Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorAtasoy, Gülay
dc.date.accessioned2017-05-03T11:11:00Z
dc.date.available2017-05-03T11:11:00Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/641
dc.description.abstractBu araştırmada, çikolata yapımında peynir altı suyu protein konsantratı (WPC) kullanımının sütlü çikolatanın bazı nitelikleri üzerine etkisi incelenmiştir. Örnekler yağlı süttozu ile birlikte % 3, % 5 ve % 10 oranlarında WPC kullanılarak hazırlanmıştır. Kontrol örneği olarak da yağlı süttozu içeren sütlü çikolata hazırlanmıştır. Hazırlanan örneklerde fiziksel ve kimyasal analizlerden viskozite, nem, kakao yağı, yağsız kakao kütlesi, laktoz, süt yağı, toplam yağ, toplam şeker, kül ve protein analizleri yapılmıştır. Mikrobiyolojik analizler olarak aerobik mezofilik bakteri sayımı, koliform bakteri sayımı, salmonella aranması ve küf-maya sayımı analizleri yapılmıştır. Ayrıca örneklerin duyusal özellikleri de belirlenmiştir. WPC kullanımının ürünlerin laktoz miktarını azalttığı tespit edilmiştir. Buna bağlı olarak toplam şeker miktarında da azalma olmuştur. Ürünlerin kül miktarında azalma olduğu görülmüştür. Yapılan analizler sonucunda kontrol grubunun protein içeriğinin %6,6; %3 WPC’li ürünün %10,4; %5 WPC’li ürünün %11,5 ve %10 WPC’li ürünün %12,3 olduğu tespit edilmiştir. WPC kullanım oranı arttıkça ürünün protein değeri de artmıştır. Yapılan mikrobiyolojik analizler sonucunda aerobik mezofilik bakteri sayısının 460 – 640 kob/g arasında değiştiği görülmüştür. Ürünlerde koliform, salmonella ve küf-maya gelişimi görülmemiştir. Ayrıca yapılan duyusal değerlendirme sonucunda WPC kullanımının ürünlerin duyusal özelliklerini olumlu yönde etkilediği tespit edilmiştir.en_US
dc.description.abstractIn this study, some effects of the whey protein concentrate on some characteristics of milk chocolate were analyzed. Samples were prepared with mik powder and %3, %5 and %10 proportions of whey protein concantrate (WPC). As a control sample, milk chocolate that contains milk fat was prepared. As physical and chemical analysis; viscosity, humidity, cocoa butter, fat free cocoa solids, lactose, milk fat, total fat, total sugar, ash and protein determinations of the samples were performed. As microbiological analysis, aerobic mesophilic bacteria count, coliform bacteria count, salmonella and mold-yeast counts were determined. The sensory properties of the samples were also determined. It is found that the use of WPC decreased the amount of lactose contents of the samples. According to that, total amount of sugar was also decreased. It was observed that the ash amount of the samples decreased with increasing rates of WPC. As a result of the analysis, the protein proportion of the control group was %6,6 and the sample with %3 WPC was % 10,4; the sample with %5 WPC was %11,5 and the sample with %10 WPC was %12,3. Increases in WPC was also increased the protein levels of the samples. As a result of microbiological analysis, it was observed that aerobic mesophilic bacteria count ranged from 460 to 640 cfu/g. Coliform, salmonella and mold-yeast growth wasn’t observed. As a result of the sensory evaluations, WPC addition affected positively the sensory characteristics of the products.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectçikolataen_US
dc.subjectsüttozuen_US
dc.subjectpeyniraltı suyu protein konsantratı (WPC)en_US
dc.subjectchocolateen_US
dc.subjectmilk powderen_US
dc.subjectwhey protein concentrates (WPC)en_US
dc.titleFarklı oranlarda peynir altı suyu protein konsantratı ilavesiyle üretilen çikolataların kalite karakteristiklerinin belirlenmesi üzerine bir araştırmaen_US
dc.title.alternativeDetermination of the quality characteristics of chocolate that produced with varying ratios of whey protein concentrates (wpc)en_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster