Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorSoycan Önenç, Sibel
dc.contributor.authorAçıkgöz, Zümrüt
dc.contributor.authorKırkpınar, Figen
dc.contributor.authorKüme, Tuncay
dc.contributor.authorŞeremet Tuğalay, Çiğdem
dc.contributor.authorBayraktar, Özer Hakan
dc.date.accessioned2022-05-11T14:10:24Z
dc.date.available2022-05-11T14:10:24Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.issn1301-9597
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TWpBME9EWTJOZz09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/5391
dc.description.abstractBu çalışma yem ve gıda endüstrisinde yaygın olarak kullanılan bazı uçucu yağların kimyasal kompozisyonlarının ve antioksidan aktivitelerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Tarçın, kimyon, defne, nane, kekik, biberiye ve adaçayı uçucu yağlarının başlıca bileşenleri sırasıyla cinnamaldehyde propilene glycol acetat (%41.50), cuminaldehyde (%44.01), 1,8 cineole (%39.55), (+) pullegon (%67.80), carvacrol (%59.03), 1,8 cineole (%30.12) ve (+) camphor (%17.15)'dur. Bu uçucu yağların antioksidan aktivitelerinde önemli düzeyde farklılıklar bulunmuştur (P<0.01). DPPH yöntemine göre en yüksek antioksidan aktiviteyi defne uçucu yağı (%79.00) göstermiştir. Bunu, kimyon (%75.98), kekik (%75.81), nane (%69.49), ada çayı (%69.01), tarçın (%68.83) ve biberiye (%63.88) uçucu yağları izlemiştir. Sonuç olarak, bazı tıbbi ve aromatik bitkilerden elde edilen uçucu yağların DPPH serbest radikal yakalama aktivitelerinin Vitamin E ve Trolox'dan önemli düzeyde yüksek olduğu belirlenmiştir (P<0.01)en_US
dc.description.abstractThe present study was conducted to determine the chemical compositions and antioxidant activities of some essential oils of some medicinal and aromatic plants widely used in feed or food industry. The major compounds of the essential oils of cinnamon, cumin, laurel, mint, oregano, rosemary and sage are cinnamaldehyde propylene glycol acetal (41.50%), cuminaldehyde (44.01%), 1,8 cineole (39.55), (+) pullegon (67.80%), carvacrol (59.03%), 1,8 cineole (30.12%) and (+) camphor (17.15%), respectively. There were significant differences in the antioxidant activities of these essential oils (P&lt;0.01). In terms of the 2,2-diphenyl-1-picryhydrazyl (DPPH) assay, laurel essential oil (79.00%) demonstrated the highest antioxidant activity, followed by that from cumin (75.98%), oregano (75.81%), mint (69.49%), sage (69.01%), cinnamon (68.83%) and rosemary (63.88%). To conclude, the DPPH free radical scavenging activities of all essential oils from some medicinal and aromatic plant species are significantly greater than those of vitamin E and Trolox (P&lt;0.01)en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBiyolojien_US
dc.subjectGıda Bilimi ve Teknolojisien_US
dc.titleChemical Compositions and Antioxidant Activities of the Essential Oils of Some Medicinal and Aromatic Plantsen_US
dc.title.alternativeBazı Tıbbi ve Aromatik Bitkilerden Elde Edilen Uçucu Yağların Kimyasal Kompozisyonlarıen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofHayvansal Üretimen_US
dc.departmentFakülteler, Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümüen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Ana Bilim Dalıen_US
dc.identifier.volume57en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage7en_US
dc.identifier.endpage14en_US
dc.institutionauthorSoycan Önenç, Sibel
dc.identifier.trdizinidTWpBME9EWTJOZz09en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster