Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorÖzmen, Sibel Aslı
dc.date.accessioned2017-04-24T07:58:05Z
dc.date.available2017-04-24T07:58:05Z
dc.date.issued2009
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/387
dc.description.abstractBu çalısma, stanbul’da faaliyet gösteren ve rastgele seçilmis olan kasaplar, sarküteriler ve marketlerin et reyonlarında çalısan personelin egitim düzeyinin, isyerlerinin teknik sartlarının ve uygulanan temizlik sisteminin yeterli olup olmadıgının belirlenmesine yönelik olarak yapılmıstır. Çalısmada, 50 kasap, 50 sarküteri, 50 market olmak üzere toplam 150 isletmede 41 soruluk anket formunu cevaplamaları istenmis ve yine bu isletmelerin 15’i sarküteri, 15’i market et reyonu ve 20’si kasap olmak üzere toplam 50’sinde renkli hijyen test kiti kullanılarak alet ekipmanın ve personel ellerinin hijyen durumu belirlenmistir. Renkli hijyen test kiti kullanılarak ölçüm yapılan 20 kasabın 15’inde, 15 market et reyonunun 11’inde, 15 sarküterinin 8’inde kullanılan ekipmanın ve personel elinin kirli oldugu tespit edilmistir. Anket formu sorularına göre ise, çalısan personelin %90’ının lise ve altı düzeyinde egitim aldıgı; %52’sinin resmi bir kurumdan gıda hijyeni egitimi almadıgı; %16’sında personele hizmet içi egitim verildigi; %60’ının gıda mevzuatı hakkında bilgisi olmadıgı; isletmelerin %5’inde HACCP uygulandıgı belirlenmistir. sletmelerin %61’inde personelin saglık muayenelerinin zamanında yaptırıldıgı; isyeri personelinin % 28’inin eldiven, % 11’inin önlük kullanmadıgı; %70’inde tuvalet bulundugu, %77’sinde temizligin günlük olarak yapıldıgı, %73’ünde temizlik için akar sıcak su oldugu ve tamamının Saglık Bakanlıgı’ndan onaylı deterjan kullandıgı; kullanılan kesme ve hazırlama ii tezgahlarının %74’ünün malzemesinin mermer oldugu ve %13’ünün ilaçlama yaptırdıgı anlasılmıstır.en_US
dc.description.abstractThe aim of this study is to determine of education situation of employees butchers, charcuteries and market meat sale rayons that they had choosen randomly and to control technical conditions of this managements and adequacy of cleaning system in theory and with colour hygiene test strip. In this study, it was controlled with survey sheet in 50 the butchers, 50 the charcuteries and the 50 markets. Hygiene situtaion of equipmants of 20 the butchers, 15 the charcuteries and 15 the markets were surveyed with colour hygiene test strip. Hygienic situation was assessed %75 fall for the butchers, % 73 fall for the markets and % 53 fall for the charcuteries. At the ends this research were found, graduation situation of staffs were high scholl and below education in %90, staff had inservice periodical hygiene training in % 16, staff were not trained about hygiene from a state establishment in % 52. In this study was determined that periodical medical examinations of staff have been had in %71 of the managements; staff did not use gloves in % 28 and apron in % 11; % 77 of the managements did cleaning everyday.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectHijyenen_US
dc.subjectkasapen_US
dc.subjectsarküterien_US
dc.subjectmarket et satıs reyonuen_US
dc.subjectrenkli hijyen test kitien_US
dc.subjectHyigieneen_US
dc.subjectbutcheren_US
dc.subjectcharcuteryen_US
dc.subjectmarket meat sale rayonen_US
dc.subjectcolour hygiene test stripen_US
dc.titleİstanbul'daki bazı kasapların, şarküterilerin ve marketlerin et satış reyonlarının hijyen durumunun belirlenmesien_US
dc.title.alternativeDetermination of hygienic situation of some butchers, charcuteries and market's meat sale departments in Istanbulen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster