Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorArın, Levent
dc.contributor.authorArıcı, Muhammet
dc.contributor.authorPolat, Serdar
dc.contributor.authorAteş, Ertan
dc.date.accessioned2022-05-11T14:14:24Z
dc.date.available2022-05-11T14:14:24Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.issn1300-7580
dc.identifier.issn2148-9297
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TVRVNU5EUTRPQT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/5890
dc.description.abstractCruciferae ve Fabaceae familyasına ait bazı türlerin tohumları (Brokoli, Brüksel lahanası, Soya ve İran üçgülü) filiz tüketimi amacıyla ışık, 12 saat ışık + 12 saat karanlık ve tamamen karanlık koşullarda ayrı ayrı ya da karışımlar halinde bitki büyüme kabininde 20 ± 1 oC’de 5 gün süreyle çimlendirilmiştir. Işık koşullarında çimlendirilen tüm filizlerin protein, şeker ve C vitamini içeriği, karanlıkta yetiştirilenlere göre daha yüksek bulunmuştur. Protein içeriği 2.21 g 100 g-1 (Brüksel lahanası) ile 8.49 g 100 g-1 (soya) arasında değişmiştir. Filizlerin tohumlara göre daha yüksek şeker içerdiği ve filizlerin C vitamini kapsamının tohumlarla karşılaştırıldığında yaklaşık 3 ile 9 kat daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Kalsiyum, fosfor ve potasyum seviyeleri bakımından tohumlar ve filizler arasında farklılık görülmemiştir.en_US
dc.description.abstractThe seeds of some species in Cruciferae and Fabaceae (Broccoli, Brussels sprout, soybean, Persian clover) were germinated for sprout consumption either alone or as mixtures under the full day light, 12 hours light + 12 hours darkness and fully darkness conditions in growth chamber at 20 ± 1 oC for 5 days. Protein, sugar and vitamin C contents in all sprouts germinated under light conditions were higher than that of grown under dark conditions. Protein content was between 2.21 g 100 g-1 (Brussels sprouts) and 8.49 g 100 g-1 (soybean). The sprouts contained higher amount of sugar than seeds. Vitamin C content of sprouts were approximately three to nine fold higher than their seeds. No significant differences were found between sprouts and their seeds for calcium, phosphorus and potassium contents.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZiraat Mühendisliğien_US
dc.subjectBiyolojien_US
dc.titleBazı lahanagil (Cruciferae) ve baklagil (Fabaceae) türlerinin tohum filizlerindeki kimyasal özelliklerin değişimi ve beslenme değerien_US
dc.title.alternativeChanges in chemical properties of seed sprouts of some Cruciferae and Fabaceae species and their nutritional valueen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofTarım Bilimleri Dergisien_US
dc.departmentFakülteler, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümüen_US
dc.departmentFakülteler, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümüen_US
dc.identifier.volume20en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage230en_US
dc.identifier.endpage238en_US
dc.institutionauthorArın, Levent
dc.institutionauthorPolat, Serdar
dc.institutionauthorAteş, Ertan
dc.identifier.trdizinidTVRVNU5EUTRPQT09en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster