Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorEr, Elif Velioğlu
dc.date.accessioned2020-02-17T10:28:45Z
dc.date.available2020-02-17T10:28:45Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/3610
dc.description.abstractBu araştırmada, Trakya Bölgesindeki toplam 1010 kişilik denek grubunun, gıda takviyeleri kullanım alışkanlıkları ve tercihlerini etkileyen faktörler hakkında fikirlerinin belirlenmesine çalışılmıştır. Araştırmaya katılan denekler tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilmiş ve gerek sosyal ağlar üzerinden, gerekse yüz yüze görüşülerek konu ile ilgili soruları yanıtlamaları istenmiştir. Araştırma sonucu elde edilen veriler genel olarak ve genel içerisindeki demografik gruplara göre değerlendirilmiş olup sonuçlar grafik, yüzde oran ve istatistik verilerle ifade edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; kişilerin büyük bir çoğunluğunun düzenli olmamakla beraber gıda takviyesi kullanma alışkanlığının olduğu ve gıda takviyesi kullanımlarının daha çok vitamin-mineral kompozisyonları olarak tercih edildiği belirlenmiştir. Vitamin-mineral içeren gıda takviyeleriyle beraber bilinirlik düzeyinin omega grubu yağ asitleri içeren balık yağlarında yüksek olduğu tespit edilmiştir. Gıda takviyeleri tercihlerinde kişilerin bilgi edinme amaçlı yoğunluklu olarak sağlık personeline danışmayı tercih ettiği ve satın almada ürünün doğallık ve kalite unsurlarına dikkat edildiği anlaşılmıştır. Gıda takviyelerinin zararlı olabildiği durumlar hakkındaki bilgi düzeyinin eğitim durumuyla doğru orantılı artış gösterdiği ve kadınlara oranla erkeklerde daha yetersiz olduğu, kişilerin aktarlardan alınan gıda takviyelerinin güvenilirliği hakkında kararsız oldukları, merdiven altı üretim ve satışın engellenmesi amacıyla caydırıcı cezaların uygulanması ve denetimlerin arttırılması gerektiğini düşündükleri tespit edilmiştir.en_US
dc.description.abstractIn this project, a thousand and ten people in the Thrace region are examined to determine the usage patterns of food supplements and the factors that affect the preferences of them. The participants were selected by random sampling method and they were asked to answer questions about the issue either through social networks or face to face. The data obtained from the research were evaluated according to the demographic groups in general and general and the results were expressed with graphs, percentages and statistical data. According to the research results; Although the majority of the people are not regular but have the habit of using food supplements, the use of food supplements is preferred as vitamin-mineral compositions and the level of awareness is high in fish oils containing Omega group fatty acids together with this group. The fact that the level of knowledge about the natural and quality aspects of the product is taken into consideration, the level of knowledge about the situations where the food supplements can be harmful, but it is more insufficient in men than the women, the people are hesitant about the reliability of the food supplements taken from the transfers. We believe that the implementation of deterrent penalties and the increase of audits should be increased in order to prevent production and salesen_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectbesin desteğien_US
dc.subjectvitaminen_US
dc.subjectmineralen_US
dc.subjectomega 3en_US
dc.subjectgıda takviyesien_US
dc.subjectnutritional supporten_US
dc.subjectfood supplementen_US
dc.titleGıda takviyelerinin kullanımının belirlenmesi üzerine bir araştırma: Trakya örneğien_US
dc.title.alternativeA RESEARCH on THE USAGE HABITS of FOOD SUPPLEMENTS: A STUDY in THRACE REGIONen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster