Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorHurma, Harun
dc.contributor.authorCan, Emir
dc.date.accessioned2022-04-06T06:50:10Z
dc.date.available2022-04-06T06:50:10Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=4J_FzTwlrMCH4qBROpXPHx3bRyoqGfTWi4z8A0rOcebuEicGKvD86P_4O3pvMvb_
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/4413
dc.description.abstractİnsanların yeterli ve dengeli beslenmek anlamında tüm hayatı boyunca ihtiyaç duyduğu hayvansal kaynaklı protein, yağ, laktoz, vitamin ve mineralleri tam ve yeterli olarak barındırması süt ve süt ürünlerini tüketmenin çok önemli olmasını sağlamaktadır. Gıda güvenliği günümüzde tartışılan en önemli güncel konulardan biridir. Birbirine benzer mal ve hizmetlerin farklılaştırılması için kullanılan marka kavramı günümüzde çok daha geniş anlamda ele alınmaktadır. Markalar artık işletmelerin önemli bir soyut kavramı haline gelmiş, ülkelerin tanıtımında etkin bir rol oynamaya başlamıştır. Belli bir coğrafi alanda faaliyet gösteren yerel markalar ise tüketiciler ile kurduğu güven ilişkisini ön planda tutarlar. Tüketicilerin isteklerine doğrudan cevap vermeyi amaçlamaktadırlar. Çalışmanın materyali Tekirdağ ili Merkez Süleymanpaşa ilçesinde ikamet eden 381 tüketici ile yüz yüze ortamlarda yapılan görüşmelerden, bu kişilere sunulan anketlerden elde edilen verilerden oluşmuştur. Çalışmanın sonunda tüketicilerin büyük bir çoğunluğunun süt ve süt ürünlerini satın aldıkları tespit edilmiştir. Tüketicilerin aylık ortalama 9,5 litre süt, 4 kg beyaz peynir, 1,7 kg taze kaşar peyniri, 1,7 kg eski kaşar peyniri, 10 kg yoğurt, 1,3 kg tereyağı satın aldıkları belirlenmiştir. Tüketicilerin % 85'inin yerel marka kavramını bildikleri ve % 78'inin yere markalı ürünleri satın aldıkları tespit edilmiştir. Yapılan çalışmada tüketicilerin süt ve süt ürünlerini satın alırken satın alacağı ürünün sağlıklı olmasını en önemli kriter olarak göz önünde bulundurduğu sonucu çıkmıştır. Tüketiciler tarafından, yerel markalı süt ve süt ürünlerini ulusal markalara göre daha taze buldukları ifade edilmiştir. Aynı zamanda yerel markalı süt ve süt ürünlerini satın almayan tüketiciler tarafından, satın alamama nedeni olarak en başta yerel markalı ürünlerin son kullanma tarihinin kısa olması olduğu belirtilmiştir. Çalışma sonucunda tüketiciler tarafından yerel markalı ürünlerin promosyonlarının, ürün çeşitliliğinin ve reklamların yeterli bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.en_US
dc.description.abstractThe fact that it contains sufficient protein, fat, lactose, vitamins and minerals of animal origin throughout its life in terms of adequate and balanced nutrition ensures that it is very important to consume milk and dairy products. Food safety is one of the most important current issues discussed today. The concept of brand used for differentiating similar goods and services is handled in a much broader sense today. Brands have now become an important abstract concept of businesses and started to play an active role in the promotion of countries. Local brands operating in a certain geographical area, on the other hand, prioritize the trust relationship they establish with consumers. They aim to respond directly to consumers' requests. The material of the study consisted of the data obtained from the interviews conducted in face-to-face environments with the 381 consumers residing in the central district of Süleymanpaşa, Tekirdağ, and the questionnaires presented to these people. At the end of the study, it was determined that the vast majority of consumers purchased milk and dairy products. It is determined that consumers purchase an average of 9.5 liters of milk, 4 kg of white cheese, 1.7 kg of fresh cheddar cheese, 1.7 kg of old cheddar cheese, 10 kg of yogurt and 1.3 kg of butter. It is determined that 85% of consumers know the concept of local brand and 78% of them buy branded products on the ground. In the study, it was concluded that consumers consider the health of the product to be purchased while purchasing milk and dairy products as the most important criterion. It has been stated by consumers that they find local brand milk and milk products more fresh than national brands. At the same time, it was stated by consumers who did not purchase local branded milk and dairy products, that the reason for not being able to purchase was the expiry date of local branded products. As a result of the study, it was concluded by the consumers that promotions, product variety and advertisements of local branded products were not sufficient.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherTekirdağ Namık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZiraaten_US
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleYerel markalı süt ve süt ürünlerine yönelik tüketici eğilimleri ve gıda güvenliği algısının analizi; Tekirdağ ili örneğien_US
dc.title.alternativeAnalysis of consumer tendencies and food safety perception of local branded milk and dairy products: the example of Tekirdağen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalıen_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage117en_US
dc.institutionauthorCan, Emir
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.identifier.yoktezid619138en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster