Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorErtürk, Ali
dc.date.accessioned2017-04-27T07:50:42Z
dc.date.available2017-04-27T07:50:42Z
dc.date.issued2009
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/493
dc.description.abstractTekirdağ ilinde yetiştirilen Yapıncak üzüm çeşidinin yaprakları taze ve salamura şeklinde 'sarma (geleneksel Akdeniz yemeği)' yapımında kullanılmaktadır. Yapraklar, toplanma dönemine kadar külleme, mildiyö ve ölü kol hastalıklarına karşı kullanılan myclobutanil, triadimenol, triadimefon captan, dichlofluanid fenarimol ve fo lpet etkili maddeli fungisitlere maruz kalmaktadırlar. Bu çalışmada Tekirdağ ilinin Merkez ve Şarköy ilçelerindeki üretici bağlarından alınan taze ve salamura yapılmış Yapıncak üzüm çeşidi yapraklarında bu fungisitlerin kalıntı miktarları tespit edilmiştir. Salamura yaprak elde etmek için yaprak örnekleri % 10 oranında tuz (NaCl) içeren suya yerleştirilmiş ve oda sıcaklığında ü ç ay süre fermentasyona tabii tutulmuştur. Taze yaprak örneklerinin çoğunluğunda Triadimenol kalıntısı bulunmuştur. Az sayıda yaprak örneğinde Dichlofluanid ve Folpet'e rastlanmıştır. Salamura yapılmış yapraklarda söz konusu fungisitlerin kalıntı miktarlar ı büyük oranda azalmıştır. Bununla birlikte bazı salamura yapraklardaki triadimenol kalıntısı maksimum kalıntı sınırının üzerinde olmuştur. Bu çalışma Yapıncak üzüm çeşidinde külleme hastalığına karşı savaşımda triadimenol etkili maddeli fungisitlerin kull anımında dikkatli olunması gerektiğini göstermiştir.en_US
dc.description.abstractThe fresh and pickled leaves of grape (cv. Yapıncak), which was grown in Teki rdağ province, have been using for making 'dolma (traditional Mediterranean food)'. These leaves have been subjected to the fungicides with active ingredients with myclobutanil, triadimenol, triadimefon ca ptan, dichlofluanid fenarimol and folpet to control downy mildew, powdery mildew and Phomopsis cane and leaf spot until their harvest time. In this study, the residues of these fungicides were determined in the fresh and pickling leaves of the cv. Yapıncak collected from vineyards of the growers at Central and Şarköy distinct of Tekirdağ province. To make pickling leaves, leaf samples were put in the water containing salt (NaCl) of 10% and they were subjected to fermentation at room temperature for 3 months. The residue of triadimenol was present in most of the fresh leaf samples. The residues of Dichlofluanid and Folpet were observed in few of the samples. The residue s of these fungicides were decreased in the samples pickled leaves. However, the residue of triadimenol in some of pickled leaves was higher t han maximum residue limits (MRL). This study showed that growers mus t be careful for the use of triadimenol during control of powdery mildew in the cv. Yapıncak.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectYemeklik asma yaprağıen_US
dc.subjectfungisit kalıntısıen_US
dc.subjectsalamuraen_US
dc.subjectEdible grape leaveen_US
dc.subjectfungicide residueen_US
dc.subjectpicklingen_US
dc.titleTekirdağ ilinde yetiştirilen yapıncak üzüm çeşidinin yapraklarında salamura öncesi ve sonrası fungisit kalıntı miktarlarıen_US
dc.title.alternativeDetermination of fungicide residues in grape leaves (cv. yapincak) grown in Tekirdağ province, before and after picklingen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bitki Koruma Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster