Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorGüven, Engin
dc.date.accessioned2017-05-03T11:46:46Z
dc.date.available2017-05-03T11:46:46Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/654
dc.description.abstractBu çalısma Yalova ?linde yasayan farklı eğitim ve gelir düzeyine sahip fertlerin beslenme alıskanlıkları ve gıda güvenliği bilgisini belirlemek, istatistiki yöntemler kullanarak elde edilen verilerin karsılastırması ve değerlendirmesini yapmak amacıyla yapılmıstır. Arastırmaya Yalova ?linde yasayan ve 15 yasından büyük olan fertler arasından 257 kisi katılmıstır. Bu arastırmanın yürütülmesinde genel tarama modeli kullanılarak anket çalısması yapılmıstır. Katılımcıların eğitim düzeyleri arttıkça gelir düzeylerinin de arttığı tespit edilmistir. Katılımcıların % 50,6’sı sağlıklı ağırlığa sahiptir. Katılımcıların eğitim düzeylerinin artmasıyla birlikte sağlıklı ağırlığa sahip olanların oranı da artmaktadır. Gelir düzeyleri ile beden kitle indeksleri arasında anlamlı bir iliski bulunamamıstır. Katılımcıların dörtte biri ana öğün sayısı bakımından yetersiz ve dengesiz beslenmektedirler. Katılımcıların eğitim ve gelir düzeyleri ile ana öğün sayıları arasında anlamlı bir iliski bulunamamıstır. Katılımcıların en çok önem verdiği ana öğün % 57,6 ile sabah kahvaltısıdır. Katılımcıların en çok önem verdikleri ara öğün % 35,8 ile ikindi öğünüdür. Katılımcılar genel olarak öğünlerini evlerinde yemektedirler. Katılımcıların özellikle zamansızlık ve istahsızlık nedeniyle öğün atladıkları, yemeklerin lezzetli ve taze olmasına önem verdikleri tespit edilmistir. Ayrıca % 65,0’inin açıkta satılan yiyecekleri satın aldıkları tespit edilmistir. Katılımcıların sadece % 14,4’ü gıda güvenliği konusunda eğitim almıs olup, eğitim düzeyi arttıkça gıda güvenliği konusunda eğitim alanların oranı da artmaktadır. Katılımcıların gıda güvenliği ile ilgili sorulara verdikleri cevaplar neticesinde ortalama 70,30 puan aldıkları ve seviyenin orta düzeyde olduğu tespit edilmistir. Katılımcıların gıda güvenliği bilgi seviyelerine göre dağılımları incelendiğinde; % 2,7’sinin çok zayıf, % 16,7’sinin zayıf, % 43,6’sının orta, % 34,2’sinin iyi, % 2,7’sinin ise çok iyi düzeyde olduğu tespit edilmistir. Katılımcıların eğitim düzeyi arttıkça gıda güvenliği bilgi seviyelerinin de arttığı görülmektedir.en_US
dc.description.abstractThe aim of this research is to determine nutrition habits and food safety knowledge of individuals, from different education and income levels, living in Yalova, to make comparison and assessment of the obtained data using statistical methods. Research have been done among 257 people older than 15 years living in the province of Yalova. In the process of the research, a poll has been taken implementing general screening model. It has been realized that the higher education level of the participants reach the higher levels of income they get. 50,6 % of participants have a healthy weight. As a result of increases in education level of the participants, the proportion of people having a healthy weight also increases. A significant relationship between income levels and body mass index hasn’t been found. A quarter of the participants eat inadequate and unstable in the number of main meals. A significant relationship, between the number of main meals and participants education and income levels, hasn't been not found. Breakfast is the main meal that the participants attach importance most with the proportion of %57,6. Afternoon meal is the most preferred snacks by the participants with proportion of %35,8. Participants generally eat their meal at home. Participants have been seen to care about fresh and delicious meals and skip meals because of lack of time and appetite. Moreover, %65 of them buy food from street vendors. Only 14,4% of the participants have received training in food safety, the proportion of received education in food safety increases related with level of education. The score of participants responses to the questions for food security have been average 70,30 , and as result of this survey their knowledge has been identified at moderate levels. The distribution of participants according to their knowledge of food safety has been determined as %2,7 of them very low, %16,7 low, %43,6 moderate, %34,2 good, %2,7 very good level. It has been realized that the higher the education level of participants gets the more knowledge of food safety they learn.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectgıda güvenliğien_US
dc.subjectbeslenmeen_US
dc.subjectkatılımcıen_US
dc.subjecteğitim düzeyien_US
dc.subjectgelir düzeyien_US
dc.subjectfood safetyen_US
dc.subjectnutritionen_US
dc.subjectparticipanten_US
dc.subjecteducation levelen_US
dc.subjectincome levelen_US
dc.titleYalova ilinde yaşayan farklı eğitim ve gelir düzeyine sahip fertlerin beslenme alışkanlıkları ve gıda güvenliği bilgisinin belirlenmesi üzerine bir araştırmaen_US
dc.title.alternativeA study on the determination of the nutrition habits and food safety knowledge of individuals from different education and income levels living in Yalova provinceen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster