Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorNartop, Pınar
dc.contributor.authorAkay, Şeref
dc.contributor.authorGürel, Aynur
dc.date.accessioned2022-05-11T14:15:59Z
dc.date.available2022-05-11T14:15:59Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.issn1301-4048
dc.identifier.issn2147-835X
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.16984/saufenbilder.283920
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TWpreU56STRPQT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/6143
dc.description.abstractIn this study, salt stress was implemented to callus and cell suspension cultures of Rubia tinctorum L. at 100 mM and 200mM concentrations and the effects on fresh and dry weights (g), relative dry weight ratios, and alizarin and purpurincontents (mg/g dry weight) of biomass were determined. Due to an increase in salt concentrations, biomass obtained fromcallus and cell suspension cultures were decreased. In callus cultures, due to the low viability and proliferation rate of thecallus cells, the biomass showed no significant increase. Alizarin and purpurin contents decreased as the salt concentrationsin callus cultures increased, but amounts of these compounds increased in cell suspension cultures. Inoculation ratios werealso found effective on fresh and dry weights, and alizarin and purpurin contents of the samples tested. 1:2 inoculation ratiocaused higher alizarin and purpurin contents in cell suspension cultures, but biomass amounts were found higher at 1:4inoculation ratio. The highest alizarin (3.183 mg/g) and purpurin (1.153 mg/g) contents were detected in the sample that had1:2 inoculation ratios and was obtained from the medium at 200 mM NaCl concentration.en_US
dc.description.abstractBu çalışmada, Rubia tinctorum L. kallus ve hücre süspansiyon kültürlerine 100 mM ve 200 mM konsantrasyonlarda tuz stresi uygulanarak elde edilen biyokütlelerdeki yaş ve kuru ağırlıklar (g), bağıl kuru ağırlık oranları (mg/g kuru ağırlık) ve alizarin ve purpurin içerikleri üzerine etkileri belirlenmiştir. Tuz konsantrasyonundaki artışa bağlı olarak, kallus ve hücre süspansiyon kültürlerinden elde edilen biyokütle azalmıştır. Kallus kültürlerindeki hücrelerde düşük canlılık ve çoğalma oranına rağmen, biyokütle belirgin bir düşüş göstermemiştir. Kallus kültürlerinde tuz konsantrasyonu arttıkça alizarin ve purpurin içeriği azalmıştır, ancak bu bileşiklerin miktarı hücre süspansiyon kültürlerinde artmıştır. Yapılan denemelerde inokülasyon oranlarının yaş ve kuru ağırlık miktarı ve alizarin ve purpurin içeriği üzerine etkili olduğu tespit edilmiştir. Hücre süspansiyon kültürlerinde 1:2 inokülasyon oranı daha yüksek alizarin ve purpurin içeriği sağlarken, 1:4 inoküsyon oranında biyokütle miktarı daha fazladır. En yüksek alizarin (3.183 mg/g) ve purpurin (1.153 mg/g) içerikleri 1:2 inokülasyon oranında ve 200 mM NaCl içeren besin ortamından tespit edilmiştir.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.identifier.doi10.16984/saufenbilder.283920
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBiyoloji Çeşitliliğinin Korunmasıen_US
dc.subjectBiyolojien_US
dc.subjectKimyaen_US
dc.subjectAnalitiken_US
dc.subjectKimyaen_US
dc.subjectUygulamalıen_US
dc.subjectKimyaen_US
dc.subjectİnorganik ve Nükleeren_US
dc.subjectKimyaen_US
dc.subjectTıbbien_US
dc.subjectKimyaen_US
dc.subjectOrganiken_US
dc.subjectFizikokimyaen_US
dc.subjectEkolojien_US
dc.subjectEntomolojien_US
dc.subjectÇevre Bilimlerien_US
dc.subjectGenetik ve Kalıtımen_US
dc.subjectMatematiken_US
dc.subjectOptiken_US
dc.subjectKuş Bilimien_US
dc.subjectPaleontolojien_US
dc.subjectParazitolojien_US
dc.subjectFiziken_US
dc.subjectUygulamalıen_US
dc.subjectFiziken_US
dc.subjectAtomik ve Moleküler Kimyaen_US
dc.subjectFiziken_US
dc.subjectKatı Halen_US
dc.subjectFiziken_US
dc.subjectAkışkanlar ve Plazmaen_US
dc.subjectFiziken_US
dc.subjectMatematiken_US
dc.subjectFiziken_US
dc.subjectNükleeren_US
dc.subjectFiziken_US
dc.subjectPartiküller ve Alanlaren_US
dc.subjectSpektroskopien_US
dc.subjectİstatistik ve Olasılıken_US
dc.subjectTermodinamiken_US
dc.subjectTaşınımen_US
dc.subjectSu Kaynaklarıen_US
dc.subjectBilgisayar Bilimlerien_US
dc.subjectYapay Zekaen_US
dc.subjectBilgisayar Bilimlerien_US
dc.subjectSibernitiken_US
dc.subjectBilgisayar Bilimlerien_US
dc.subjectDonanım ve Mimarien_US
dc.subjectBilgisayar Bilimlerien_US
dc.subjectBilgi Sistemlerien_US
dc.subjectBilgisayar Bilimlerien_US
dc.subjectYazılım Mühendisliğien_US
dc.subjectBilgisayar Bilimlerien_US
dc.subjectTeori ve Metotlaren_US
dc.subjectİnşaat ve Yapı Teknolojisien_US
dc.subjectSavunma Bilimlerien_US
dc.subjectEnerji ve Yakıtlaren_US
dc.subjectMühendisliken_US
dc.subjectKimyaen_US
dc.subjectİnşaat Mühendisliğien_US
dc.subjectMühendisliken_US
dc.subjectElektrik ve Elektroniken_US
dc.subjectÇevre Mühendisliğien_US
dc.subjectMühendisliken_US
dc.subjectJeolojien_US
dc.subjectEndüstri Mühendisliğien_US
dc.subjectİmalat Mühendisliğien_US
dc.subjectMühendisliken_US
dc.subjectMakineen_US
dc.subjectGıda Bilimi ve Teknolojisien_US
dc.subjectJeolojien_US
dc.subjectYeşilen_US
dc.subjectSürdürülebilir Bilim ve Teknolojien_US
dc.subjectGörüntüleme Bilimi ve Fotoğraf Teknolojisien_US
dc.subjectDenizciliken_US
dc.subjectMetalürji Mühendisliğien_US
dc.subjectNanobilim ve Nanoteknolojien_US
dc.subjectRobotiken_US
dc.subjectTelekomünikasyonen_US
dc.titleEffects of Salt Stress and Inoculation Ratios in Cell Cultures of Rubia tinctorum L.en_US
dc.title.alternativeRubia tinctorum L. Hücre Kültürlerinde Tuz Stresi ve Inokülasyon Oranlarının Etkilerien_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofSakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisien_US
dc.departmentFakülteler, Çorlu Mühendislik Fakültesi, Biyomedikal Mühendisliği Bölümüen_US
dc.identifier.volume21en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage328en_US
dc.identifier.endpage334en_US
dc.institutionauthorNartop, Pınar
dc.institutionauthorAkay, Şeref
dc.institutionauthorGürel, Aynur
dc.identifier.trdizinidTWpreU56STRPQT09en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster