Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorAzabağaoğlu, Mecit Ömer
dc.contributor.authorCeylan, Onur
dc.date.accessioned2022-04-06T06:49:31Z
dc.date.available2022-04-06T06:49:31Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=tqUiYt63sTQLTpozMJ92QinrEduJVDMes32R8zgkOs8E9A6QM6-VceHcRskES5I3
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/4159
dc.description.abstractAraştırmada Edirne merkez ilçesinde ikamet eden farklı sosyal statüye sahip bireylerin sebze/meyve satın alma ve tüketim davranışlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Buna göre araştırmada betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Edirne il merkezinde yaşayan 18 yaşından büyük bireyler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklem hacmi 400 birey olarak belirlenmiştir. Edirne il merkezindeki mahallelerden örneklemi temsil oranında birey alınması için mahallenin hane sayısına orantılı olarak dağıtılmıştır mahallelerin temsil oranında bireye anket uygulaması yapılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Araştırmanın verilerinin analizinde SPSS 20 istatistik programı kullanılmıştır. Araştırmada yer alan bireylerin demografik özelliklerinin, meyve sebze alışveriş alışkanlıklarının, Meyve sebze alışverişinde karar verme alışkanlıklarının, statü gruplarının gösterimi frekans ve yüzde ile yapılmıştır. Araştırmada yer alan bireylerin tüketici pazarlama iletişim araçları ile ilgili tutum ve davranışları ve meyve sebze alışverişinde önem verilen hususların gösteriminde ortalama ve standart sapma değerleri kullanılmıştır. Araştırmada bireylerin yıllık meyve sebze tüketim ve TL bazında harcamalarının statü grubuna göre farklılık gösterme durumlarının incelenmesinde tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Araştırmada yer alan bireylerin sosyal statü gruplarına göre meyve-sebze alışverişi yaptıkları yer tercihlerinin farklılaşma durumlarının incelenmesi için Ki-kare analizi kullanılmıştır. Araştırmada verilerin analizinde %95 güven seviyesi referans alınmıştır. Sonuç olarak Araştırmada katılımcıların yıllık meyve-sebze tüketim ve meyve-sebze harcamalarına bakıldığında ise A ve B statü gruplarının diğer statü gruplarında daha yüksek tüketim ve harcama yaptığı belirlenmiştir. Ayrıca C1 statü grubundaki bireylerin C2, D ve E statü gruplarında; C2 statü grubundaki bireylerin D ve E statü grubundaki bireylerden; D statü grubundaki bireylerin ise E statü grubundaki bireylerden yıllık meyve sebze tüketim ve harcama miktarlarının daha fazla olduğu belirlenmiştir.en_US
dc.description.abstractIn this study, it was aimed to determine the vegetable and fruit purchasing and consumption behaviors of individuals with different social status living in Edirne center. Accordingly, descriptive survey model was used in the research. The population of the study consists of individuals over the age of 18 living in the city center of Edirne. The sample size of the study was determined as 400 individuals. Individuals were taken from the neighborhoods in the city center of Edirne at the rate of representative of the sample. distributed proportionally to the number of households. A questionnaire was applied to the individual at the representation rate of the neighborhoods. Questionnaire was used as data collection tool in the study. SPSS 20 statistical program was used to analyze the data of the study. Demographic characteristics, fruit and vegetable shopping habits, decision-making habits in fruit and vegetable shopping, and status groups of the individuals included in the study were shown with frequency and percentage. The average and standard deviation values were used to show the attitudes and behaviors of the individuals involved in the study about consumer marketing communication tools and the important issues in fruit and vegetable shopping. In the study, one-way analysis of variance was used to examine the differences in the annual fruit and vegetable consumption and TL-based expenditures of the individuals according to the status group. Chi-square analysis was used to examine the differentiation of the place preferences of the individuals involved in the study, where they shop fruit and vegetables, according to their social status groups. In the analysis of the data in the study, 95% confidence level was taken as a reference. As a result, when the annual fruit-vegetable consumption and fruit-vegetable expenditures of the participants in the study are examined, it is determined that the A and B status groups have higher consumption and expenditure in the other status groups. In addition, in C2, D and E status groups of individuals in C1 status group; Among the individuals in the C2 status group, among the individuals in the D and E status group; Individuals in the D status group were determined to have more annual fruit and vegetable consumption and expenditure than those in the E status group.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherTekirdağ Namık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZiraaten_US
dc.subjectAgricultureen_US
dc.subjectSatın alma eğilimien_US
dc.subjectMüşterien_US
dc.subjectTüketimen_US
dc.subjectKi-kare analizien_US
dc.subjectConsumer preferencesen_US
dc.subjectCustomeren_US
dc.subjectConsumptionen_US
dc.subjectChi-square analysisen_US
dc.titleFarklı sosyo-ekonomik statü grupları arasında yaş meyve sebze satın alma davranışının analizi: Edirne ili örneğien_US
dc.title.alternativeAnalysis of fresh fruit and vegetable purchasing behavior between different socio-economic status groups: the case of Edirneen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalıen_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage119en_US
dc.institutionauthorCeylan, Onur
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.identifier.yoktezid692508en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster