. Fick difüzyon modeli de difüzyon katsayısının tespitinde kullanılarak 1.1916×10?8 m2 /s ve 2.7540×10?7 m2 /s aralığında difüzyon katsayılarının değiştiği belirlenmiştir. Aktivasyon enerjisi de 2, 4 ve 6 mm dilimler için sırasıyla 156.65, 40.18 ve 17.90 W/g olarak hesaplanmıştır. Kurutma prosesinin sonucunda 2mm dilim kalınlığındaki elma için 0.175 m/dk konveyör hızında ve 2100 W gücünde minimum enerji tüketimi 1.34 kWh olarak hesaplanmıştır. Renk kalitesine bakıldığında da taze elmaya en yakın değer 1050 W ve 0.210 m/dk değerlerinde görülmüştür.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.identifier.doi10.7212/zkufbd.v1i1.500
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBiyoloji Çeşitliliğinin Korunmasıen_US
dc.subjectBiyolojien_US
dc.subjectKimyaen_US
dc.subjectAnalitiken_US
dc.subjectKimyaen_US
dc.subjectTıbbien_US
dc.subjectKimyaen_US
dc.subjectOrganiken_US
dc.subjectEkolojien_US
dc.subjectEntomolojien_US
dc.subjectÇevre Bilimlerien_US
dc.subjectMatematiken_US
dc.subjectFiziken_US
dc.subjectUygulamalıen_US
dc.subjectFiziken_US
dc.subjectAtomik ve Moleküler Kimyaen_US
dc.subjectFiziken_US
dc.subjectKatı Halen_US
dc.subjectFiziken_US
dc.subjectAkışkanlar ve Plazmaen_US
dc.subjectFiziken_US
dc.subjectMatematiken_US
dc.subjectFiziken_US
dc.subjectNükleeren_US
dc.subjectFiziken_US
dc.subjectPartiküller ve Alanlaren_US
dc.subjectİstatistik ve Olasılıken_US
dc.subjectTermodinamiken_US
dc.subjectZoolojien_US
dc.subjectİnşaat ve Yapı Teknolojisien_US
dc.subjectSavunma Bilimlerien_US
dc.subjectMühendisliken_US
dc.subjectHava ve Uzayen_US
dc.subjectMühendisliken_US
dc.subjectKimyaen_US
dc.subjectİnşaat Mühendisliğien_US
dc.subjectMühendisliken_US
dc.subjectElektrik ve Elektroniken_US
dc.subjectÇevre Mühendisliğien_US
dc.subjectMühendisliken_US
dc.subjectJeolojien_US
dc.subjectİmalat Mühendisliğien_US
dc.subjectMühendisliken_US
dc.subjectDenizen_US
dc.subjectMühendisliken_US
dc.subjectMakineen_US
dc.subjectJeolojien_US
dc.subjectNanobilim ve Nanoteknolojien_US
dc.subjectPolimer Bilimien_US
dc.subjectRobotiken_US
dc.subjectTelekomünikasyonen_US
dc.titleThe Effects of Microwave Energy to the Drying of Apple (Gala) Slicesen_US
dc.title.alternativeElma (Gala) Dilimlerinin Kurutulmasına Mikrodalga Enerjisinin Etkilerien_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofKaraelmas Fen ve Mühendislik Dergisien_US
dc.departmentFakülteler, Çorlu Mühendislik Fakültesi, Makine Mühendisliği Bölümüen_US
dc.identifier.volume7en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage228en_US
dc.identifier.endpage236en_US
dc.institutionauthorÇelen, Soner
dc.institutionauthorHaksever, Ayşen
dc.institutionauthorMoralar, Aytaç
dc.identifier.trdizinidTWprME1qY3lNZz09en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster