Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorTunalı, Nesrin
dc.date.accessioned2017-04-26T06:39:51Z
dc.date.available2017-04-26T06:39:51Z
dc.date.issued2013
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/456
dc.description.abstractErwinia amylovora (Burr.) Winslow et al.’nın neden olduğu ateş yanıklığı hastalığı yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarının en ciddi ve yıkıcı bakteriyel hastalığıdır. 2011 yılında, Bursa ve Yalova illerinde Rosaceae familyasına ait farklı konukçulardan (elma, armut, ayva) ve bu konukçuların farklı çeşitlerinden bakteriyel izolasyonlar yapılmıştır. Patojenin tanısında, SNA (sakaroz nütrient agar), MS (Miller and Scroth), King B besiyerlerinde gelişim, hastalığın patojenisitesinin belirlenmesi için ham armut testi; biyokimyasal testlerden katalaz, oksidaz, KOH ile gram reaksiyon, jelatinin hidrolize, 36ºC’de gelişim, indol üretimi, sistinden H2S oluşumu, oksidatif-fermentatif testleri esas alınmıştır. Çalışmada 406 adet bitki örneği toplanmış, yapılan biyokimyasal ve patojenisite testleri sonucunda toplanan örneklerden 136 adet Erwinia amylovora izolatı elde edilmiştir. Tanıları yapılan Erwinia amylovora izolatlarının bakır sülfat ve streptomisine olan duyarlılık düzeyleri belirlenmiştir. Bursa ve Yalova illerinde toplam 136 adet Erwinia amylovora izolatının streptomisin ED50 değerleri (µg/ml); 2 adedi (%1.4) <0.1 µg/ml ve yüksek derecede duyarlı, 22 adedi (%16.1) >0.1-0.3 µg/ml aralığında ve duyarlı, 111 adedi (%81.6) >0.3-1 µg/ml aralığında ve orta derecede duyarlı, 1 adedi (%0.7) de >1-3 µg/ml aralığında az duyarlı olarak belirlenmiştir. İzolatların bakır sülfat ED50 değerleri (µg/ml) ise; 10 adedi (%7.3) 100-150 µg/ml aralığında ve yüksek derecede duyarlı, 36 adedi (%26.4) >150-200 µg/ml aralığında ve duyarlı, 89 adedi (%65.4) >200-300 µg/ml aralığında ve orta derecede duyarlı, 1 adedi (%0.7) >300-400 µg/ml aralığında ve az duyarlı olarak belirlenmiştir. Ayrıca izolatların minimal inhibasyon konsantrasyonları (MIC) değerleri belirlenmiş, Bursa ve Yalova illerinden izole edilen toplam 136 adet Erwinia amylovora izolatının streptomisin MIC değerlerinin (µg/ml); 1-10 µg/ml, bakır sülfat MIC değerlerinin (µg/ml) ise 300-500 µg/ml arasında olduğu belirlenmiştir. Bursa ve Yalova illerinden elde edilen Erwinia amylovora izolatlarında bakır sülfat ve streptomisine duyarlılık düzeylerinde azalma olduğu bu çalışma ile ortaya konmuştur.en_US
dc.description.abstractFire blight caused by Erwinia amylovora (Burr.) Winslow et al., is the most serious and destructive bacterial disease of pome fruit trees. In 2011, in Bursa and Yalova, bacterial isolations were done from different host organisms and their various cultivars belonging to Rosaceae family. In the diagnosis of the pathogen, SNA (saccharose nutrient agar), MS (Miller and Scroth), growth in King B broth medium; in determining the pathogenicity of the disease, raw pear test, catalese, oxidase , KOH gram reaction, gelatin hydrolyze, growth in 36ºC, indole production, generation of H2S from cystine, oxidative/fermentative tests were mainly used. In the study, 406 plant samples were collected, as a result of biochemical and pathogenicity tests, 136 bacterial strains isolated. The susceptibility levels of these diagnosed Erwinia amylovora starins to copper and streptomycin were determined. In Bursa and Yalova, the streptomycin ED50 values (µg/ml); of total 136 Erwinia amylovora strains were determined as in the following; 2 of them (%1.4) are <0.1 µg/ml and high sensitive, 22 of them (%16.1) are sensitive, between the range of >0.1-0.3 µg/ml, 111 of them (%81.6) are between >0.3-1 µg/ml and mid- sensitive, one of them (%0.7) is between >1-3 µg/ml and less sensitive. The copper sulphate ED50 values (µg/ml); of strains are determined as; 10 of them (%7.3) are between 100-150 µg/ml and high sensitive, 36 of them (%26.4) are between >150-200 µg/ml and sensitive, 89 of them (%65.4) are between >200-300 µg/ml and mid-sensitive, one of them (%0.7) is between >300-400 µg/ml and less sensitive In addition, Minimal Inhibition Concentration (MIC) values of strains were determined and it was specified that the streptomycin MIC values (µg/ml) of total 136 Erwinia amylovora strains, which were isolated from Bursa and Yalova, were between 1-10 µg/ml and copper sulphate MIC values (µg/ml) between 300-500 µg/ml. It was revealed with this study that there is a decrease in the susceptibility levels of Erwinia amylovora strains, obtained from Bursa and Yalova, to copper sulphate and streptomycin.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectAteş yanıklığıen_US
dc.subjectErwinia amylovoraen_US
dc.subjectbakır sülfaten_US
dc.subjectstreptomisinen_US
dc.subjectduyarlılıken_US
dc.subjectFire blighten_US
dc.subjectErwinia amylovoraen_US
dc.subjectcopper sulphateen_US
dc.subjectstreptomycinen_US
dc.subjectsensitivityen_US
dc.titleBursa ve yalova illerinde yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarında ateş yanıklığı hastalığına neden olan Erwinia amylovora (Burr.) Winslow et al., izolatlarının bakır sülfat ve streptomisine olan duyarlılık düzeylerinin araştırılmasıen_US
dc.title.alternativeThe investigation of the susceptibility levels of Erwinia amylovora (Burr.) Winslow et al., strains, causing fire blight in pome fruit trees in Bursa and Yalova, to copper sulphate and streptomycinen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bitki Koruma Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster