Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorUludere, Emine Işıl Eşder
dc.date.accessioned2020-02-11T07:24:00Z
dc.date.available2020-02-11T07:24:00Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/3593
dc.description.abstractBu çalışmada başaklanma, süt olum ve hamur olum dönemlerinde hasat edilen altı arpa (Hordeum vulgare L.) çeşidinden elde edilen kuru otların kimyasal kompozisyonu, nispi yem değeri ve in vitro organik madde sindirilebilirliği ile metabolik enerji değerleri karşılaştırılmıştır. Arpa hasıllarının kimyasal bileşimleri ham protein için %4.79-9.73; ham kül için %4.74-7.13; nötr deterjan lif için %43.57–55.67; asit deterjan lif için %27.62-38.67, asit deterjan lignin için %3.59-6.27, hemiselüloz için %13.79-22.75 ve selüloz için%22.63-32.88 arasında değişmiştir. İn vitro organik madde sindirilebilirliği %44.33-54.43, metabolik enerji değerleri 6.82-8.05 MJ/kg KM, nispi yem değeri ise 95.73 ile 142.35 arasında değişmiştir. Hasat zamanı arpa hasıllarının kimyasal bileşimlerini, nispi yem değerini, in vitro organik madde sindirilebilirliği ve metabolik enerji değerlerini önemli düzeyde etkilemiştir (P<0.05). Araştırma sonucunda, hasat zamanının gecikmesiyle birlikte elde edilen otların ham protein, nötr deterjan lif, asit deterjan lif ve selüloz içerikleri düşerken, ham kül içerikleri ile in vitro organik madde sindirilebilirliği, metabolik enerji ve nispi yem değeri artmıştıren_US
dc.description.abstractThe aim of this study was to compare the chemical composition, in vitro organic matter digestibility, metabolizable energy, relative feed values of the cereal forages from barley (Hordeum vulgare L.) harvested at ear emergence, milk and dough stages of maturity. The crude protein content of barley forages ranged from 4.79 to 9.73%; crude ash from 4.74 to 7.13%; neutral detergent fiber (NDF) from 43.57 to 55.67%; acid detergent fiber (ADF) from 27.62 to 38.67%, acid detergent lignin (ADL) from 3.59 to 6.27%, hemicellulose from 13.79 to 22.75% and cellulose from 22.63 to 32.88%. İn vitro organic matter digestibility ranged from %44.33 to 54.43%, metabolic energy from 6.82 to 8.05 MJ/kg DM, and relative feed values from 95.73 to 142.35. As a result of this research, maturity had a significant effect on the chemical composition, relative feed values, İn vitro organic matter digestibility and metabolic energy values. Crude protein, neutral detergent fibre, acid detergent fibre and cellulose contents decreased with increasing maturity whereas crude ash contents, relative feed values, in vitro organic matter digestibility and metabolic energy increased.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccessen_US
dc.subjectArpa hasıllarıen_US
dc.subjectKimyasal bileşimen_US
dc.subjectYem değerien_US
dc.subjectİn vitro organik madde sindirilebilirliğien_US
dc.subjectNispi yem değerien_US
dc.subjectBarley foragesen_US
dc.subjectChemical compositionen_US
dc.subjectNutritive valueen_US
dc.subjectin vitro organic matter digestibilityen_US
dc.subjectRelative feed valueen_US
dc.titleFarklı gelişme dönemlerinde bazı arpa hasılının besin madde içeriği ve sindirilebilir organik madde miktarına etkisien_US
dc.title.alternativeTHE EFFECTS OF NUTRIENT CONTENTS AND DIGESTIBLE ORGANIC MATTER YIELD IN BARLEY FORAGE VARIETIES HARVESTED AT DIFFERENT MATURITY STAGESen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster