Erişim şekli için "info:eu-repo/semantics/embargoedAccess" Fen Bilimleri Enstitüsü Tez Koleksiyonu listeleme
Toplam kayıt 275, listelenen: 41-60
-
Bireylerin çiğ, pastörize ve UHT süt tüketim tercihlerinin belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bu çalışma, Tekirdağ İlindeki bazı kurumlarda çalışanlar arasından gönüllülük esasına göre seçilen uygun örnekleme yöntemi ile belirlenen 150 kişiye anket yöntemi ile sorular yöneltilerek bireylerin; çiğ, pastörize ve UHT ... -
Biyogaz üretiminde enerji maliyetinin saptanması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Ülkemizde atık yönetiminde önemli yere sahip olan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZAYDAŞ, alternatif enerji kaynaklarından biri olan biyogaz üretim tesisine de sahiptir. Bu araştırmada; 3 evreden (hidroliz, asit ... -
Biyokömür elde edilmesine yönelik bir karbonlaştırma makinasının tasarımı, imalatı ve denenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2017)Son zamanlarda alternatif yakıt kaynağı oluşturmasının yanı sıra ürün özellikleri ile yeni iş imkanları sağlayan termokimyasal çevrim yöntemlerinden biri olan karbonlaştırma (torefikasyon) yöntemi, genel olarak çeşitli ... -
BİBERDE (Capsicum annuum L.) AŞILAMANIN ERKENCİLİK, VERİM ve KALİTE ÜZERİNE ETKİLERİ
(Namık Kemal Üniversitesi, 2016)Kocaeli koşullarında, 2014 yılı ilkbahar-yaz yetiştirme döneminde, açıkta yürütülen bu çalışma ile biberde aşılamanın erkencilik, verim ve kalite üzerine etkilerininin araştırılması ve Kandıra ilçesi geleneksel yerli biber ... -
BİR BOYA FABRİKASINDA İÇ HAVA KALİTESİ VE İŞÇİ SAĞLIĞI ÜZERİNDE ETKİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
(Namık Kemal Üniversitesi, 2015)Bina içi ortamlarda insanlar zamanlarının yaklaşık %90’ını geçirmektedir ve bu zaman dilimi arttıkça iç hava kalitesi giderek büyüyen bir kaygı haline gelmiştir. Birçok araştırma iç hava kirletici seviyelerinin dış havadaki ... -
BİR KONFEKSİYON İŞLETMESİNDEKİ SON KONTROL HATALARININ İSTATİSTİKSEL YÖNTEMLERLE ANALİZİ
(Namık Kemal Üniversitesi, 2017)Bu tez çalışmasında öncelikle kalite ve kalite kontrol kavramlarına ilişkin tanımlara yer verilerek, istatistiksel kalite kontrol kavramı detaylı olarak incelenmiştir. Ardından istatistiksel kalite kontrol araçları olan ... -
BİYOSENSÖRLERE FARKLI BİR BAKIŞ AÇISI : ENZİM AKTİVİTESİ TAYİNLERİNE YÖNELİK SİSTEMLER
(Namık Kemal Üniversitesi, 2014)Tripsin çoğu omurgalının sindirim sisteminde bulunan proteinleri parçalayıcı özelliğe sahip bir sindirim enzimidir. Pankreastan in aktif bir proenzim olan tripsinojen şeklinde üretilir ve ince bağırsağa ulaştığında ... -
Bobin boyalı filament ipek ipliklerinin atkı olarak kullanıldığı dokuma kumaşlarda karşılaşılan çeşitli düzgünsüzlük sorunlarının çözümü için proses geliştirme ve ipek ipliklerinin düşük sıcaklıkta boyanması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2014)Filament ipek ipliği gördüğü işlemlerin uzunluğu ve az bulunması nedeniyle oldukça pahalı bir ipliktir. Bugün için serisini uzaklaştırılmış boyasız iplik fiyatı yaklaşık 100 $/kg civarındadır. Bu nedenle, ipek katma değeri ... -
Bor dozlarının kolza (Brassica napus L.)'nın tohum verimi ve bazı kalite özelliklerine etkisinin araştırılması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2016)Bu çalışma, 2013-14 yetiştirme sezonunda Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü arazisinde bor uygulamasının kolzada (Brassica napus L.) tohum verimi ve bazı kalite özelliklerine etkisinin araştırılması amacıyla yapılmıştır. ... -
Bursa ili buğday ekim alanlarında tahıl virüslerinin belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bursa ilinde buğday ekim alanlarında tahıl virüslerinin ve yaygınlıklarının belirlenmesi amacıyla bir survey çalışması gerçekleştirilmiştir. 2017 yılında Nisan ve Mayıs aylarında gözlemler yapılarak buğday örnekleri ... -
Buzağı beslemesinde keşif yem ile birlikte mısır ve çiğit kullanımının etkileri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2018)Bu çalışmada 63 gün boyunca kesif yem ve kesif yem yanında kullanılan mısır ve çiğit hammaddelerinin beslemede buzağıya sağladığı büyütme ve gelişim performansı ve birim maliyeti üzerine etkileri araştırılmıştır. 2017 yılı ... -
Bıldırcın yemlerinde kayısı çekirdeği ilavesinin performans , yumurta kalitesi ve kuluçka parametreleri üzerine etkileri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2017)Bu çalışmada bıldırcın yemlerine kayısı çekirdeği ilavesinin performans, yumurta kalitesi ve kuluçka parametreleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Çalışmada 64 dişi bıldırcın (Coturnix coturnix japonica) kullanılmıştır. ... -
CEVAP YÜZEYİ YÖNTEMİ KULLANILARAK STEVİA ÖZÜ İÇEREN DÜŞÜK KALORİLİ BÖĞÜRTLEN REÇELİ FORMÜLASYONUNUN BELİRLENMESİ
(Namık Kemal Üniversitesi, 2016)Bu çalışmada stevia özü kullanılarak düşük kalorili böğürtlen reçeli üretimi amaçlanmıştır. Denemeler cevap yüzey yöntemine (RSM) göre dizayn edilmiş, pektin (% 0,5-1), şeker (% 15-50) ve stevia (% 0,02-0,06) miktarları ... -
Culex pipiens ve anopheles maculipennis (diptera : culicidae) türü sivrisineklerde yumurtlama alanı tercihini etkileyen temel faktörlerin araştırılması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Sivrisineklerin yumurtalarını bıraktıkları, dolayısıyla larva ve pupa dönemlerini geçirdikleri su içeren üreme alanları, artropodun bütün yaşam evresi üzerinde etkili olan bir ortamdır. Bu ortamın özellikleri, sivrisineğin ... -
ÇALIŞANLARIN İÇ VE DIŞ MOTİVASYON TEKNİKLERİNE BAKIŞ AÇILARININ DEĞERLENDİRİLMESİ; YEREL YÖNETİM ÖRNEĞİ
(Namık Kemal Üniversitesi, 2016)Motivasyon insan ilişkilerine yön veren en önemli olgulardan biridir. Hangi türde olursa olsun bütün işletmelerin kurum ve kuruluşların ortak hedefi insanların çabalarını amacı gerçekleştirmeye doğru yoğunlaştırmaktır. İş ... -
Çayağzı (riva) havzası sürdürülebilir tarım potansiyeli
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Çayağzı (Riva) Havzası, yaklaşık olarak 853 km2’lik bir su toplama alanına sahiptir. Kocaeli Platosu üzerinde yer alan havza, İstanbul’un en önemli su havzalarından bir tanesini oluşturmaktadır. Havzayı drene eden Çayağzı ... -
ÇELTİKTE (Oryza sativa L.) SOĞUK STRESİNİN VERİM ve KALİTE UNSURLARINA ETKİLERİ ile SOĞUK STRESİNE TOLERANSLI GENOTİPLERİN MORFOLOJİK ve MOLEKÜLER YÖNTEMLERLE BELİRLENMESİ
(Namık Kemal Üniversitesi, 2016)Bu çalışma; soğuk stresinin çeltik (Oryza sativa L.) genotipleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla laboratuar ve tarla denemeleri şeklinde yürütülmüştür. Çimlenme, fide gelişme ve sapa kalkma dönemlerini içeren ... -
Çeşitli Türk diatom topraklarının çeltik ve pirinç biti ( sitophilos aryzae l. ) ve kırma biti (tribolium confusum du val.) ‘ ne karşı insektisidal etkinliği
(Namık Kemal Üniversitesi, 2016)Bu çalışmada Türkiye’nin farklı bölgesinden alınan diatom topraklarının (DE) çeltik ve pirinç üzerinde, pirinç bitine, Sitophilus oryzae L. ve Kırma Biti, Tribolium confusum Du Val.’e karşı insektisidal etkinliği ... -
ÇEŞİTLİ AROMATİK BİTKİLERİN, MEYVE KURUTMADA KÜF-MAYA GELİŞİMİ, FONKSİYONEL VE DUYUSAL ÖZELİKLERE ETKİLERİ
(Namık Kemal Üniversitesi, 2015)Bu araştırma kapsamında; çeşitli aromatik bitkilerin meyve kurutmada antifungal koruyucu olarak kullanım potansiyelleri incelenmiştir. Bu amaçla, kurutulan Bayramiç beyazı, golden elma, mürdüm eriği ve kiraz meyveleri; ... -
Çiğ süt üretim işletmesinde enerji yönetim sistemi altyapısının oluşturulması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2017)Bu tezin amacı, çiğ süt üretim işletmesinde enerji yönetimi sistemi alt yapısının kurulmasıdır. Bu amaçla, işletme için bir enerji politikası oluşturulmuştur ve enerji politikasının yerine getirilmesi için işletmede enerji ...