Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorTerzi, Demet
dc.contributor.authorŞahin Kaya, Aysel
dc.contributor.authorTerzi, Büşra
dc.contributor.authorGündüz, Kardelen Ege
dc.date.accessioned2022-05-11T14:10:21Z
dc.date.available2022-05-11T14:10:21Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.issn2536-4391
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.5336/healthsci.2020-79833
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TkRreE16azBOQT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/5374
dc.description.abstractAmaç: Bu çalışmanın amacı, sağlık alanında eğitim gören üniversite öğrencilerinin obezite farkındalıkları ve obezite ön yargılarını değerlendirmektir. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya, sağlık alanında eğitim gören farklı bölümlerden toplam 610 öğrenci dâhil edilmiştir. Beş bölümden oluşan anket formunun antropometrik ölçümleri, yüz yüze görüşme yöntemiyle tamamlanmış ve ölçekler katılımcılar tarafından cevaplanmıştır. Anket bölümleri; sosyodemografik özellikler, antropometrik ölçümler, beslenme ve fiziksel aktivite alışkanlıkları, obezite ön yargı ölçeği ve obezite tutum ölçeğinden oluşmuştur. Bulgular: Çalışmaya katılan öğrencilerin %79’u kadın, %21’i erkektir. Öğrencilerin beden kitle indeksleri (BKİ) ortalaması 21,8±3,4 kg/m² olup, %15’inin preobez/obez olduğu saptanmıştır. Bireylerin BKİ değerleri, hazır gıda tüketimleriyle pozitif yönlü, fiziksel aktivite yapma sıklığıyla negatif yönlü ilişkilidir (p<0,05). Ankete katılan bireylerin %91,8’inin, obez bireylere karşı ön yargısız olduğunu beyan etmelerine karşın sadece %17,0’ının ön yargısız olduğu saptanmıştır. Katılımcıların obezite tutum ölçeği değerlendirildiğinde, katılımcıların %2’sinin vasat, %49,2’sinin iyi, %48,8’inin ise çok iyi düzeyde farkındalığa sahip olduğu görülmüştür. Obezite farkındalık puan ortalamasıyla obezite ön yargı toplam puanı arasında negatif yönlü, zayıf bir ilişki bulunmaktadır (p<0,01, r=-0,125). Sonuç: Sağlık alanında eğitim gören üniversite öğrencilerinin obezite farkındalık düzeyleri arttıkça, obeziteye karşı ön yargılarının azaldığı ve katılımcıların obeziteye karşı mevcut ön yargılı tutumlarının farkında olmadıkları sonucuna varılmıştıren_US
dc.description.abstractT Objective: The aim of this study is to evaluate the obesity awareness and obesity bias of university students studying in the field of health. Material and Methods: A total of 610 students from different departments studying in the field of health were included in the study. The questionnaire form consisting of 5 parts was applied by face to face interview method. Survey sections; socio-demographic characteristics, anthropometric measurements, dietary and physical activity habits, obesity bias scale and obesity attitude scale. Results: 79% of the students participating in the study are women and 21% are men. The average body mass index (BMI) of the students was 21.8 3.4 kg/m², and it was determined that 15% of them were pre-obese/obese. Individuals BMI valuesare in the positive direction with their fast food consumption and inversely correlated with the frequency of physical activity (p<0.05). Although 91.8% of the individuals participating in the survey stated that they were unprejudiced against obese individuals, it was determined that 17.0% were unprejudiced. When the obesity attitude scale of the participants was evaluated, it was seen that 2% of the participants were mediocre, 49.2% good, and 48.8% had a very good level of awareness. There is a weak negative correlation between the obesity awareness score average and the obesity bias total score (p<0.01, r=-0.125). Conclusion: It was concluded that obesity awareness and obesity biases of university students studying in the field of health are related to the department they are studied, and the participants were not aware of their prejudiced attitudes towards obesity.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.identifier.doi10.5336/healthsci.2020-79833
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.titleSağlık Bilimleri Bölümlerinde Eğitimine Devam Eden Öğrencilerin Obezite Farkındalık ve Ön Yargı Düzeylerinin Değerlendirilmesi: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Örneğien_US
dc.title.alternativeEvaluation of Obesity Awareness and Prejudice Levels of Students Continuing to Education in Health Sciences Departments: the Case of Tekirdağ Namık Kemal Universityen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofTürkiye Klinikleri Sağlık Bilimleri Dergisien_US
dc.departmentYüksekokullar, Sağlık Yüksekokulu, Beslenme ve Diyetetik Bölümüen_US
dc.departmentEnstitüler, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalıen_US
dc.departmentMeslek Yüksekokulları, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Terapi ve Rehabilitasyon Bölümüen_US
dc.identifier.volume6en_US
dc.identifier.issue4en_US
dc.identifier.startpage703en_US
dc.identifier.endpage712en_US
dc.institutionauthorTerzi, Demet
dc.institutionauthorŞahin Kaya, Aysel
dc.institutionauthorTerzi, Büşra
dc.institutionauthorGündüz, Kardelen Ege
dc.identifier.trdizinidTkRreE16azBOQT09en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster