Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorArslan, Burhan
dc.contributor.authorNarmamatov, Begzad
dc.date.accessioned2022-04-06T06:49:31Z
dc.date.available2022-04-06T06:49:31Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=tqUiYt63sTQLTpozMJ92QgQ_i_-xMveC8ojuvAElR_foW8GT9iIv-tguJDx-YSF9
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/4154
dc.description.abstractFarklı fosfor dozlarının ketencik bitkisinin tohum verimi ve bazı kalite özelliklerine etkilerinin belirlenmesi amacıyla yürütülen bu çalışma Marmara bölgesinin kuzeyinde Trakya kesiminin güneyinde Tekirdağ ili Merkez Süleymanpaşa ilçesi sınırları içerisinde bulunan Enstitüler Ziraat Fakültesi deneme arazilerinde yürütülmüştür. Deneme "Tesadüf Bloklarında Bölünmüş Parseller" deneme deseninde göre 3 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nden temin edilen üç ketencik genotipi (Ames 31224, PI 258366, PI 304268) materyal olarak kullanılmış ve 5 fosfor dozu (0, 2, 4, 6, 8 ve 10 kg/da) ile deneme ekimi yapılmıştır. Çalışmada bitki boyu, yan dal sayısı, kapsül sayısı, kapsüldeki tohum sayısı, kapsül çapı, olgunlaşma gün sayısı, tohum verimi, 1000 tane ağırlığı gibi bazı morfolojik parametreler ve protein oranı, yağ oranı ve yağ verimi gibi kalite özellikleri incelenmiştir. Araştırma sonucunda edinen bulgulara göre genotipler ve dozlar arasındaki farklar önemli bulunmuştur. Araştırma sonucu bir bütün olarak değerlendirildiğinde fosfor dozunun artması ile bitki boyu, kapsülde tohum sayısı, yağ verimi, protein oranı, yağ oranı, tohum verimi değerler olumlu etkilenirken, yan dal sayısı, kapsül sayısı, kapsül çapı, olgunlaşma gün sayısı ve bin tane ağırlığında olumsuz etkiler görülmüştür. Yapılan çalışmada Tekirdağ ekolojik koşulları için en uygun fosfor dozunun 6 kg/da olduğu ve artan dozlarında kalite özelliklerine olumlu etkilerde bulunabileceği sonucuna varılmıştıren_US
dc.description.abstractThis study, which was carried out to determine the effects of different phosphorus doses on the seed yield and some quality characteristics of camelina, was carried out in the experimental fields of Agriculture Faculty of Tekirdağ Namık Kemal University, located within the borders of the central Süleymanpaşa district of Tekirdağ province, in the south of the Thrace section in the north of the Marmara region. The study, was carried out in the Split Plots in Random Blocks Design with 3 replications. Three camelina genotypes (Ames 31224, PI 258366, PI 304268) from the Black Sea Agricultural Research Institute were used as plant material and 5 phosphorus doses and control (0, 2, 4, 6, 8, and 10 kg/da) were applicated to genotpes. In the experiment some morphological parameters such as plant height, number of branches, number of capsules, number of seeds per capsule, capsule diameter, days to maturity, seed yield, 1000 seed weight, and protein content, oil content and oil yield characteristics were investigated. According to the information obtained as a result of the research, the differences between genotypes and doses were found to be significant. When evaluated in general in the experiment, the effect on genotypes with the increase of phosphorus dose was observed to positive effect in plant height, number of seeds per capsule, oil yield, protein content, oil content, seed yield values, while number of branches, number of capsules, capsule diameter, days to maturity and 1000 seed weight negative effects were observed. In the study, it was concluded that the most optimal phosphorus dose for Tekirdağ ecological conditions is 6 kg/da and that increasing doses can have positive effects on quality traitsen_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherTekirdağ Namık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZiraaten_US
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleFarklı fosfor dozlarının ketencik (Camelina sativa (L.) Crantz) bitkisinin tohum verimi ve bazı kalite özelliklerine etkisien_US
dc.title.alternativeThe effect of different phosphorus doses on seed yield and some quali?ty trai?ts of camelina (Camelina sativa (L.) Crantz)en_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalıen_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage54en_US
dc.institutionauthorNarmamatov, Begzad
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.identifier.yoktezid696582en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster