Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorAbdikoğlu, Derya İlkay
dc.contributor.authorAzabağaoğlu, Mecit Ömer
dc.contributor.authorUnakıtan, Gökhan
dc.date.accessioned2022-05-11T14:07:10Z
dc.date.available2022-05-11T14:07:10Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.issn2619-9149
dc.identifier.issn2619-9149
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.623343
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TXprMU9EVXdNQT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/4995
dc.description.abstractThe aim of this study was to determine the factors affecting the fishconsumption in Tekirdag province. The data were obtained from 270consumers selected by using random sampling method from 48000households living in Tekirdag province. Consumers' demographiccharacteristics were analyzed and responses for preferences about fishconsumption habits were discussed. In this study, Factor Analysis wasperformed to analyze the purchasing behavior of consumers about fishconsumption. Factor groups were named as “attitude towardsprocessed and canned products”, “conscious purchasing”, “opinionabout aquaculture”, “health benefits”, “impact on consumptionamount”. Factors affecting the amount of fish consumption per capitawere explained with Tobit model. Consumer’s income, education leveland factor groups derived from factor analysis were used asexplanatory variables in the model. According to the results consciouspurchasing factor, health benefits factor, consumer income andeducation level have positive effect on fish consumption. As a result ofthe study, it was observed that the increases in income level andconscious level would increase fish consumption. Based on the resultof the Tobit model, in order to increase fish consumption, consumersshould be informed about the health benefits of fish.en_US
dc.description.abstractBu çalışmanın amacı Tekirdağ ilindeki tüketicilerin balık tüketim miktarlarına etki eden faktörlerin belirlenmesidir. Tekirdağ ilinde yaşayan 48000 haneden tesadüfi örnekleme yöntemi kullanılarak seçilen 270 tüketici ile anket uygulaması yapılarak tüketicilerin demografik özellikleri ve balık tüketim alışkanlıkları ile ilgili yargılara verdikleri cevaplar ele alınmıştır. Çalışmada tüketicilerin balık tüketimi ile ilgili satın alma davranışlarını analiz etmek üzere faktör analizi kullanılmıştır. Faktör analizi sonunda elde edilen faktör grupları “işlenmiş ve konserve ürünlere karşı tutum”, “bilinçli satın alma”, “yetiştiriciliğe bakış”, “sağlığa fayda” ve “tüketim miktarına etki” olarak belirlenmiştir. Kişi başı balık tüketim miktarını etkileyen faktörler Tobit model yardımı ile açıklanmıştır. Modelde açıklayıcı değişken olarak tüketici geliri, eğitim durumu ve faktör analizinden elde edilen faktör grupları kullanılmıştır. Analiz sonucuna göre bilinçli satın alma faktörü, sağlığa fayda faktörü, tüketici geliri ve eğitim düzeyi anlamlı bulunmuştur. Çalışma sonucunda, gelir seviyesi ve bilinç düzeyindeki artışın balık tüketimini artıracağı tespit edilmiştir. Tobit modelinin sonuçlarına göre, balık tüketimini artırmak için tüketicilere balıkların sağlığa faydaları hakkında bilgi verilmelidir.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.identifier.doi10.18016/ksutarimdoga.vi.623343
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.titleAn Econometric Analysis of Factors Affecting Fish Consumption: the Case of Tekirdag, Turkeyen_US
dc.title.alternativeBalık Tüketimini Etkileyen Faktörlerin Ekonometrik Analizi: Tekirdağ İli Örneğien_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofKSÜ Tarım ve Doğa Dergisien_US
dc.departmentFakülteler, Ziraat Fakültesi, Tarım Ekonomisi Bölümüen_US
dc.identifier.volume23en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage446en_US
dc.identifier.endpage452en_US
dc.institutionauthorAbdikoğlu, Derya İlkay
dc.institutionauthorAzabağaoğlu, Mecit Ömer
dc.institutionauthorUnakıtan, Gökhan
dc.identifier.wosWOS:000528189400021en_US
dc.identifier.trdizinidTXprMU9EVXdNQT09en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster