Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorBaytur, Süleyman
dc.date.accessioned2020-02-05T07:56:19Z
dc.date.available2020-02-05T07:56:19Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/3574
dc.description.abstractBu araştırma, Japon bıldırcını (Coturnix coturnix japonica) rasyonuna kırmızı fermente pirinç tozu eklenmesinin besi performansı, karkas ve et kalite özellikleri ile bağırsak histomorfolojisi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada dört deneme grubunda, üç tekerrürlü, toplamda 120 bıldırcın kullanılmıştır. Deneme grupları; kontrol (%0 kırmızı fermente pirinç tozu katkılı), F1 (%0,05 kırmızı fermente pirinç tozu katkılı), F2 (%0,1 kırmızı fermente pirinç tozu katkılı), F3 (%0,2 kırmızı fermente pirinç tozu katkılı) olmak üzere dört farklı rasyonla beslenmiştir. Bıldırcınların canlı ağırlıkları bireysel olarak çıkıştan kesim yaşı olan 35 günlük yaşa kadar haftalık tartılmıştır. Besinin 7. ve 35. günlerinde rasyondaki katkı maddesi artırıldıkça canlı ağırlıkta azalma gözlemlenirken, gruplar arasında da farklılık tespit edilmiştir (P<0,05). Canlı ağırlık artışında gruplar arasında ve 0-7 ve 28-35. günler arasında azalma görülüp, gruplar arasında farklılık tespit edilmiştir (P<0,05). Haftalık olarak tüketilen yem miktarında 28-35.günde kırmızı fermente pirinç tozu yem katkı maddesi olarak verilmeye başlandığı andan itibaren yem tüketiminin düştüğü gözlemlenmiş ve gruplar arasında farklılık tespit edilmiştir (P<0,05). Yemden yararlanma oranında 14-21, 21-28 ve 28-35. günlerde katkı maddesi verildikçe yemden yararlanma oranının giderek azaldığı gözlemlenmiş ve gruplar arasında farklılık tespit edilmiştir (P<0,05). Sıcak, soğuk karkas ağırlıkları ve randımanlarına bakıldığında ise rasyonda katkı maddesi oranı arttıkça bu değerlerde azalma gözlenmiş ve gruplar arasında farklılık tespit edilmiştir (P<0,05). Yenilebilir iç organ, bağırsak ağırlıkları ve yüzdelerinde de rasyonda katkı maddesi oranının artışı ile birlikte azalma gözlenmiş ve gruplar arasında farklılık tespit edilmiştir (P<0,05). Karkas parçaları bakımından göğüs, but, kanat ve sırt ağırlıklarında katkı maddesi verilmeye başlandıkça azalma gözlenmiş ve gruplar arasında farklılık tespit edilmiştir (P<0,05). Renk ölçümlerinde parlaklık (L*) ii değerinde rasyonda katkı maddesi oranı arttıkça azalma gözlenmiş ve gruplar arasında farklılık tespit edilmiştir (P<0,05). Etin kırmızılık (a*) ve sarılık (b*) değerlerinde ise gruplar arasında farklılık tespit edilememiştir (P>0,05). Nem kaybı bakımından deneme gruplarında katkı maddesi oranı arttıkça azalma gözlenmiş, kontrol grubuna göre deneme gruplarında anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir (P<0,05). Pişirme kaybı bakımından da gruplar arasında önemli farklılıklar tespit edilmiş olup, en düşük pişirme kaybı (%16,20) F3 grubunda elde edilmiştir (P<0,05). Kuru madde yüzdeleri bakımından kontrol grubunun diğer gruplara göre daha yüksek değerlere sahip olduğu belirlenmiştir (P<0,05). Bağırsak histomorfolojisine bakıldığında kript değeri bakımından gruplar arasında herhangi bir farklılık gözlenmezken (P>0,05), villus boyu (VB), lamina muscularis mukoza (LM), VB/kript oranı ortalamaları bakımından kontrol grubunun daha yüksek değerlere sahip olduğu belirlenmiştir (P<0,05). Yağ asitleri kompozisyonu analizi sonuçlarına göre palmitik asit, linolenik asit ve linoleik asit bakımından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir (P<0,05). Özellikle insan sağlığı açısından büyük öneme sahip linoleik asidin rasyondaki katkı maddesi oranı arttıkça üründeki miktarının arttığı ortaya konulmuştur. Bunların yanında göğüs eti örneklerinde gerçekleştirilen tekstür ve profil analizleri (TPA), et pH’sı ve emülsiyon kapasitesi bakımından gruplar arasında farklılık tespit edilmemiştir (P>0,05). Sonuç olarak kırmızı fermente pirincin rasyondaki miktarına bağlı olarak besi performansı ve bazı et kalite özelliklerinin gerilediği, bunun aksine çiğ ette nem kaybı, pişme sonrası su kaybının olumlu yönde değiştiği, etteki doymamış yağ asitlerinin miktarının arttığı ortaya konulmuştur.en_US
dc.description.abstractThis study was carried out to determine the effects of red fermented rice (RFR) powder on Japanese quail (Coturnix coturnix japonica) growth performance, carcass and meat quality characteristics and intestinal histomorphology. A total of 120 quaillets with three replications were used in four experimental groups. Trial groups and the rations are as follow; control (0% RFR), F1 (0.05% RFR), F2 (0.1% RFR) and F3 (0.2% RFR). The live weights of the quails were weighed weekly until the 35-day-old age at the cut-off age. On the 7th and 35th days of the trial, a decrease in the live weight was observed as the additive in the ration was increased and difference between groups was significant (P<0.05). Increase in body weight showed downward tendency as like as the live weight in the days between and 0-7 and 28-35 (P<0.05). As feed additives were given, it was observed that feed efficiency decreased gradually and there was a difference between the groups (P<0.05). Hot, cold carcass weights and the feding efficiency decreased with an increase in additive in ration and there was a significant difference between the groups (P<0.05). Weight and percentage of edible internal organs and intestines were decrease with an increase in additive in ration and there was a significant difference between the groups (P<0.05). In terms of carcass parts, chest, butt, wing and back weights there was a significant difference between groups and these values were decrease with an increase in additive in the ration (P<0.05). In the color measurements, the decrease in brightness (L*) was observed as the additive ratio increased and there was a difference between the groups (P<0.05). Redness (a*) and jaundice (b*) values of meat were not different between groups (P>0.05). There was a decrease in moisture loss due to the increase in additive in the ration (P<0.05). Significant differences were found between the groups in terms of cooking loss and the lowest cooking loss (16.20%) was obtained in F3 group (P<0.05). It was determined that the control group had higher values than the other groups in terms of dry matter percentages (P<0.05). iv When we look at the intestinal histomorphology, there is no difference between the groups in terms of crypto value (P>0.05), villus length (VB), lamina muscularis mucosa (LM), VB / crypto ratio averages of the control group was determined to have higher values (P<0.05). According to the results of fatty acid composition analysis, statistically significant differences were found between groups in terms of palmitic acid, linolenic acid and linoleic acid (P<0.05). It has been shown that linoleic acid, which is especially important for human health, increases in the amount of additive in ration and increases in product. In addition, no differences were found between the groups in terms of texture and profile analysis (TPA), meat pH and emulsion capacity in breast meat samples (P>0.05). As a result, fattening performance and some meat quality characteristics decreased due to the amount of red fermented rice in ration, on the contrary, it has been shown that there was an increase the amount of unsaturated fatty acids in the meat and decrease in moisture loss in raw and cooked meat.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBıldırcınen_US
dc.subjectkırmızı fermente pirinçen_US
dc.subjectbesi performansıen_US
dc.subjectet kaliteen_US
dc.subjectdoymamış yağ asidien_US
dc.subjectQuailen_US
dc.subjectred fermented riceen_US
dc.subjectfattening performanceen_US
dc.subjectmeat qualityen_US
dc.subjectunsaturated fatty aciden_US
dc.titleKırmızı fermente pirincin japon bıldırcınlarında (coturnix coturnix japonica) büyüme performansı, bağırsak histomorfolojisi ve et kalitesine etkilerien_US
dc.title.alternativeINVESTIGATING THE EFFECTS OF USE OF RED FERMENTED RICE ON GROWTH PERFORMANCE, GUT HISTOMORPHOLOGY AND MEAT QUALITY OF JAPANESE QUAILS (Coturnix coturnix japonicaen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarımsal Biyoteknoloji Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster