Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorUnakıtan, Gökhan
dc.contributor.authorHurma, Harun
dc.contributor.authorMakaracı, Ahmet Zafer
dc.contributor.authorBaşaran, Burçin
dc.contributor.authorAbdikoğlu, Derya İlkay
dc.contributor.authorSağır, Fatma Seren
dc.date.accessioned2022-05-11T14:14:10Z
dc.date.available2022-05-11T14:14:10Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.issn1300-2910
dc.identifier.issn2147-8848
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.13002/jafag4386
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TXpJM016UTFOUT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/5808
dc.description.abstractKiraz üretimi dünyada geniş bir yayılım göstermekle birlikte, ticari üretim açısından A.B.D, Türkiye, Fransa veİtalya önemli üretici ülkelerdendir. Türkiye 2013 yılı FAO verilerine göre 494 bin ton kiraz üretimiyle dünya kirazüretiminde ilk sırada yer almaktadır. Trakya bölgesinde 4343 dekarlık bir alanda kiraz üretimi yapılmaktadır. 2015yılı verilerine göre bölgede 3,9 bin ton kiraz üretimi gerçekleştirilmiştir. Bölgede ağaç başına verim 22 kg’dır. Buaraştırmada sofralık kiraz üreten işletmeler farklı tesis yapılarına göre ekonomik açıdan ele alınarak üretimmaliyetleri hesaplanmıştır. Çalışmada, Trakya bölgesinde 200 kiraz üreticisi ile yüz yüze anket çalışması yapılmışve üretim maliyetlerine ilişkin veriler elde edilmiştir. Buna göre bölgede IV yıllık ve VII yıllık olmak üzere iki farklıtesis yapısı göze çarpmaktadır. IV yıllık kiraz tesis masrafı 6378.69 TL/da iken, VII yıllık tesis masrafı 8989.88TL/da’dır. Her iki üretim tipi de ekonomik olarak karlı olmasına karşın IV yıllık tesis yapısına sahip, sofralık kirazüretimi yapan işletmelerin en yüksek net kara sahip olduğu (652,52 TL/da) görülmektedir. Trakya bölgesindeki kirazüretiminin en önemli sorunu meyve ağacı dip kurdunun da içinde olduğu hastalık ve zararlılardır. Pazar fiyatınındüşüklüğü de bir diğer önemli sorundur.en_US
dc.description.abstractAlthough cherry production is widely spread in the World, USA, Turkey, France and Italy are important producer countries in terms of commercial production. Turkey ranks first in world cherry production with 494 thousand tons according to FAO data of 2013.Cherry production is being made in 4343 decares area in Thrace Region. In 2015, 3,9 thousand tons of cherries were produced and yield per tree is 22 kg in the region. The production costs of the cherry were calculated according to the different facility structures. In this study, face-to-face survey was conducted with 200 cherry producers Thrace region and data about production costs were obtained. According to data, there are two different plant constructions in the region as IV years and VII years. While IV years plant costs is 6378,69 TL/da, VIII years plant costs is 8989,88 TL/da. Although both types of production are economically profitable, it is seen that the enterprises that produce table cherry with IV-year plant structure have the highest net profits (652,52 TL/da). The most important problems of cherry production in Thrace Region are diseases, including cherry worm and pests. The low market price is another important problem.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.identifier.doi10.13002/jafag4386
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectTarımsal Ekonomi ve Politikaen_US
dc.subjectZiraat Mühendisliğien_US
dc.subjectBitki Bilimlerien_US
dc.subjectÇevre Bilimlerien_US
dc.subjectİşletmeen_US
dc.titleTrakya Bölgesinde Sofralık Kiraz Üretiminde Farklı Tesis Yapılarına Ait Üretim Maliyetlerinin Belirlenmesien_US
dc.title.alternativeDetermination of Cherry Production Costs Belong to Different Facility Structures in Thrace Regionen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofGaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisien_US
dc.departmentFakülteler, Ziraat Fakültesi, Tarım Ekonomisi Bölümüen_US
dc.departmentFakülteler, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümüen_US
dc.identifier.volume35en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage193en_US
dc.identifier.endpage202en_US
dc.institutionauthorUnakıtan, Gökhan
dc.institutionauthorHurma, Harun
dc.institutionauthorMakaracı, Ahmet Zafer
dc.institutionauthorBaşaran, Burçin
dc.institutionauthorAbdikoğlu, Derya İlkay
dc.institutionauthorSağır, Fatma Seren
dc.identifier.trdizinidTXpJM016UTFOUT09en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster