Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorDağlıoğlu, Figen
dc.contributor.authorBarut Gök, Sıla
dc.date.accessioned2017-05-03T11:23:56Z
dc.date.available2017-05-03T11:23:56Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.otherNKUBAP.00.24.AR.13.25
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/646
dc.description.abstractGıdaların güvenli bir ?ekilde uzun süre saklanması amacıyla günümüzde halen geleneksel yöntemler kullanılmakta ve bu yöntemlerden en sık ba?vurulanı ise ısıl i?lemler olmaktadır. Ancak tüketicilerin günden güne daha taze ve doğal haline daha yakın ürünler tüketme talebi, ısıl i?lemlere alternatif yeni teknolojilere yönelme gerekliliğini ortaya çıkarmı?tır. Isıl i?lemlerin ürünün hem besinsel hem de duyusal özelliklerinde yarattığı tahribat nedeniyle ısıl olmayan teknolojilerin önemi git gide artmakta ve bu alanda yapılan çalı?malarda her geçen gün hız kazanmaktadır. Isıl i?lemlere alternatif teknolojiler olarak Ultraviyole (UV) ı?ınlama, vurgulu-UV (Pulsed UV) ı?ınlama, Gamma (?) radyasyon, Elektrolize Yükseltgen Su (EYS), ozon teknolojisi, yüksek hidrostatik basınç (YHB) ve katkı maddelerinin kullanımı örnek verilebilir. Dü?ük yatırım maliyeti, gıdada herhangi bir radyoaktiviteye sebep olmaması, gıdada bilinen bir kalıntı bırakmaması, günlük hayatta sterilizasyon amacıyla kullanılabilmesi gibi avantajları nedeniyle UV i?lemi diğer i?lemlere kıyasla üzerinde çokça çalı?ma yapılan ısıl olmayan (non-thermal) teknolojilerden biri olarak kar?ımıza çıkmaktadır. Proje kapsamında dünyada ve ülkemizde en fazla tüketilen üç meyve suyunda (portakal suyu, elma suyu, kırmızı üzüm suyu) mikrobiyal yükü azaltmak ve söz konusu meyve sularının bazı özellikleri üzerine etkisini belirlemek amacıyla UV-C ı?ınlama i?leminin etkilerinin belirlenmesi hedeflenmi?tir. Çalı?ma kapsamında tasarlanan UV-C reaktör ile, önceki literatür çalı?malarında ortaya konulan dezavantajlar ortadan kaldırılarak daha etkin bir sistem geli?tirilmesi hedeflenmi?tir. Sonuçlar ı?ığında meyve sularının UV-C ı?ın ile mikrobiyal yükünün azaltılabilmesi böylece sonraki a?amalarda meyve suları için, endüstride pastörizasyon i?lemine alternatif olu?turması amaçlanmaktadır.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccessen_US
dc.subjectUltraviyole (UV) ıĢınen_US
dc.subjectportakal suyuen_US
dc.subjectüzüm suyuen_US
dc.subjectelma suyuen_US
dc.subjectmikrobiyal inaktivasyonen_US
dc.subjectantioksidan aktiviteen_US
dc.subjectduyusal değerlendirmeen_US
dc.titleMeyve Sularının Mikrobiyal Inaktivasyonunun Sağlanmasında Yansımalı Akış Yollu Uv-C Reaktör Tasarımı Ve Bazı Meyve Sularına Uygulanmasıen_US
dc.typeprojecten_US
dc.departmentFakülteler, Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümüen_US
dc.authoridTR58060en_US
dc.authoridTR164775en_US
dc.relation.publicationcategoryProjeen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster