Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKök, Süleyman
dc.contributor.authorAtalay, Sertaç
dc.contributor.authorVapur, Güldan
dc.contributor.authorSoysal, Mehmet İhsan
dc.date.accessioned2022-05-11T14:15:40Z
dc.date.available2022-05-11T14:15:40Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.issn1016-877X
dc.identifier.issn2667-4106
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TXprMk9UQTRPQT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/6022
dc.description.abstractSon yıllarda, tüketici tercihleri doğrultusunda et tekstürünün iyileştirilmesi konusuna ilgi artmış ve özellikte etçisığır ırklarında bu özelliğini iyileştirilmesine yönelik çalışmalar yapılmıştır. Etin gevrekliğinden üç enzim; ?- kalpain (CAPN1) ve m-kalpain (CAPN2) ile bunların inhibitörü olan kalpastatin (CAST) sorumludur. Yapılan çok sayıdaçalışmada, kalpain-kalpastatin sisteminin normal iskelet kası gelişimi için önemli olduğu ve CAST ile CAPN1 lokuslarındaki bazı SNP’lerin et tekstürü ile ilişkili olduğu bildirilmiştir. Çalışmaların çoğunda, CAST ve CAPN1 genpolimorfizmleri ile musculus longissimus dorsi (MLD) kasının Warner Bratzler Shear Force (WBSF) tekstür bıçağınınkesme direnci arasında bir ilişkinin olduğu belirlenmiştir. Et sığırcılığında, kalpain geni (CAPN1 316, CAPN1 530 ileCAPN1 4751) ve kalpastatin geni (UoG-CAST, CAST-T1) ile bu genlerdeki varyantlar et tekstürü için aday gen olarakkabul edilmektedir. Sığır eti kalite özelliklerinin erken yaşta belirlenmesi için bu SNP’ler önemli bir fırsat sağlamaktadır. Genetik markır teknolojisinin, çiftlik hayvanlarının genetik gelişimi için gelecek vaad eden umut verici bir araçolduğu düşünülmektedir.en_US
dc.description.abstractIn recent years, interest in the improvement of meat tenderness in line with consumer preferences has increased and studies have been conducted to improve this feature especially in beef cattle breeds. Actually three enzyme which are ?-calpain (CAPN1) and m-calpain (CAPN2) and calpastatin (CAST) as their inhibitor are responsible for the process of meat tenderization. Numerous studies have reported that, the calpain-calpastatin system is important for normal skeletal muscle development and that some SNPs in CAST and CAPN1 loci are associated with meat sensitivity. The important relationship also between CAST or CAPN1 gene polymorphism and Warner Bratzler Shear Force (WBSF) of musculus longissimus dorsi (MLD) has been determined in most of the studies. In beef cattle, calpain (CAPN1 316, CAPN1 530, CAPN1 4751) and calpastatin (UoG-CAST, CAST-T1) gene and their variants in these genes are accepted as candidate genes for meat tenderness. These SNPs provide an important opportunity to determine beef quality characteristics at an early age. The genetic marker technology is thought to be a promising tool for the genetic development of livestock.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.titleSığırlarda Kalpain ve Kalpastatin Gen Polimorfizmlerinin Et Tekstürünün İyileştirilmesi Çalışmalarında Kullanımıen_US
dc.title.alternativeThe Use of Calpain and Calpastatin Gene Polymorphisms in the Improvement of Meat Texture in Cattleen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofLalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisien_US
dc.departmentFakülteler, Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümüen_US
dc.departmentRektörlüğe Bağlı Bölümler, Rektörlük, Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezien_US
dc.identifier.volume59en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage87en_US
dc.identifier.endpage96en_US
dc.institutionauthorAtalay, Sertaç
dc.institutionauthorSoysal, Mehmet İhsan
dc.identifier.trdizinidTXprMk9UQTRPQT09en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster