Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorAkman, Kadirhan
dc.date.accessioned2020-02-11T08:21:33Z
dc.date.available2020-02-11T08:21:33Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/3596
dc.description.abstractAraştırma Marmara Bölgesinde yetiştirilen bazı sanayilik domates çeşitlerinin kurutmaya uygunluklarının belirlenmesi amacı ile 2017 ilkbahar-yaz yetiştirme periyodunda yürütülmüştür. Bu amaçla bölgede sanayilik olarak yaygın yetiştirilen 13 çeşit seçilmiştir. Belirlenen çeşitlere ait fideler Bursa/Mustafakemalpaşa’da üretici bahçesinde açığa dikilmişlerdir. Hasadı takiben 4 parçaya bölünen meyveler şilteler üzerine yerleştirilmiş ve üzerine tuz serpildikten sonra üç gün süreyle güneşte kurumaya bırakılmıştır. Taze meyvelerde verim ve meyve ile ilgili kriterler, hem taze hem kuru meyvelerde EC, pH, toplam suda çözünebilir kuru madde, titre edilebilir asitlik ve renk ile ilgili indisler ile kuru meyvelerde su aktivitesi ve besin elementi içeriğine ait veriler istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Tek meyve ağırlığı ve meyve çapı hariç, verim ve verimle ilgili karakterlerin hiçbiri önemli bulunmamıştır. Kurumuş domateslerin, toplam suda çözünebilir kuru madde, titre edilebilir asitlik değerlerinde önemli artışlar olurken pH’da değişim görülmemiştir. Renk a*, b* ve L* indislerine ait değerler kurutma işlemi sırasında azalış göstermiştir. Toplam renk değişimi (?E) değerleri 256 ile 587, kahverengileşme indeksi 106,12 ile 139,28 arasında değişiklik göstermiştir.en_US
dc.description.abstractAn experiment was conducted to investigate the drying performance of some cultivated processing tomato cultivars in Marmara Region in spring-summer growing period in 2017. A total of 13 commercial processing tomato cultivars are commonly grown in the region selected for this purpose. Seedlings of selected cultivars planted in a field of local producer in Bursa/Mustafakemalpaşa district. Following the harvest sliced in quarters, tomato fruits were placed on a screen and sprinkled with salt and left in the sun for three days for sun drying. The data regarding yield and fruit characteristics of fresh fruits, and EC, pH, total soluble solids, titratable acidity and color indices of both fresh and dried fruits and water activity and nutrient content of dried fruits were analyzed statistically. None of the yield and yield related characteristics of cultivars were not significant except for individual fruit weight and fruit diameter. There was an considerable increase in total soluble solids and titratable acidity in dried tomatoes while pH did not differ between fresh and dried fruits. a*, b* and L* values were decreased by drying process. Overall color change (?E) varied between 256 and 587. Browning index of dried fruits varied between 106,12 and 139,28en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectGüneşte kurutmaen_US
dc.subjectrenken_US
dc.subjectsanayi domatesien_US
dc.subjectkaliteen_US
dc.subjectverimen_US
dc.subjectSun dryingen_US
dc.subjectcoloren_US
dc.subjectprocessing tomatoen_US
dc.subjectqualityen_US
dc.subjectyielden_US
dc.titleÜretimi yapılan bazı domates çeşitlerinin kurutmaya uygunluklarının belirlenmesien_US
dc.title.alternativeDRYING PERFORMANCE of SOME CULTIVATED PROCESSING TOMATO CULTIVARSen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster