Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorKoç, Fisun
dc.contributor.authorTürkgeldi, Burak
dc.date.accessioned2022-04-06T06:50:02Z
dc.date.available2022-04-06T06:50:02Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=8tbPippmWV_b-Irrn9YEAhbPQ-7rmHlByUm6JK9sqOP_sJQvcOqPohPhhfd0pvJy
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/4368
dc.description.abstractBu araştırmada, toplam rasyon karışımına (TRK) su ilavesinin yemin sıcaklığı ve mikrobiyal kompozisyonu üzerine etkileri araştırılmıştır. TRK'dan yaklaşık 90 kg laboratuvar ortamına getirilerek deneme başlangıcı için örnek alınmıştır. Daha sonra materyaller 4 muamele grubuna bölünmüştür. 1. grup (%60 KM), 2. grup (%55 KM, 1,81 litre su), 3. grup (%50 KM, 4,0 litre su), 4. grup (%45 KM, 6,66 litre) su ilavesi yapılmıştır. Su ilavesinden sonra yem örnekleri her muamele grubunda 3'er tekerrür olmak üzere 24 oC ve 30 oC sıcaklıklarda 48 saat süre ile aerobik stabilite testine tabi tutulmuşlardır. Aerobik stabilitenin 0., 2., 6., 12., 24. ve 48. saatlerinde örnekler üzerinde pH, kuru madde (KM), laktik asit (LA), suda çözünebilir karbonhidrat (SÇK), laktik asit bakterileri (LAB), maya ve küf sayımları gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın 0. ve 48. saatlerinde yemlerin besin madde kompozisyonuna ilişkin ham protein (HP), ham kül (HK), hemi selüloz (HSel), ham yağ (HY), nötral çözücülerde çözünmeyen lif (NDF) ve asit çözücülerde çözünmeyen lif (ADF) analizleri yapılmıştır. Bunlara ilaveten, T200IR marka termal kamera ile TRK örneklerinde görüntüleme yapılmış ve elde edilen veriler ThermaCAM software programında değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda TRK'nın KM içeriğinin aerobik stabilite üzerinde etkili bir faktör olduğu, %45 ve %50 KM içeren TRK'larda sıcaklık artışının ve maya içeriğinin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.en_US
dc.description.abstractIn this study, the effects of adding water to the total ration mixture (TMR) on feed temperature and microbial composition were investigated Approximately 90 kg of TMR was brought to the laboratory environment and a sample was taken for the beginning of the trial. The materials were then divided into 4 treatment groups. 1st group (60% DM), 2nd group (55% DM, 1.81 liters of water), 3rd group (50% DM, 4.0 liters water), 4th group (45% DM, 6.66 liters) of water was added. After the addition of water, feed samples were subjected to aerobic stability test at 24 oC and 30 oC for 48 hours, 3 replicates in each treatment group. At 0, 2, 6, 12, 24 and 48 hours of aerobic stability, pH, dry matter (DM), lactic acid (LA), water soluble carbohydrate (WSC), lactic acid bacteria (LAB), yeast and mold counts were performed on the samples. Crude protein (CP), Ash, hemicellulose (Hcel), eter extract (EE), nötral detergent fiber (NDF) and acid detergent fiber (ADF) analyzes were made for the nutrient composition of feeds at the 0th and 48th hours of the study. In addition to these, T200IR branded thermal camera was used to display the total ration mixture samples and the data obtained were evaluated in ThermaCAM software program. As a result of the research, it has been determined that the DM content of TMR is an effective factor on aerobic stability, and the temperature increase and yeast content are higher in TMR's containing 45% and 50% DM.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherTekirdağ Namık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZiraaten_US
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleToplam rasyon karışımına su ilavesinin yemin sıcaklığı ve mikrobiyal kompozisyonu üzerine etkilerien_US
dc.title.alternativeEffects of adding water to total mixed ration on feed temperature and microbial compositionen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Ana Bilim Dalıen_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage79en_US
dc.institutionauthorTürkgeldi, Burak
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.identifier.yoktezid671245en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster