Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorAykız, Hüseyin
dc.date.accessioned2020-01-31T11:01:28Z
dc.date.available2020-01-31T11:01:28Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/3526
dc.description.abstractBölgemizde yoğun olarak I.ürün (Ağustos) ve II. ürün (Eylül-Ekim) mısır silajı yapılmaktadır. I. Ürün ve II. Ürün üretim dönemleri arasında iklime bağlı sıcaklık farklılıkları oluşmaktadır. Silaj kalitesi ve fermantasyon seyri açısından sıcaklık önemli bir etkendir. Bu nedenle dönemsel sıcaklığın paket silajlar üzerinde etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Denemeler son yıllarda özellikle önem kazanan paket silajlar için yürütülmüştür. Bu çalışmada; vakumlu tip paket silajlarda meydana gelen sıcaklık değişimlerinin belirlenebilmesi amacıyla üretim dönemleri (I. ürün ve II.ürün), depolama koşulları (kapalı ortam-A, Sundurma altında depolama-B ve güneş altında depolama-C) ve paketleme amacıyla kullanılan düşük yoğunluklu polietilen (LD-PE) plastik torba çeşitleri denemeye alınmıştır. Çalışmada vakumlu tip paket silajların içlerine ve depolama ortamlarına sürekli veri kaydı yapabilen sıcaklık sensörleri yerleştirilmiş ve sıcaklıklar fermantasyon ve depolama sürelerince kayıt altına alınmıştır. Depolama süresi sonunda I. ürün ve II. ürün paket silajlarına ait açılan paketlerden alınan örneklerde suda çözünebilir karbonhidrat (SÇK), pH, Kuru madde (KM), Amonyağa bağlı azot (NH3-N) ve duyusal analizler olan DLG puanlama ve FLIEG puanlamaları yapılmıştır. Araştırma sonucuna göre, sıcaklık değerlerinin I. ürün ve II. ürün hasat dönemlerinde yapılan paket silajların niteliği üzerine önemli bir etkiye neden olduğu saptanmıştır. Özellikle I. ürün paket silaj yapımında kullanılan ambalaj malzemelerinin özelliği ve depolama ortamı ürün kalitesi açısından önemli olmuştur. I. ürün silaj yapımında dönemsel etkilerden dolayı paket içi sıcaklığı (fermantasyon ve depolama aşamasında) ortalama 47-49 oC'lerde yüksek değerlere ulaşmış, II. üründe ise ortalama 10.5-12 oC olmuştur. Kullanılan torba çeşitleri; I. üründe kullanımı tercih edilmemesi gereken ürünler olurken II. ürün silajların paketlemesi amacıyla kullanılabilir nitelikte olmuştur. Genel olarak paket silajlarda II.ürün yapılan silajların Flieg ve DLG puanlamaları daha yüksek bulunmuştur. Çalışma sonuçlarına göre; I. ürün yapılan paket silajların, kalite içeriğinin iyi olabilmesi amacıyla sundurma altında depolanması gerektiği önerilmektedir.en_US
dc.description.abstractIn our region, corn silage is made as first (August) and second crop (September-October). There are climatic differences between harvest periods ( I-II ). Temperature is an important factor for silage quality and fermentation process. Therefore, it is aimed to periodically investigate the effects of temperature on package silages. Trials have been carried out for vacuum packaged silages which have gained particular importance in recent years. In this study; In order to determine the temperature changes occurring in vacuum-type packaged silages, different harvesting periods (I. crop and II.crop), storage conditions (storage under a controlled environment-A, storage under a shade environment-B and storage under the sun-C) and low density polyethylene used for packaging (LD-PE) types of plastic bags were tested. In the study, temperature sensors were placed in the vacuum-type package silages which were able to record data continuously and the temperatures were recorded for fermentation and storage periods.At the end of the storage period, the samples taken from the package silages; Water soluble carbohydrate (WSC), pH, dry matter (DM), ammonia-nitrogen (NH3-N) and sensory analysis were performed. DLG scoring and FL?EG scoring were calculated. According to the results of the study, it was determined that the temperature values had a significant effect on the quality of the silages made in different harvesting periods (I. crop-II. crop). In particular, in the first crop (I); The storage conditions and the properties of the packaging materials used in the production of package silage were found to be important in terms of silage quality. In the first crop silage production, the in-package temperature (at the fermentation and storage stage) reached high values of 47-49 oC due to the periodic effects, while this value was 10.5-12 oC in the second crop. Types of bags used in trials; The products that should not be preferred for use in the I. crop while the II. crop has been used for packaging purposes. Generally, Flieg and DLG scoring of the second crops in the silages were higher than the first crop. According to the results of the study; it is suggested that the first crop vacuum-type package silages should be stored under shade (in storage condition B) in order to have high quality contenten_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccessen_US
dc.subjectSilajen_US
dc.subjectfermantasyon sıcaklığıen_US
dc.subjectpaket silajen_US
dc.subjectdepolama koşullarıen_US
dc.subjectSilageen_US
dc.subjectfermentation temperatureen_US
dc.subjectpackage silageen_US
dc.subjectstorage conditionsen_US
dc.titleI. ve II. ürün mısır silajında depolama koşullarının fermentasyon sıcaklığı ve silaj kalitesi üzerine etkilerien_US
dc.title.alternativeEFFECTS OF STORAGE CONDITIONS ON FERMENTATION TEMPERATURE AND SILAGE QUALITY IN (I CAROP AND II CROP) MAIZE SILAGEen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster