Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorYılmaz, İsmail
dc.contributor.authorYılmaz, Bilal
dc.date.accessioned2017-05-03T06:46:01Z
dc.date.available2017-05-03T06:46:01Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.otherNKUBAP.00.24.YL.14.13
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/616
dc.description.abstractTavuk eti sığır ve koyun etine oranla besin maddelerince daha zengindir. İçerdikleri protein miktarı kırmızı ete oranla daha fazladır. Tavuk eti insan beslenmesi için gerekli olan bütün esansiyel aminoasitleri içermektedir, bu nedenle protein kalitesi yüksektir. İhtiva ettiği enerji, diğer etlere nazaran daha düşüktür. Tavuk eti, besin değerinin yüksek oluşu yanında, ekonomik olması ve kolay sindirilebilirlik özelliği ile beslenmemizde önemli bir yere sahiptir. Bu değerli besin kaynağından insanların daha fazla oranda faydalanmalarının sağlanabilmesi için tüketimini arttırıcı yönde yeni uygulamalar yapılmasıyla mümkün olabilir. Bu da üretilen ürün yelpazesinin genişletilmesi, tüketicilerin talepleri doğrultusunda yeni ürünler oluşturulması ve daha geniş bir tüketici kitlesine ulaşmaya çalışmakla sağlanabilir. Yaşam şekilleri ve yaşam standartlarının değişmesi, hızlı kentleşme ve iş yoğunluğu, çalışan kadın sayısının her geçen gün artması sonucunda insanların geleneksel beslenme alışkanlıkları değişmiştir. Bu değişimin sonucunda, fazla zaman ve uğraş gerektirmeyecek, sağlıklı, istenilen miktar ve çeşitlilikte ürün bulma seçeneği, hazır ve işlenmiş gıdaların pazar payını arttırmıştır. Üreticiler de bunları dikkate alarak, ürün çeşitliklerini ve kalitelerini her geçen gün arttırmaktadırlar. Bütün olarak satılan piliç ürünleri günümüzde parçalanarak, kemiksiz hale getirilerek, marine edilerek, soslanarak, kürlenerek veya kaplanarak katma değerleri ve karlılığı daha yüksek çeşitlere dönüştürülmektedir. Kaplamalı ürünler de pazarın büyük bölümünü oluşturmaktadır. Bu amaçla üretilen ürünlerin bazıları nuget, schnitzel, cordon bleu, burger, kroket, kievsk vb. ürünlerdir. Bu çalışmada kaplamalı tavuk eti ürünlerinden Cordon bleu (20 adet), nugget (20 adet) ve schnitzel (20 adet) ürünleri marketlerden alınmış ve soğuk zincir şartları altında muhafaza edilerek en kısa zamanda fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özelliklerinin belirlenmesi gerçekleştirilmiştir. Örnekler pH, kimyasal bileşim belirleme analizleri ve mikrobiyolojik olarakta toplam mezofil aerob bakteri sayımı, koliform grubu bakteri sayımı, E.coli, S. aureus, Salmonella spp. ve L. monocytogenes sayımları yapılmıştır. Analiz sonuçlarına göre % su, % protein ve % kül miktarı açısından cordon bleu örnekleri ortalamasının nugget ve schnitzel örnek ortalamalarından daha yüksek olduğu, % yağ, % peroksit ve %serbest yağ asitliği ortalama sonuçları açısından schnitzel örneklerinin diğer örneklerden daha yüksek değerlere sahip olduğu, karbonhidrat miktarı açısından ise nugget örneklerinin daha yüksek oranda karbonhidrat içerdiği belirlenmiştir. Mikrobiyolojik analiz sonuçlarına göre ise örneklerin tüketici sağlığını olumsuz etkileyecek herhangi bir tehlike oluşturmadığı E.coli, S. aureus, Salmonella spp. ve L. monocytogenes içermedikleri belirlenmiştir. İncelediğimiz Cordon bleu, nugget ve schnitzel örneklerinin yaptığımız analiz sonuçlarına göre tüketici sağlığı açısından hem kimyasal hem de mikrobiyolojik olarak güvenli olduğu tespit edilmiştir.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccessen_US
dc.subjectCordon bleuen_US
dc.subjectnuggeten_US
dc.subjectschnitzelen_US
dc.subjectkalite özelliklerien_US
dc.subjecttavuk etien_US
dc.titleKaplamalı Tavuk Eti Ürünlerinin (Cordon Bleu, Nugget Ve Schnitzel) Fiziksel, Kimyasal Ve Mikrobiyolojik Özelliklerien_US
dc.typeprojecten_US
dc.departmentFakülteler, Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümüen_US
dc.authoridTR28931en_US
dc.relation.publicationcategoryProjeen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster