Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorYaşasın, A. Semih
dc.date.accessioned2017-04-28T11:09:23Z
dc.date.available2017-04-28T11:09:23Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/540
dc.description.abstractBu çalışmada, Cabernet Sauvignon üzüm çeşidinde 3 farklı toprak işleme (geleneksel toprak işleme, azaltılmış toprak işleme, korumalı toprak işleme) şeklinin ve salkım seyreltme (seyreltmesiz ve %50 salkım seyreltme) uygulamalarının su stresi, verim ve kalite üzerine etkileri araştırılmıştır. Araştırma, Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü deneme parselinde gerçekleştirilmiştir. Deneme parseli sonbaharda sürüldükten sonra doğal otlanmaya bırakılmıştır. Vejetasyon periyodu başladıktan sonra 15-20 gün arayla geleneksel toprak işleme, taneler bezelye büyüklüğüne geldiğinde azaltılmış toprak işleme uygulamasında toprak işlemeye başlanmıştır. Korumalı toprak işlemede doğal otlandırma yapılmış ve toprak işlenmemiştir. Araştırma sonucunda toprak işleme sistemleri arasında istatistiki açıdan fark önemli bulunmamıştır. Salkım seyreltme uygulamalarında; ben düşme döneminde salkımlar %50 seyreltilmiştir. Araştırma sonucunda, salkım seyreltme uygulamasında omca başına verim yönünden farklılık önemli bulunmuştur. Omca başına verim, salkım seyreltme uygulamalarında 2.2?2.3 kg/omca arasında; salkım seyreltme uygulanmayanlarda ise 3.4?3.5 kg/omca arasında değişmiştir. Suda çözünebilir kuru madde miktarı bakımından en düşük değer geleneksel toprak işlemede (%21.04) elde edilirken; en yüksek değer (%21.40) korumalı toprak işlemeden elde edilmiştir. Toplam antosiyanin miktarı bakımından geleneksel toprak işleme (463.78 mg/kg) en yüksek değeri alırken, bunu korumalı toprak işleme (460.14 mg/kg) ve azaltılmış toprak işleme (407.86 mg/kg) izlemiştir. Sonuç olarak, Cabernet Sauvignon üzüm çeşidinde doğal otlandırma ile yapılan korumalı toprak işleme neticesinde üzüm kalite kriterlerinde olumlu yönde bir artış sağlanmıştır. Ancak otlandırma çalışmalarının asmalar üzerine etkileri uzun dönemde ortaya çıktığından dolayı, bu tip araştırmaların çok yıllık yapılmasının faydalı olacağı düşünülmektedir.en_US
dc.description.abstractThe effects of 3 different soil tillage treatments (e.g. conventional tillage, minimum tillage and conservation tillage) and cluster thinning treatments (without thinning, 50% cluster thinning) on water stress, yield and quality parameters of cv. Cabernet Sauvignon were investigated in this study. The research was conducted in the experiment parcel located in Tekirdag Viticulture Research Institute. The experiment parcel, had been cultivated at autumn, then was left for natural grassing. After the vegetation period has started, with 15-20 days interval, soil cultivation has been made by using the conventional tillage treatment, and by the minimum tillage treatment has been started at the pea size stage of berries. During the conservation tillage treatment, naturel grassing has been made and no cultivation was done. As a result of the study, there were no statistically significant differences among tillage systems. Half of the clusters on a vine were removed at the verasion for cluster thinning treatment. The only significant difference was on the yield, regarding the cluster thinning treatment at the result. Yield for per vine ranged between 2.2-2.3 kg/vine at the cluster thinning treatments, and ranged between 3.4-3.5 kg/vine at the no cluster thinning treatment. The minimum value for soluble solids in fruit juice was 21.04% at conventional tillage, and the maximum value (21.40%) was at the conservation tillage treatments. The conventional tillage treatment showed the maximum total anthocyanin level (463.78 mg/kg) followed by the conversation tillage treatment (460.14 mg/kg) and minimum tillage treatment (407.86 mg/kg) respectively regarding the total anthocyanin levels. As a result, grape quality criterions were improved by using the conversation tillage treatment with natural grassing at cv. Cabernet Sauvignon. However, similar studies should be done for more than one year, since the effects of cultivation studies on the grapevines could be seen in the long term.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectCabernet Sauvignonen_US
dc.subjectsu stresien_US
dc.subjectkorumalı toprak işlemeen_US
dc.subjectsalkım seyreltmeen_US
dc.subjectüzüm verim ve kalitesien_US
dc.subjectwater stressen_US
dc.subjectconservation tillageen_US
dc.subjectcluster thinningen_US
dc.subjectgrape yield and qualityen_US
dc.titleCabernet sauvıgnon üzüm çeşidinde farklı toprak işleme ve salkım seyreltme uygulamalarının su stresi, verim ve kalite üzerine etkilerien_US
dc.title.alternativeThe effect of cultivars soil tillages and cluster thinning on water stress, yield and quality in cv. cabernet sauvignonen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster