Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorÖztürk, Mergül
dc.contributor.authorSaraçoğlu Varol, Gamze
dc.date.accessioned2022-05-11T14:12:43Z
dc.date.available2022-05-11T14:12:43Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.issn2536-4391
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.5336/healthsci.2017-56236
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TWprek56UXpNdz09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/5650
dc.description.abstractAmaç: Kesitsel olarak planlanan bu çalışmada, Namık Kemal Üniversitesi Muratlı Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin kolay ve önemli bir eylem olan el yıkama konusundaki bilgi düzeylerinin ve tutumlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç veYöntemler: Araştırma, Namık Kemal Üniversitesi MuratlıMeslek Yüksekokulunda 2015-2016 Öğretim Yılı Bahar Döneminde fiilen eğitimine devam eden ve araştırmaya katılmayı kabul eden ve olasılıksız örnekleme yöntemi ile seçilen 180 gönüllü öğrenci ile yapılmıştır (%75,95). Çalışmada veriler; kişisel bilgi formu, Sosyal El Yıkama Bilgi Ölçeği (SEYBÖ) ve SosyalEl Yıkama Tutum Ölçeği(SEYTÖ) ile toplanmıştır. Tanımlayıcı istatistiklerde yüzde, frekans, ortalama,standart sapma; karşılaştırmalı analizlerde t-testi ve tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Tanımlayıcı istatistikler sürekli değişkenler için ortalama±standart sapma şeklinde ve kategorik değişkenler içinn ve % şeklinde gösterilmiştir. Bulgular: Çalışmada, toplam ölçek puanı ortalamaları SEYBÖ için69,86±1,85, SEYTÖ için 62.12±8.65 olarak bulunmuştur. Ölçek puanlarında minimum ve maksimumdeğer SEYBÖ için 12.5-100 ve SEYTÖ için 31,82-86,36 bulunmuştur. Ölçek puanlarının SEYBÖ için%50,6 (n=91)’sı, SEYTÖ için %58,4 (n=105)’ü ortalamanın üzerindedir. Öğrencilerin el yıkama bilgi düzeyleri arasında herhangi bir değişkene göre anlamlı fark bulunamamıştır. El yıkama tutumlarında ise cinsiyet (p=0,003), annenin çalışma durumu (p=0,006) ve gelir durumu (p=0,008) bağımsız değişkenlerinegöre anlamlı fark bulunmuştur. Gelir durumları arasındaki anlamlı fark asgari ücret ile asgari ücretin üçkatı ve üstü (p=0,023) arasında saptanmıştır. Sonuç: Sonuç olarak, Namık Kemal Üniversitesi MuratlıMeslek Yüksekokulu öğrencilerinin el yıkama konusundaki bilgileri orta seviyede olmasına rağmen davranış bakımından daha dikkatli olduklarından (özellikle yemek ve tuvalet gibi alışkanlıklarda) tutum puanları ortalamanın üstündedir. Bir kişiye küçük yaşta ne kadar çok olumlu davranış kazandırılırsa kişiyetişkin bir birey olduğunda da bu davranışları sürdürecek ve etrafındakilere de aktaracaktır. Bu şekildedoğru sağlık alışkanlıklarının kazandırılması sonucu sağlıklı bir toplumun temelleri atılmış olacaktır.en_US
dc.description.abstractObjective: In this cross-sectional planned study, it was aimed to determine the knowledge levels and behaviors of Namik Kemal University Muratlı Collage students at hand washing. Material and Methods: The study was carried out with 180 volunteer students in the Namık Kemal University Muratlı Vocational High School, who actually continued their education in the Spring Semester of 2015- 2016 and accepted to participate in the research and selected by chance sampling method (75.95%). Given in study; personal information form, Social Handwashing Information Scale (SHIS) and Social Handwashing Attitude Scale (SHAS). Percentage, frequency, mean, standard deviation in descriptive analyzes; t-test and one way analysis of variance were used in comparative analyzes. Descriptive statistics are shown as mean±standard deviation for continuous variables and n and % for categorical variables. Results: In the study, the total scale score averages were found to be 69.86±1.85 for SHIS and 62.12±8.65 for SHAS. The minimum and maximum values for the scale scores were 12.5-100 for SHIS and 31.82-86.36 for SHAS. The scale scores were above the average of 50.6% (n=91) for SHIS and 58.4% (n=105) for SHAS. There was no significant difference between the handwashing knowledge levels of the students according to any variables. Hand washing attitudes were significantly different according to gender (p=0.003), mother's working status (p=0.006) and income status (p=0.008). The significant difference between the income cases was determined between the minimum wage and the minimum wage three times or more (p=0.023). Conclusion: As a result, Namık Kemal University Muratlı College students are more attentive to the attitude scores because they are more attentive in behavior (especially in habits such as food and toilet) even though the information on hand washing knowledge is in the middle level. The more positive attitudes a person has at a young age, the more likely he or she will be to continue to behave when he or she is an adult. In this way the right health habits will be gained and the foundation of a healthy society will be laid.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.identifier.doi10.5336/healthsci.2017-56236
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectDavranış Bilimlerien_US
dc.subjectEğitimen_US
dc.subjectEğitim Araştırmalarıen_US
dc.titleBir Yüksekokul Öğrencilerinin El Yıkama Hakkındaki Bilgi ve Tutumlarının Belirlenmesien_US
dc.title.alternativeDetermining a Collage Students' Knowledge and Behaviour on Hand Washingen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofTürkiye Klinikleri Sağlık Bilimleri Dergisien_US
dc.departmentMeslek Yüksekokulları, Muratlı Meslek Yüksekokulu, Kimya ve Kimyasal İşleme Teknolojileri Bölümüen_US
dc.departmentFakülteler, Tıp Fakültesi, Dahili Tıp Bilimleri Bölümü, Halk Sağlığı Ana Bilim Dalıen_US
dc.identifier.volume2en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage136en_US
dc.identifier.endpage146en_US
dc.institutionauthorÖztürk, Mergül
dc.institutionauthorVarol Saraçoğlu, Gamze
dc.identifier.trdizinidTWprek56UXpNdz09en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster