Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorUzun, Müge
dc.date.accessioned2020-03-11T07:14:30Z
dc.date.available2020-03-11T07:14:30Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/3648
dc.description.abstractAraştırma iki parselden oluşmakta ve birinci parseli Tekirdağ il sınırları içerisindeki organik tarım sertifikalı ŞatoNuzun Bağcılık ve Şarapçılık Ltd. firması bağlarında bulunmaktadır. Bağ 41° 02' 20.74" K ile 27° 48' 41.90" D koordinatları arasındadır. Rakımı 130m’dir ve 13 yaşındadır. Sıra arası ve sıra üzeri mesafesi 2x2.5 m ve VSP telli sisteme sahiptir. Bağın dikim yönü Kuzey-Güney olup, %18 eğimlidir. Bağda Cabernet Sauvignon/1103P aşı kombinasyonuna sahip omcalar kullanılmıştır. Diğer parsel Tekirdağ merkez ilçede bulunan Yazır Köyü’ nde, 40° 55’ 38.59” K ve 27° 25’ 20.93” D koordinatları arasında yer alan Umurbey Vineyards bağlarında yetiştiriciliği yapılmakta olan 5BB anacı üzerine aşılı Cabernet Sauvigon üzüm çeşidi asmalarından oluşmuştur. Stres düzeylerine göre bölünmüş Parseller Deneme Desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuş olan deneme, Organik ve Konvansiyonel (K) olmak üzere iki Ana Parsel ve ikişer Alt Parsele ayrılmıştır. ?şö şafak öncesi yaprak su potansiyeli sonuçlarına göre 8 MPa’dan düşük olan ve 8 MPa’dan büyük olan omcalar belirlenip arazi ve toprak tipine göre kıraç arazi ve taban arazi olarak gruplandırılmıştır. Kıraç arazide Kontrol, Stres 1, Stres 2 düzeyi ve Taban arazide Kontrol, Stres 1 ve Stres 2 olarak 6 ayrı grup vardır. Her grup için 3 tekerrür; her tekerrür için 2 asma ve her asmadan 4’er salkım olarak deneme kurulmuştur. Hasat yapılan salkım özellikleri incelenmiş ve taneleri çaplarına göre 4 ayrı grupta toplanmıştır (10mm-12mm, 12mm-14mm, 14mm-16mm). Üzümler boyut gruplarına ve stres düzeylerine göre Kontrol (K), Stres 1 (S1> - 0,8 MPa) ve Stres 2 (S2 < -0,8 MPa) özellikleri ve şıra içeriğine olan etkileri incelenmiştir. Deneme sonucunda tane boyutlarının içerdiği fenol, antosiyanin, antioksidan değerlerinin toprak yapısına, verim, bağcılık yöntemi, suya erişilebiliğine bağlı olarak hasat zamanı değişkenlik göstereceği öngörülmüştür.en_US
dc.description.abstractThe first parcel of the researched field is a certified organic vineyard of Chateau Nuzun which is located in Çeşmeli village of Tekirdağ. The coordinates of this vineyard is 41° 2' 20.74" N and 27° 48' 41.90" E. It is elevation is 130 m and it is 13 years old. In the VSP trained vineyard, the row spacing is 2.5m and spacing between vines is 2m. It has a slope of 18% and row direction is north to south. The vineyard is composed of cv Cabernet Sauvignon plants which are grafted over 1103P rootstock. The second parcel of the researched field is a a conventional vineyard of Umurbey which is located in Yazır village of Tekirdağ with coordinates of 40° 55’ 38.59” N and 27° 25’ 20.93” E. In this vineyard cv Cabernet Sauvignon is grafted over 5BB rootstock. Our research is performed in cv. Cabernet Sauvignon vines with different water stress levels. In both organic and conventional (K) vineyards, our trial design has 2 main parcels and 2 sub-parcels with 3 replicates. The vine plants are grouped based on, ?şö, leaf water potential before sun-set as lower than -0,8 MPa and greater than -0,8 MPa after in filed measurements. This grape vines are classified based on soil type as being deep soil and shallow soil. There are 6 different groups composed of Control, Stress-1 and Stress-2 in shallow soil and Control, Stress-1 and Stress-2 in deep soil. The trial is performed for each group as 3 replicates for each of which there are 2 plants and for each plant we collected 4 random grape bunches. The bunches picked are first analyzed based on the bunch lenght and width then they are destemmed and sorted based on berry sized as 10mm-12mm, 12mm-14mm, 14mm-16mm. Berry size and stress levels combined together, i.e. Control (K), Stress 1 (S1 > -0,8 MPa) and Stress 2 (S2 < -0,8 MPa), determined the grouping to extract juice to analize. At the end of this trial, based on berry sizes, the values of fenol, antosiyanin, antioxidan are shown to be dependent to soil type, yield, viticulture practices as well as water availabilty at different harvest times.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccessen_US
dc.subjectCabernet Sauvignonen_US
dc.subjectOrganiken_US
dc.subjectHeterojeniteen_US
dc.subjectKaliteen_US
dc.subjectcv. Cabernet Sauvignonen_US
dc.subjectOrganicen_US
dc.subjectHeterogeneityen_US
dc.subjectQualityen_US
dc.titleFarklı su stresi seviyelerinin organik ve konvansiyonel olarak yetiştirilen cabernet-sauvignon (vitis vinifera l. ) üzüm çeşidinde tane heterojenitesi ve bileşime etkisien_US
dc.title.alternativeEFFECTS of DIFFERENT WATER STRESS LEVELS on HETEROGENEITY and BERRY COMPOSITION in an ORGANIC and CONVENTIONAL GROWING of CABERNET-SAUVIGNON GRAPEVINE (Vitis vinifera L.) cv.’sen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster